ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Спирането на руския газ: колко ще струва на България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Решението на Москва да спре доставките на съветски газ за България слага на тестване потенциала на държавното управление да се оправи с още една рецесия, както и европейското единение. Това решение идва след отхвърли на държавното управление да заплаща за съветското синьо гориво в рубли - изискване, сложено от Русия, с цел да укрепи валутата си, срината от глобите поради войната в Украйна.

България употребява към 3 милиарда куб. метра годишно, 90% от които са импорт от Русия. Решението на “Газпром” идва в края на отоплителния сезон, което е положителната вест, защото топлофикациите са най-големите консуматори на природен газ - и основно столичната, на която се пада ⅓ от годишната консумация. Големите въпроси са: какъв брой ще продължи, какъв брой ще костват различните доставки, по какъв начин ще се отрази на инфлацията и ще повлияе ли на вътрешнополитическата непоклатимост и на европейското единство за Украйна.

Колко ще продължи, какъв брой ще коства

Никой не се наема да предвижда какъв брой ще продължи прекъсването на доставките. Министърът на енергетиката Александър Николов увери, че е обезпечен газ за минимум месец напред. Пред Нова тв енергийният специалист Илиян Василев разяснява, че това е " наказателна " акция - поради визитата на премиера Кирил Петков и делегация в Киев, и няма да продължи дълго. Като “наказателна” я дефинира и различен енергиен експерт Иван Хиновски, съгласно който цените на различните доставки на полутечен газ (LNG) ще са с 20-30% по-високи от тръбния, а съгласно енергийния министър - с 40%.

Очакванията са България да се доставя с природен газ от терминала на гръцкия остров Ревитуса. За това заяви още през април еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, както и че Европейски Съюз задейства проект за сигурност на предпазване на доставките на газ и терминалът на Ревитуса се разраства с още едно вместилище за предпазване на полутечен газ. Работи се и по построяването на терминала за полутечен газ при Александруполис, където България е притежател на 20% от капитала.

Но различните доставки може да нарастнат и с повече от 30%, защото България има опция да внася количества само през Гърция и няма по какъв начин да е единствено полутечен газ. Това значи, че ще купува газ на спот цени, които от месеци насам са високи, а за страна, която е дребен потребител, няма късмет да бъдат понижени поради дребния размер на доставките. (По дълготрайния контракт на България с “Газпром” 70% от цената е по спот цени, а 30% се дефинира от петролните деривати - а цената на петрола също е висока.)

Трудна обстановка за промишлеността и семействата

Според специалисти разновидността е да се купуват количества от огромни гръцки търговски компании, които имат достъп и до съветски, и до полутечен газ, и до синьо гориво от Азербайджан. Ситуацията е стресова за промишлеността, която работи на газ - стъкларските фабрики, производителите на торове, хлебозаводите, както и общински лечебни заведения, детски градини и обществени домове, в това число над 150 хиляди газифицирани семейства. Засега властта ги успокоява, че всичко е под надзор и няма място за суматоха, а работодатели разясниха, че първият резултат ще е нараснали цени и загуба на конкурентоспособност.

Вариантът с газовата връзка до Гърция, която държавното управление показва като избавителен пояс, не е безапелационен. Въпреки уверенията на ръководещите, че строителните работи по интерконектора ще са приключени през юни, няма по какъв начин да потече газ по него преди края на 2022 година Анализатори, поискали анонимност, разясниха, че няма да е подготвен и през юли, макар известието, че 91% от строителните работи са приключени. Освен това процедурите по узаконяване лишават доста време, а ICGB - сдружението, реализатор на връзката, внесе документите за това на 23 февруари 2022 година

Пред интерконектора, чийто потенциал е 3 милиарда куб. метра, а може да се усили и до 5 милиарда, България ще получава азерски газ, който в този момент идва, само че в размер една трета от контрактуваното през връзката “Кулата - Сидирокастро”. Въпреки опитите да контракти спомагателни количества азерски газ в договаряния, които се водят от два месеца, България не е съумяла, научи Дойче Веле. Защо е значимо в този момент да се обезпечат по-големи доставки на газ от нужните за ползване количества? През топлия сезон е времето за нагнетяване на газ в газохранилището в Чирен, което в този момент е запълнено едвам на 18%. Не може да се посрещне отоплителният сезон, в случай че най-малко на 70% не е напълнен потенциалът му, разяснява за Дойче Веле специалистът от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров.

Ответен удар против оръжието на Кремъл

Въпреки апелите България да наложи ответна глоба и да спре преноса на съветски газ през “Турски поток” за Сърбия и Унгария, енергийният министър разгласи, че няма да го направи. Чуха се оферти страната да се обърне към интернационален арбитраж поради едностранното прекъсване на доставките, макар че България е направила заплащанията във валутата по контракт - долари.

Не е известно кой интернационален съд е споменат в контракта с “Газпром”, защото в предходния - когато Русия доставяше газа за България през Украйна, беше очакван арбитраж в Москва. Предвид метода, по който българските управляващи договарят с “Газпром”, може да се допусне хипотезата, че същата уговорка може да е непокътната и в сегашния, който изтича в края на 2022 година Но България може да се обърне към Европейската комисия като съдия. След следствието против “Газпром”, което водеше в осем европейски страни, в това число и България, за корист с монополно състояние, Европейска комисия създаде специфичен механизъм за деяние и разрешаване на такива разногласия.

Опит за дестабилизация на България

Според Мартин Владимиров актуалната „ спецоперация “ на “Газпром” има за цел да подкопае европейското единение по отношение на опита за диверсификация на газовите доставки. “Може също по този начин да се интерпретира и като опит на Русия за активиране на своите мрежи за съветско въздействие в Европа и то в най-уязвимите страни като България, които да основат вътрешнополитическа рецесия и да отслабят единната позиция на Европа по отношение на Украйна”, съобщи пред Дъждовни води Владимиров. Едностранно деяние на изнудване е недопустимо, съобщи в обществено изказване министър председателят Кирил Петков. Той съобщи, че е получил уверения от председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, че “проблемът е общоевропейски и отговорът ще е общоевропейски (потенциални общи покупки на газ, б.а.)”.

Съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов дефинира съветските дейности като “остър опит за дестабилизация на политическата конюнктура в България”. Поредна интервенция от страна на Русия за рухване на държавното управление, разяснява във Фейсбук енергийният специалист Васко Начев. От прекъсването на доставките неотложно се възползва някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, който още веднъж надигна глас за предварителни избори и промяна на държавното управление на Кирил Петков. Това е същият Борисов, който през март предходната година съобщи, че “България е към този момент 100% енергийно самостоятелна, никой не може да ни стопира кранчето или да ни извива ръцете”, и при чието ръководство бяха изхарчени над 3 милиарда за газопровод, който заобикаля Украйна и усилва съветското газово въздействие.

Засега България не се поддава на шантажа и няма да заплаща газа в рубли. Дали ще даде оръжие на Украйна ще стане ясно идната седмица. Неутралитетът, оказа се, не пази.

Автор: Емилия Милчева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР