ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Изразходването на средства преди изборите може да създаде проблеми за унгарския премиер Орбан или наследника му

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Разточително изхарчване на 5,35 милиарда $ от унгарския министър председател Виктор Орбан преди изборите, планувани за идната седмица, остави бюджетна дупка, която би могла да провокира проблеми за който и да ги завоюва. Това става в миг, когато спорът в Украйна ускорява натиска върху обществените финанси.

Социологическите изследвания плануват най-оспорваното съревнование от 2010 година, когато Орбан завоюва безапелационно. Той раздаде данъчни облекчения, нараствания на пенсии и заплати на стойност 1,8 трилиона форинта, с цел да поддържа кандидатурата си за четвърти следващ мандат. Това увеличи недостига до 1,585 трилиона форинта през февруари - половината от поставената за 2022 година цел и на фона на към този момент забавения от войната напредък някои икономисти настояват, че фискалните проекти на държавното управление наподобяват остарели. Повишаването на лихвените проценти, възходящите инфлация и цени на силата и в този момент - цената на помощта за бежанците - съставляват голям брой точки на напън върху бюджета, изострени от неналичието на достъп на Унгария до фонда за възобновяване от пандемията на Европейски Съюз поради спор за демократичните стандарти.

" Полето за маневри се стесняваше, до момента в който бюджета харчеше разточително при започване на годината ", сподели икономистът от мозъчния концерн Ай Ен Джи Петер Вировач. " Който и да образува държавно управление, главният му приоритет ще би трябвало да е по някакъв метод да вкара бюджета във форма ", добави той.

Министърът на финансите Михай Варга към този момент повдигна въпроса за допустимо актуализиране на бюджета след изборите на 3 април. Въпреки че някои икономисти настояват, че Европейски Съюз би могъл да си затвори очите за високи бюджетни дефицити в блока, поради изключителната обстановка, Унгария въпреки всичко е изложена на риск от това по какъв начин организациите за кредитен рейтинг ще отговорят на повишение на недостига.

Американската кредитна организация " Фич " предвижда, че за Унгария ще е " мъчно " да реализира тазгодишната си цел за недостиг от 4,9% от Брутният вътрешен продукт, в съпоставяне със стойностите от 7,3% през 2021 година и 8% през 2020 година, които бяха повишени поради тласъците за справяне с пандемията. " Рязкото повишение на инфлацията, което в този момент е явно и съвсем сигурния по-нисък напредък през 2022 година, най евентуално ще бъдат чист негатив за бюджета. Следователно има основателна възможност да предположим, че задачата за равнището на бюджетния недостиг няма да бъде реализирана ", сподели Арвинд Рамакришнан, шеф на екипа за установяване на рейтинги във " Фич ".

След като през пандемията съотношението на държавния дълг на Унгария, по данни от " Евростат ", е достигнало най-високото равнище в Централна Европа, всяко следващо повишение би повлияло негативно на нейните рейтинги. " Всяко евентуално влияние на настоящите събития върху кредитния рейтинг ще зависи частично от фискалния отговор на държавното управление и въздействието на номиналния дълг, както и от степента на придържане към вътрешните фискални правила и фискалните правила на равнище Европейски Съюз от 2023 година ", сподели Рамакришнан.

В свое известие отпреди Русия да изпрати войски в Украйна на 24 февруари " Стандард енд Пуърс " сподели, че неговата оценка за стабилната вероятност за кредитния рейтинг на Унгария отрязва упования, че растежът ще продължи да бъде постоянен с поддръжката на фондовете на Европейски Съюз, някои от които сега са спрени. " Бихме могли да понижим рейтинга, в случай че фискалните дефицити продължат да са високи и доведат до повишаване на съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт или в случай че външните позиции на Унгария отслабнат оттатък актуалните ни упования ", съобщи " Стандард енд Пуърс ".

НАСРЕЩНИ ВЕТРОВЕ

Централна Европа пострада тежко от войната в съседката си и рухването на валути и фондови пазари добави към други трудности като усложнения по веригите за доставки и дефицит на работна ръка. Централната банка на Унгария беше една от банките, които бяха принудени съществено да усилят лихвите. След като увеличи главния си лихвен % със 100 базисни пункта във вторник, тя направи оценка, че до момента спомагателните разноски поради рецесията в Украйна се равняват на 0,6% от Брутният вътрешен продукт и биха могли да доближат до 1,6% от Брутният вътрешен продукт, в случай че спорът се задълбочи. Допълнително повишение на актуалните цени на силата и суровините би довело до в допълнение ускорение на инфлацията и угнетяване на икономическия напредък, предизвести централната банка.

" Ако определим КОВИД-19 като сериозен потрес, за справяне с който бяха нужни невиждани ограничения в икономическата политика, то тогава това важи експоненциално за войната ", сподели икономистът Золтан Торок от " Райфайзен ".

Регулаторно заледяване на цените, с цел да се лимитират разноските за битови сметки, което е в действие от 2015 година, може да коства до 1 трилион форинта тази година и да стане непостижимо за поддържане, настояват някои анализатори. " Ако не се стигне до доста намаление на цените на газа, това би означавало разноски на стойност съвсем 2% от Брутният вътрешен продукт, плюс спомагателния фискален риск икономическият растеж да не доближи равнището от базовия сюжет ", сподели приказвал при изискване за анонимност икономист. Той предвижда недостиг от съвсем 7% за тази година, макар че повишаващата се инфлация би могла да смекчи удара посредством доходи от налози.

След като попълни бюджета с 500 милиарда форинта под формата на дивиденти през пандемията, в този момент централната банка осъществя загуби от евтиното си финансиране за фирмите, защото лихвите се покачват. Това и по-високите цени за обслужване на дълга би могло да отвори още една дупка на стойност 1 трилион форинта спрямо равнищата от 2019 година, написа през януари в своя публикация гуверньорът Дьорд Матолчи. Той счита, че държавното управление ще би трябвало на откри нови източници на доходи.

Но откакто Орбан даде обещание да продължи да поддържа фамилиите от междинната класа и пенсионерите, някои анализатори алармираха за риск от завръщане към ексцентричните ограничения за фискална стабилизация, следени в страната след 2010 година " Завръщането на сходни ограничения, секторни налози и други, не може да бъде изключено, без значение кой ще завоюва изборите ", сподели Торок.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР