ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

При нас идват хората, които нямат нищо. Стела Николова, доброволец в центъра за бежанци от Украйна във Варна за ФАКТИ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Адв. Стела Николова, депутат от “Демократична България” в 45-тото и 46-тото национално заседание, се включва като доброволец към Центъра за подпомагане на бежанци от Украйна във Варна в първите дни от заработването му на 5 март т.г. Центърът се занимава с това да посреща идващите от Украйна хора, да ги настанява в черноморските хотелски бази, да събира и предава дарения от храна, хигиенични материали и облекла и да поддържа идващите украинци с каквото може и с каквото е належащо.

Центърът се обитава в Спортната зала във Варна (б.р. Дворец на културата и спорта, бул. „ Княз Борис I-ви “ 115, Варна) като постройката е предоставена на доброволците от регионалната администрация, която получава постройката от Община Варна. Центърът обаче не се обслужва от държавни чиновници, а от доброволци. В него все още доброволстват към 100 индивида, които работят на смени по график. Най-голяма е нуждата от доброволци, които приказват съветски или украински, с цел да споделят с бежанците. Доброволците, които не приказват тези езици, се занимават с логистика, с приемане на дарения. Координационният център работи непрекъснато. В него доброволстват доста студенти, които през деня посещават лекции, а нощем оказват помощ на украинските бежанци, споделя Стела Николова. Някои от към този момент пристигналите от Украйна хора, след настаняването си се връщат в центъра, с цел да се трансфорат сами в доброволци и да оказват помощ.

Всеки ден центърът разгласява настоящ лист с най-необходимите артикули - хигиенични материали от първа нужда, четки и пасти за зъби, сапун, шампоан, кърпи, консервирани храни и храни за бебета и дребни деца. Във Варна идват рейсове с хора когато и да е на денонощието. Към момента в региона на Варна - в Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Балчик, Генерал Тошево, даже в Слънчев бряг са настанени към 10 хиляди майки с деца, споделя Стела Николова , с която от ФАКТИ разговаряхме както за работата на центъра, по този начин и за нужната спомагателна помощ.

Стела Николова

“Казаха се и се изписаха тонове лъжи. Вероятно има хора от Украйна, които разполагат с някакви средства, само че те са малцинство. В центъра идват хората, които нямат нищо. Вчера се срещнах с една дама, която е настанена във военна база в Св. св. Константин и Елена - тя е избягала с една раничка на гърба. Тя няма облекла, няма четка за зъби, няма чехли. Няма нищо. Просто е поставила две неща в раничката и е тръгнала. Хората, които идват в центъра, имат потребност от най-елементарни неща като чорапи, долни дрехи, чехли, джапанки, даже облекла. Хората търсят спортни екипи, облекла, с които да стоят затворени в бази. Не им трябват бални рокли, обувки с висок ток - и такива неща бяха дарени. Трябват им елементарни маратонки, джапанки, чехли. Слава богу, базите, които посетихме през вчерашния ден, с цел да доставим бебешки пюрета, млека, памперси, тъй като има дребни дечица, са доста добре отоплени. Хората се грижат да се сътвори някакъв комфорт”, описа Стела Николова.

“Тези хора не са на курорт. Основно се изхранват в базите с инстантни супи, консерви. Няма опция да се готви - не тъй като не желаят да готвят и желаят да бъдат обслужвани, а тъй като би трябвало да има ред. Проблем за хотелите се оказа това, че не могат да намерят личен състав, който да готви. Не е редно хората сами да готвят, тъй като хотелиерите носят отговорност за тях, би трябвало да има подготвен личен състав, който да прави това”, изясни тя и добави:

“Настанените хора си оказват помощ, почистват, с цел да са в помощ. Грижат се за децата си, желаят тетрадки, писалки, моливи за тях. В центъра работят единствено доброволци, а всичко, което идва в центъра, са дарения, които се разпределят само към нуждаещите се. Има ред, има отчетност, всичко се разказва - къде и по какъв начин отива, никой не си е разрешил да злоупотребява. Говореше се, че коли с украински регистрации пълнят багажниците си с артикули - да, има такива коли. Това са коли на украинци, които към този момент са били настанени и са се върнали в центъра, с цел да се включат сами като доброволци и да оказват помощ с превозване на артикули, които липсват в хотелите и базите, където са настанени украинци. Тези коли доставят до базите и хотелите памперси, детски пюрета, детски храни, хигиенични материали - неща, от които имат потребност майки с деца. Много ми е тъжно, когато прочета, че украинците, които идват у нас, били капризни, не желали да оказват помощ - това не е правилно. Има безпределно доста случаи, в които хората идват, настаняваме ги в хотел, а на идващия ден същите хора са доброволци в центъра, с цел да помагат”.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });
Дарени консервирани храни и посуда

Майките и децата, които идват в Центъра за подпомагане на бежанци от Украйна във Варна, биват настанявани преди всичко в хотели и бази, като задачата е да не бъдат изолирани, да живеят в общественост, да не са сами, да си оказват помощ и да се поддържат. Хотелиерите се свързват с центъра, като обезпечават превоз от неговото местонахождение до местата за настаняване. Хотелът би трябвало да е квалифициран. Понякога се постанова даден хотел да се отвори по неотложност, тъй като рейсове идват когато и да е на денонощието, като се цели хотелите да са топли. Ако няма опция хората да бъдат посрещнати с храна, центърът дава сухи подготвени храни - по тази причина и нуждата от дарения на консерви е непрекъсната.

В хотелите се грижат за хората, споделя Стела Николова и изяснява, че постоянно единственото, което хотелиерите взимат от центъра, са нещата, които самите хотелиери не могат да обезпечат - хигиенични материали, памперси, бебешки пюрета, каши, приспособено мляко, същински сокове, дарени от български производители.

“Хората подаряват с мисълта, че идващите украинци са изстрадали. Те са пътували по 40-50 часа без да слязат от рейса. Децата са изнервени. Нямаме опция да предоставяме топла храна в Спортната зала, само че се стараем да има чай, кроасанчета за деца, сокче, бисквитки. Успяхме да организираме детски ъгъл в Спортната зала, топло е, има дарени електрически печки, които в допълнение включваме”, уточни още някогашният депутат.
Детският ъгъл в центъра

Държавната организация за бежанците има отделено помещение в Центъра за подпомагане на бежанци от Украйна във Варна, с цел да могат да правят регистрации на пристигналите. Процедурата обаче е мудна, споделя Стела Николова, като показва, че дневно биват обработени документите на към 30 души. “Правителството взе решение да направи уебсайт, който е в развой на създаване. Този уебсайт ще бъде наличен, надлежно ще осведомяваме всички украинци, с цел да могат сами да създадат регистрацията си. Така ще имат достъп до опазване на здравето, ще могат да получават помощ и информация за своите потребности. Засега Държавната организация за бежанците продължава да работи, само че потенциалът им не е задоволителен. Там няма толкоз доста хора, които да могат да бъдат изпратени и да посрещат идващите. Само през нашия център са минали към 10 хиляди души, като те към този момент са настанени”, изясни тя.

Според Стела Николова страната би трябвало да помогне за незабавно създаване на центрове за подпомагане на украинските бежанци в Русе и Бургас: “Смятам, че държавното управление би трябвало да се заеме по-сериозно с опциите за настаняване. Редно е да се помогне на хотелите, които имат потребност от работна ръка. Военните също имат потенциал да бъдат от помощ. Има потребност координационни центрове да бъдат основани най-малко в Русе и Бургас. Хората, идващи от Румъния, идват най-много в Русе и Силистра. В Русе доста липсва подобен център. Доброволците там се пробваха да основат подобен, само че нямаха помощ от институциите. В Бургас също са се пробвали да създадат център, само че потенциалът му е доста по-малък от този на центъра във Варна, а подобен център е също извънредно нужен в Бургас”.

“Военните имат потенциал да основат такива центрове, допускам имат и подготвени хора, които да правят работата, която в този момент се прави от доброволци. Ако има опция да изпратят подготвени хора и във Варна, несъмнено, ще бъдем признателни - доброволците имат потребност от образование, мъчно е разпределението на нощните смени. Студентите, които денем работят и посещават лекции, а нощем доброволстват в центъра, не могат да устоят безпределно дълго. Засега се оправяме да осигурим доброволци за през нощта, само че имаме потребност от подкрепа”, добави тя.
Пристигнал в центъра рейс

В края на диалога Стела Николова насочи следния апел: “Искам да прикани хотелиерите да отворят своите хотели за хората, идващи от Украйна. Разбирам, че им е мъчно, че базите са затворени, че има потребност от разчистване. Търсим всевъзможни разновидности и намираме метод. Призовавам хотелите - бяха отделени задоволително средства, сумата от 40 лв. за ден не е дребна. Тази помощ ще бъде предоставена, към този момент е оповестено разпореждането на държавното управление, разпоредбите са ясни, хотелиерите могат да се срещнат с тях. Не е редно на пожар измежду нощ да търсим къде да настаним пристигнали към този момент хора. Редно е да има изясненост кои са базите, какъв брой индивида могат да поемат, одобряват ли домашни любимци или не. Молим за съдействие”.

С Центъра за подпомагане на бежанци от Украйна във Варна можете да се свържете на контактите, посочени във Фейсбук страницата на центъра. Още контакти можете да намерите в уеб страницата на центъра. Отново на уеб страницата можете да откриете и повече информация по какъв начин е допустимо да извършите подаяние.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР