ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Скопски историк: Обща история означава да приемем българската

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Група видни северномакедонски интелектуалци, дипломати и общественици излезе с намерено писмо до локалната общност в навечерието на честването на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев. В него те показаха недоумението си от плануваното взаимно отбелязване на юбилея на Делчев, изтъквайки, че не виждат какво общо имат с него политици от Северна Македония и България.

" Никой няма право да отхвърля на Македония европейското бъдеще и да ѝ пречи да се интегрира в Европейския съюз. Ето за какво Македония не може и не би трябвало да одобри цената на приемането на дата за започване на договарянията за присъединение за участие в Европейския съюз да бъде отменяне на исторически приключения законен развой на конституиране на македонската нация и нейното демакедонизиране. Македония не може и не би трябвало да одобри концепцията за българските корени на македонския народ и нация. Предполагаемата българска историческа еднаквост на македонците не е и не може да бъде в основата на новата европейска еднаквост на страната ", се споделя в писмото.

От своя страна историкът Виолета Ачкоска съобщи:

" Държа на позицията си, че подписването на контракта за добросъседство с България е в несъгласие с ползите на македонската еднаквост. Според мен няма термин " обща " история на две обособени народи. Така дефинирана история значи приемане на българската история. Политиците останаха глухи за нашите оферти в откритото писмо. Вместо това те нападат историците и не престават да оказват напън върху членове на историческата комисия, която се разпадна с напускането на част от членовете, и има разделения по отношение на разбирането на историческите обстоятелства. Това, което България прави в този момент, не е добросъседство. Нашите политици не са подготвени да се вслушат в мненията на потвърдените в своите области хора, подписали писмото. Всичко е ориентирано към реализиране на поставената цел за започване на договаряния с Европейския съюз. Но подценяваме обстоятелството, че никой няма да ни оцени като част от цивилизованите нации на Европа, в случай че променим името, идентичността и историята си ", съобщи Ачкоска, представена от " Нова Македония ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР