ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Лоши новини за Гешев и Цацаров

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Критиците на Цацаров и Гешев повтарят от дълго време, че дейностите им са пристрастни и политически стимулирани, а държанието им – непрофесионално. Около проблема „ Йончева “ двамата в действителност се саморазобличиха, написа П. Чолаков.

Искането на българската прокуратура Европейският парламент (ЕП) да смъкна имунитета на Елена Йончева претърпя провал. То бе отхвърлено от болшинството от евродепутатите: 418 от 693-ма одобриха заключението на докладчика по проблема Жил Льобретон, съгласно който българската прокуратура е преследвала политически цели против Йончева. Процедурата против нея бе инициирана от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, а неговият правоприемник на поста Иван Гешев в действителност я продължи. Решението на Екологичен потенциал по проблема „ Йончева” демонстрира, че съгласно него българската прокуратура е използвана за политическа поръчка. Това решение е обществено оскърбление за Гешев и Цацаров.

В претекстовете си Льобретон акцентира работата на Йончева като проверяваща журналистка, в която тя изобличава корупцията по високите етажи при ръководството на ГЕРБ, както и фактът, че процедурата против нея в действителност е стартирана от депутати, които са нейни политически съперници. Докладчикът цитира и известния запис, в който глас, наподобяващ поразително на този на някогашния министър председател Борисов, подрежда Министерство на вътрешните работи да стартира инспекции против фамилията на Йончева – очевидно подразнен от журналистическата ѝ активност.

Липсват юридически учредения

Както се вижда от гласуването в Екологичен потенциал, за болшинството евродепутати настояването на прокуратурата за свалянето на имунитета на Йончева няма юридически учредения, а е димна завеса (fumus persecutionis), зад която се крие опит да се попречи на политическата ѝ активност.

Критиците на Цацаров и Гешев в България повтарят от дълго време, че дейностите им са пристрастни и политически стимулирани, че държанието им е освен морално укоримо, а и непрофесионално. С процедурата против Йончева Цацаров и Гешев в действителност се саморазобличиха.

Фиаското на Гешев по случая „ Йончева” дава още едно, освен това мощно, съображение в интерес на настояването за предварителното преустановяване на мандата му. Решението на Екологичен потенциал нанася тежък удар върху опитите на Гешев да се задържи отпред на държавното обвиняване – в миг, когато новите ръководещи изрично демонстрираха, че нямат никакво доверие в него.

Лошите вести от чужбина за Главния обаче не стопират дотук. Според справката на испанските управляващи по „ Барселонагейт”– (разследване, което не е прекъснато в Испания, а единствено трансферирано на българската прокуратура, б.ред.) – има доказателства, че в аферата са били изпрани повече от 5 млн. евро. Предполага се, че средствата са свързани с недекларирани „ доходи” на висши български политици, в това число на министър-председателя Борисов. Този документ ускорява подозренията, че Гешев и подчинените му са сложили във „ фризера” барселонската спекулация, с цел да не „ тревожат” някогашния министър председател. Реакцията на прокуратурата на отчета е многозначителна, само че не и изненадваща: тя реши да играе етюда „ изгубена в превода”.

Циклоп " на повикване "

Санкциите „ Магнитски” против Пеевски и Желязков, въпросът „ Йончева”, изпращането на „ Барселонагейт” в „ трета глуха” и други ни споделят едно и също: някой в чужбина би трябвало да прави работата на българската прокуратура. Оставаме с усещането, че главата на държавното обвиняване у нас е циклоп „ на повикване”, държан със златна верига от мощните на деня – той проглежда единствено за това, което интересува политическите му поръчители.

Оставката на Цацаров като началник на КПКОНПИ е реалност, само че господин Гешев прави всичко допустимо да се задържи на поста си, макар апелите на министър-председателя Петков и правосъдната министърка Йорданова. В светлината на новините от чужбина, които още повече дискредитират господин Гешев, късото му бъдеще отпред на прокуратурата наподобява предопределено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР