ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Нервите на Румен Радев не издържаха

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на анализатора Илиян Василев по отношение на напрежението сред президента Румен Радев и министър-председателя Кирил Петков:

Не му устояха нервите на Радев и си разреши да подлага на критика Петков за РСМ и Булгаргаз. И сбърка. Много.

Истината е следната.

Петков е безусловно прав, че визитата в РСМ е закъсняла. Да се вкопчиш в историята и най-много да нищоправиш по другите въпроси, тъй като не били признали от Скопие единствената истината, не е просто неуместно, само че е користно, тъй като издава предумишленост и увереност да не се откри брод към съседите. Именно тъй като няма какво да губят по другите посоки, защото няма материална база на по-широко съдействие - нито пътувания, нито автомагистрали, нито жп, въздушен превоз. Окопна война. И Петков реши да излезе от окопите.

Що се отнася до Булгаргаз - историята е следната.

Павлов подаваше на Радев по нещо от тематиката Булгаргаз при договарянията с Русия, с което дразнеше Борисов. И Радев, който другояче беше изтикан от Борисов в периферията на руско-българските връзки, в редките случаи на срещи с Путин все повдигаше някакви енергийни въпроси, главно газови.

Радев осигуряваше защита на Николай Павлов, до момента в който Делян Добрев покриваше ГЕРБ и Движение за права и свободи, Президентът е бил осведомен в елементи с аргументите азерската договорка да не се осъществя в цялостен размер. Решението да се подпишат анексите и да се откажем от азерския газ до юни месец тази година /да продължим да получаваме 1/3/ е в съгласие с Радев и Янев. И защото Павлов е притиснат от следствие, ще се оправдава, че го е съгласувал " на най-високо място " и ще лъсне ролята на Радев. За това превантивно отстрелва Петков. Но това е единствено едната, не най-важната част.

Радев се беше засилил да играе централна роля в договарянията с Газпром, с цел да ги договаря на президентско ниво, както Вучич и Орбан. Защото Петков е министър председател, не е сан на Путин. Покрай природния газ обаче щяха да се одобряват и куп спомагателни отговорности - тъй като Путин не дава на ниска цена /относително тъй като азерският отново си остава по-евтин/ без насрещно коленичене.

И това е изкарало Радев от кожа - играеше втора цигулка при Бойко, и в този момент, когато се беше подготвил да управлява българо-руските енергийни връзки, Петков обществено разгласи еманципацията.

За това поддържам напълно Петков. Всички са против него - и прeзидент, и ГЕРБ, и Движение за права и свободи.

За това си коства да получи нашата поддръжка. Защото ще направи смяната. Време разделно. Другояче не може да бъде.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР