ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Глухият македонски прозорец

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Всеки е виждал забутан двор, сред две-три здания, на една от стените на които кварталните художници упражняват гениите си. Понякога по тези „ глухи “ стени се появяват прозорци. На первазите им са изрисувани даже саксии с цветя. Точно това са българо-македонските връзки през днешния ден. „ Преговарящите “ са стигнали до затънтения двор с рисувани прозорци, които не се отварят.

Професор Кирил Топалов повдигна леко завесата по отношение на българските неточности в метода на преговаряне и никой не го упрекна в изменничество. Аз който нямам неговите дипломи, само че съм със същите корени и не правя отстъпка по угриженост за Македония, на никой даже и на него, бързам да се включа в дебата за грешките. Този спор е желан, тъй като сегашното говорене не води за на никое място.

Слабото място на държавното управление на Скопие е скалъпената македонска конституция, разследване на последната революция. В нея се изброява етническия състав на новата страна. Цитирам: македонския народ взаимно с албанци, турци, власи, роми и други „ националности “. Подобен преднамерен параграф не може да бъде преглътнат от никаква българска политическа партия. Силна със своето наличие в европейския съюз, с приет от Европа език и писменост, България изисква включването на „ българско малцинство “ в главния македонски закон. В противоположен случай и при явното извъртане от страна на Скопие, българите дават отговор с „ НЕ “ и подвигат аления картон за договаряния с Брюксел.

Тази позиция дава отговор на настроенията на част от българското общество, тъй като българите имащи сензитивност към Македония, смятат, че по този метод те пазят братята по брега на Вардар. Не бива да се пропуща обаче, че не е българско общество като цяло, което се вълнува от българо-македонските неволи. Има наши сънародници, които този спор въобще не интересува. Това значи, че разправията със Скопие е политически кокал, който единствено политиците стискат до болежка. В Македония – същата работа. Има македонски жители, от български генезис, които са обърнали тил на България. Има преследвани и дискриминирани, само че има и безразлични. Политиците го знаят и хитруват. Искате българско малцинство? Спрете да биете ОМО Илинден и ние няма да чупим витрините на тия от Битоля. Равен мач ли е това? Не, тъй като се играе отвън европейския терен. Подозирам също, че има хора, които потриват ръце пред българското твърдоглавство. Техен интерес е България да остане неразбрана и изолирана.

Историци, политици и договарящи не са родени през вчерашния ден, а са натрупали знания по време на две враждебни диктатури - българската комунистическа система и тази на маршал Тито. Нито едните нито другите не са практикували изкуството на разговора. Без него обаче не може.

Първото изказване на последователите на „ Ветото “ е отбраната на българските ползи? И Диоген да пристигна и той няма да ги откри. Интересът на България и на Македония е да бъдат дружно! За да се осъществя тази мечтана от много хора фантазия, отстраняването на пречките, които сърбоманите измислят може да се стори единствено с катерене по европейското скеле.

Оставям формата и започвам всъщност. Българските ръководещи се надпреварват в отбраната на българското малцинство в Македония. Аз персонално се колебая в тяхната откровеност, а без нея нашите хора там ще си останат в „ глуха отбрана “. Иска ми се да чуя, или да прочета, че в Македония жителите с български корени се надигат с екстаз от българската въпреки и късна отбрана. Подобно придвижване – няма и за какво да има? Да предположим, че скопските управници „ клекнат “ пред българските условия и впишат в конституцията – българско малцинство. Обзалагам се, че етикета „ българин “ с нищо няма да усъвършенства общественото пълноправие на изявилите се като „ наши “ там. Даже ще увеличи дискриминирането против тях, тъй като България не се употребява с уважението, което заслужава. С етикет права не се пазят! „ Българите “ в Македония и техните деца рискуват да бъдат вечно изключени от държавни служби, министерства и…полиция! Вземете образец от българското Движение за права и свободи! Създадено от хитреци, в съдбоносно за България време, това придвижване планува упрека, че пази някакво турско „ малцинство “! Официално те не са етническа партия. Неговите ръководители присаждат десетина етнически българи в изборните описи и за Брюксел казусът е завършен. Движение за права и свободи знаят, че думата „ малцинство “ е изтрита от европейската конституция. Този термин за Брюксел не съществува. Защитават се локални езици и просвета, само че „ малцинства “ – не! В Европа има най-малко три пласта бранители на " човешките права ", което прави наименованието, та даже и " Движението " като цяло, изцяло непотребни. Всичко това в името на някакъв етнически мир, който никой не заплашва. Движение за права и свободи продължава да държи капсулирани българските мюсюлмани и да пречи на тяхното приобщаване към действителния политическия живот.

Президентът Румен Радев наподобява неопитен по въпроса с " малцинствата ". Обиди непохватно Движение за права и свободи, като намеси генезис с поданство и рискува да допусне нова неточност с Македония, в случай че пази " наше " малцинство там. Има към него задоволително съветници, които би трябвало да го осведомят правилно, с цел да не четем в непознати вестници рецензии, като последните оповестени в немската преса.

Създателите на Европа нямат нищо срещу България. Те са тези които са прокарали границите и са рязали в разнообразни етнически общности. Започне ли се да се приказва за немско малцинство във Франция или унгарско в Румъния, европейският чорап или съюз ще се разплете за часове. Още се чува ехото от каталунската битка за автономност. Брюксел отвърна с ледено равнодушие на битките в Барселона.

Странното в българския екип по македонския въпрос, апропо е мълчанието на професори като Топалов по отношение на македонците в Егейска Македония, наричани елинизирани славофони. Явно от писане на научни писания в Атина не му е останало време да прескочи до Флорина. Там в съседство с Битоля към момента се приказва диалекта на дядо му. На място, той сигурно щеше да разбере, за какво гърците не желаят да чуят за „ малцинства “. Поредното гръцко несъгласие, което не е инцидентно, е даването на мощите на Светите братя Кирил и Методи в София, в несъгласие със стогодишната възбрана на кирилицата в Гърция. Доказателство за съществуването на " бели страници " в историческата и политическа действителност на Балканите, които пречат на разбирателството сред хората.

Поради всичко това, Европа ще разбере българската позиция и безспорно ще я поддържа, единствено когато България изиска европейската конституция да бъде приложена от македонците в Скопие. Не може тяхната нация да бъде формирана от разнообразни „ националности “. Нацията е една и неделима, както е и територията на която се намира. Затова е ненужно да се вписва българско малцинство, а наложително да се отстранен всички други! Само по този метод ще бъдат зачетени правата на българските потомци. Равнопоставени жители на република Северна Македония, без значение на произхода и на религията им. По сходство на френските, гръцките и американски жители. Основния европейски закон почива върху „ Хартата на правата на индивида “. Нито повече, нито по-малко.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР