ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Борисов няма с кого да управлява, освен с ДПС

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Пред симпатизантки в Албена Бойко Борисов удостовери решението на партията си за вота на съмнение против кабинета. Очерта и стратегия за последващо ръководство с ГЕРБ - по този начин, че да не пречи на привличането на други партии.

Изредените от Борисов позиции не са изненадващи - влизане на България в еврозоната, признание на Русия за агресор, приемане на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз, непосредствен до нулевия бюджетен недостиг, газова диверсификация, етническа приемливост. Тези позиции са част от профила на ГЕРБ, различен е въпросът, че множеството от тях и до момента са били единствено декларативни - като газовата диверсификация, или спорни - като еврочленството на Западните Балкани, в случай, че таман кабинетът " Борисов " наложи ветото на Скопие. Трети пък са дефинирани по този начин, че да не пречат на привличането на други партии, които при по-конкретна дефиниция биха имали проблем - Българска социалистическа партия да вземем за пример може да признае, че Путин е агресор, само че не и да утвърди оръжие за Украйна.

Така опорните позиции на Борисов изключват единствено " Възраждане ", само че не напълно. Той сподели ласкави думи за гласоподавателите на Костадинов, които би трябвало да бъдат показани в Народното събрание и да се дебатира с тях. Не се знае дали за гласоподаване в Народното събрание няма да му потрябва " златния пръст " на Костадинов, както пръста на Волен Сидеров преди години.

Евроатлантическият профил като фасада на корупционния

В точките на Борисов обаче нямаше нищо за битка с корупцията и за правосъдна промяна, макар че кражбите и корупцията съгласно него в този момент били в " небивало състояние ". Явно не можеш чак толкоз да излъжеш, че си герой с корупцията, както с лекост си приписваш заслуги, че по твое време цените на бензина и хляба са били по-ниски.

Така евроатлантическите съдружни опорки на ГЕРБ изключват партиите на митинга от към момента ръководещата коалиция. Друг е въпросът по какъв начин България, а и Европа позволиха толкоз години евроатлантическият профил да служи за фасада на корупционния.

Борисов наподобява самичък не е уверен в демагогията си, тъй като даже пред обичаните си Жени-ГЕРБ и директни включвания от национални малките екрани не можа да насочи ясно обръщение за опция на властта. Преждевременното събаряне на държавното управление не носи на ГЕРБ положителни стратегически вероятности и превъзмогване на изолацията, в която изпадна, откакто слезе от власт. ГЕРБ, или най-малко ГЕРБ отпред с Бойко Борисов може да разчита само на Движение за права и свободи - без значение дали ще успее да сформира държавно управление в този парламент или ще се бори за власт на предварителни избори.

Ако разпадът на Има Такъв Народ бъде удържан до гласуването на вота на съмнение и по-късно се сформира кабинет с мандата на ГЕРБ, той ще е мощно подвластен от путинофилско-националистическата " Възраждане ", което ще нанесе тежки имиджови вреди както на " евроатлантическата " ГЕРБ, по този начин и на " етническата " Движение за права и свободи. Отделно, че това нежно болшинство от 125 депутати към този миг ще е несигурно, зависейки от процесите на разпад в Има Такъв Народ, които може да продължат. В мъка са и най-верни партийни остриета на Слави Трифонов като Ива Митева, която към този момент не желае нито да е ръководител на Народното събрание, нито парламентарен арбитър, а партията напущат освен депутати, само че и регионални координатори и редови симпатизанти.

Правителство с третия мандат, който Има Такъв Народ лелееха да вземат от президента, към този момент наподобява неуместно, тъй като и Румен Радев, който намерено играе против протестните партии, би се трансформирал в съучастник на Трифонов, и то тъкмо когато той губи партията си. Така че каквото и държавно управление на " новото болшинство " да се сформира в този парламент, то евентуално ще издържи по-малко и от кабинета " Петков ", и партиите, които го поддържат, ще отидат по-късно на избори с доста по-нисък старт.

ГЕРБ - партията, обречена на самотност

Ако при сполучлив избор на съмнение парламентарната рулетка не даде резултат и наесен отидем на избори, шансът на ГЕРБ да завоюва следизборни съдружни сътрудници отвън Движение за права и свободи клони към нула. Защото партиите на митинга, свалени от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Трифонов от власт, ще са обречени да бъдат дружно, без значение на власт или в съпротива. Единствената нова групировка с късмет за парламентарно посланичество се обрисува партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев, само че тя в най-хубавия случай може да обезпечи аритметично болшинство на ГЕРБ, не и да преодолее дълбокото обществено-политическо разделяне. А ГЕРБ може да се върне на власт и единствено с един съдружен сътрудник при доста ниска изборна интензивност и цялостна готовност на гласоподавателите си, което обаче няма да преодолее изолацията на партията и ниската ѝ електорална легитимност.

Така че не е доста перспективна концепцията да свалиш кабинета, с цел да дойдеш вероятно отново толкоз несигурно на власт. Защото не можеш да си жител за европейско развиване на България, до момента в който еврото е в зоната на нощното ти шкафче.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР