ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Емил Соколов: Първият политически виц тази година идва от ИТН

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Емил Соколов, политически анализатор и историк:

" Честита Нова Година!

Първият политически анекдот тази година идва от Има Такъв Народ.

Темата за Македония е комплицирана тематика. Това е ясно. Ясно е и, че позиция на страната ни до момента беше неуместна. Сега обаче бием всички върхове.

Хронологията на парадокса е следната:

1. С помощта на патриотите, ГЕРБ на процедура упорстваха от Македония да признаят, че са българи. Това е невероятно, защото след Втората международна война в Македония се случва насилствена македонизация и се основава една нова страна. Тази страна, въпреки и да е формирана главно от етнически българи, къса всевъзможни връзки с България. Защо? Така е решил Съюз на съветските социалистически републики. Българските комунисти изиграват основна роля в това хора с българско съзнание да бъдат принудени принудително да станат македонци. Цинизъм е сътрудници на Държавна сигурност като Каракачанов да упорстват Македония да признае, каквото и да е, когато те и режимът, на който са служили, са повода нашите сънародници да станат жертва на общественото инженерство на Русия.

2. Сега Слави предлага да сменим първичната си тъпа позиция с друга по-нелепа. Ще пуснем Македония в Европейски Съюз, само че ще желаяме да паднат визите със Съединени американски щати и да влезем в Шенген. Първо, ние не можем да приемем никого в Европейски Съюз. Можем единствено да не пречим, само че решенията в Европейски Съюз не ги взимаме ние, а вземат решение всички страни. Слави да спре да гледа изявленията на Борисов, че се е хванал на пропагандата какъв брой в Европейски Съюз чакат ние да решим всичко. Второ, визите в Съединени американски щати няма по какъв начин да са разменна монета в един европейски въпрос. Ако Слави си мисли, че всичко е спекулация и наклоняване пред мощните на деня, той е по-нелеп и от Борисов. Трето, в Шенген ще влезем, когато се оправим с корупцията. Предложението на Слави не е дипломация, а опит да вкара Европейски Съюз и Съединени американски щати в някаква типично балканска сделка. Това не е битка с корупцията, а експорт на корупция.

3. Накрая ще дадем зелена светлина на Македония без тя да признава каквото и да е. Няма да влезем и в Шенген. Защо? Защото от началото на договарянията до момента България се държи неуместно. Първо настояваме цяла Европа да признае една националистическа фикция, която комфортно не загатваше ролята на Българска комунистическа партия в македонизацията на Македония. Сега пък желаеме да извлечем някаква спекулация от цялата работа. Разбрахме, че с боричкане по масата и пояснение на историята, както ни изнася, няма да стане. Сега желаеме огромните братя в Съединени американски щати и Европейски Съюз да дадат нещо - визи, с цел да си коства навеждането. Позицията ни сега е също толкоз сервилна, колкото е била преди 50 години с Русия.

Тази безсмислица ще ни вкара в изолираност и най-после ще се съгласим с всичко, което Македония, Европейски Съюз и Съединени американски щати изискат. Македония е била блян на българите през 18., 19. и 20. век. Един куп революционери са дали живота си за Македония. Не са го създали за визи или с цел да угодят на Русия. Направили са го, тъй като са вярвали, че Македония и България имат обща орис. Националният интерес на България тогава и в този момент е ние да сме допустимо най-близки, тъй като сме братя по оръжие, кръв, религия, етнос и така нататък Този идеализъм е непознат на българските политици. Нищо чудно, че днешна Република Северна Македония не желае да има нищо общо с България. Превърнали сме се в тарикати на дребно, а такива никой не ги обича ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР