ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Полша е потресена: Защо бе оставена да умре бременната Изабела

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Полша е потресена от гибелта на бременната Изабела. Мнозина се питат дали лекарите не са подхванали нужната интервенция единствено тъй като са се страхували от новия непоколебим закон против абортите. Възмущението е голямо.

Хиляди поляци излязоха в събота по улиците на страната. Техният митинг мина под мотото: " Нито една жена повече! Поход за Изабела ". Изабела е 30-годишната бременна жена, умряла преди към месец от отравяне на кръвта в болница в Пшчина, Южна Полша.

Нейният случай стана прочут едвам през последните дни, откакто беше огласен от адвокатката на фамилията ѝ. Критици на ръководещите националконсерватори считат, че тази гибел е била породена от новия непоколебим закон за абортите, признат при започване на годината.

" Звукът на тишината " в море от светлини

В столицата Варшава няколко хиляди души минаха в протестен марш от постройката на Конституционния съд до здравното министерство. Участниците в митинга носеха портрети на умрялата жена. На дворцовия площад протестното шествие спря за малко, с цел да прозвучи известната ария на Саймън и Гарфанкъл „ Звукът на тишината “, до момента в който участниците светеха с фенерчета.

Според уредниците на проявата, такива митинги са се провели на повече от 70 места в страната – освен в огромни градове като Варшава, Гданск или Вроцлав, а също и в дребни обитаеми места. В Пшчина, където се е разиграла нещастието с умрялата родилка, също се организира безмълвен протестен поход.

В Лодз стачкуващите се събраха и пред постройката на ръководещата партия „ Право и правдивост “ (ПиС). Там те възпламениха свещи и издигнаха лозунги против полската десница. „ Аз съм едно нищо, просто някаква движимост. Страхувам се “, съобщи една от протестиращите. Във Вроцлав участниците в митинга скандираха по адрес на държавното управление: „ Имате кръв по ръцете! “.

Смърт в болничното заведение

Изабела била призната в болница по неотложност през 22-та седмица от бременността, откакто изтекла околоплодната ѝ течност. Кратките електронни известия, които тя изпращала на майка си, разкриват разигралата се драма: “Те (лекарите) не могат да създадат нищо. Чакат плодът да почине или да стартира импровизиран аборт, другояче пожертвам да получа сепсис. Сърцето на бебето би трябвало да спре или да настъпи спортанен аборт, с цел да се намесят. “

През нощта откриват, че плодът е мъртъв, само че още преди да се направи цезарово сечение, с цел да бъде изваден, положението на родилката се утежнява трагично. Битката за нейния живот продължава няколко часа, най-после дамата издъхва. Тя оставя брачен партньор и щерка.

Смъртта на младата жена разпали с нова мощ остарелия спор по тематиката за абортите в Полша. През октомври 2020 година Конституционният съд на страната разгласи за противоконституционна наредбата, която позволяваше абортирането на тежко повредени зародиши. С това в допълнение беше затегнато и без друго много рестриктивното право на аборт в Полша, настоящо от 1993 година. Това породи всеобщи митинги в страната, само че държавното управление не отстъпи. През януари новият закон влезе в действие.

Първоначално управлението на болничното заведение отбрани абсолютно лекарите, които са били дежурни във съдбовната нощ. В петък обаче двамата лекари бяха краткотрайно отстранени от работа, а прокуратурата стартира следствие.

" Това е ужасна покруса. Имаме един наказателен закон и по тази причина лекарите се презастраховат. Все повече дами се опасяват. Казват, че повече в никакъв случай няма да раждат деца в Полша “, споделя Кристина Кацпура от организацията „ Обединение за дами и фамилно обмисляне “.

Примерът с Ирландия

Този четвъртък със случая ще се занимае и Европейският парламент. Защитниците на правата на дамите в Полша се надяват техните митинги да доведат до смяна на рестриктивния закон. Те дават образец с Ирландия, където след референдум през 2018 година беше анулирана възбраната за абортиране.

Полският министър председател Матеуш Моравецки твърди, че решението на Конституционния съд не е влошило обстановката на дамите в Полша. “Ако животът и здравето на родилката са застрашени, спирането на бременността е разрешено “, твърди държавният началник.

А радикалните бранители на човешкия живот не отстъпват. От фондация „ Pro Prawo do życia “ („ За правото на живот “) оферират на Народното събрание още по-рестриктивен закон, съгласно който всеки аборт би трябвало да се преглежда като ликвидиране на дете и да се санкционира с до 25 години затвор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР