ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Марио Русинов пред ФАКТИ: За първите две места ще се борят Продължаваме промяната и ГЕРБ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" За първите две места ще се борят Политическа партия и ГЕРБ по линия на смяна и опазване на статуквото. Разликата сред Политическа партия и ГЕРБ няма да е огромна, без значение от спечелилия. Няколко партии ще са подредени близко една до друга – Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, като превес евентуално ще имат социалистите, поради процеса, който върна част от гласоподавателите и на ГЕРБ. А точно чувството за неспособност на съставяне на ново държавно управление от страна на новите играчи ".

Това предвижда политологът Марио Русинов в изявление за ФАКТИ .

" Движение за права и свободи се употребява със неподвижен електорат. В подобен смисъл те ще повторят резултата си от юли месец ", счита още той.

" Формацията на Манолова, Дончева и Триото са най-големите пострадали и тяхната роля в идващия парламент наподобява като да е от неверната страна на бул. " Цар Освободител ", сподели още политологът, защото съгласно него " техният електорат изтича в две направления – " Продължаваме промяната " и " Възраждане ".

" Вероятно точно " Възраждане " ще заместят ИБГНИ в идващия парламент ", счита Русинов.

Целия диалог с Марио Русинов, четете в идващите редове:

- Г-н Русинов, от днешна позиция мислите ли, че изборната интензивност на 14 ноември ще бъде идентична за парламент и президент?

- Традиционно ползата към президентските избори е по-висок от този на парламентарните избори. Това се дължи на мажоритарното естество на президентските. Във всеки случай това ще вдигне и интензивността на парламентарните избори. Трябва да се вземе поради и фактът, че се гласоподава с машини, което прочее беше много сполучлив опит на предходните избори.

Мисля, че повече хора ще гласоподават и на двата избора, поради самия интерфейс, който демонстрира и двете благоприятни условия. Какво имам поради - в случай че някой не е решил твърдо дали ще гласоподава и на парламентарните избори, то на подсъзнателно ниво подканата от машината ще го подтиква да гласоподава и на двата избора. Подобен случай беше и с редом извършения с президентските избори референдум през 2016 година.

- Колко компонентно съгласно Вас ще бъде 47-мото Народно заседание?

- Ситуацията е извънредно динамична. В рамките на три избори се появиха две нови обединения с ослепителен електорален капацитет. През април и юли това беше " ИТН ". Сега това е " Продължаваме промяната ". Същевременно имаме събитие, което блестящо опълчва обществото и не е пресилено да се каже - по качествено нов метод, а точно имунизационният развой и вкарването на зеления документ.

Най-общо казано тези фактори водят до следното: за първите две места ще се борят Политическа партия и ГЕРБ по линия на смяна и опазване на статуквото, няколко партии ще са подредени близко една до друга – Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, като превес евентуално ще имат социалистите, поради процеса, който върна част от гласоподавателите и на ГЕРБ. А точно чувството за неспособност на съставяне на ново държавно управление от страна на новите играчи. Тук би трябвало да се означи и ролята на партиите, както и на някои анализатори, тъй като въпросната неспособност е нереално разбиране за една огромна част от гласоподавателите. Макар постоянното държавно управление да е нужда за случването на огромна част от процесите в Конституцията, то това е далечно от гласоподавателя, само че приказките за разгром и безпорядък оказват своята роля.

Колкото до останалите – Движение за права и свободи се употребява със неподвижен електорат, поради фактори, които неведнъж са били очертавани, измежду които е етническият избор и зависимостта - икономическа и освен, на гласоподавателите по места. В подобен смисъл те ще повторят резултата си от юли месец.

Формацията на Манолова, Дончева и Триото са най-големите пострадали и тяхната роля в идващия парламент наподобява като да е от неверната страна на бул. " Цар Освободител ". Докато на предните избори имаха импулса, основан от Комисията по проверката и разказите на Илчовски, то в този момент " Изправи се БГ! Ние идваме! " имат само новата прическа на Мая Манолова като пиар ход. Разбира се, това е в границите на шегата. Но е реалност, че техният електорат изтича в две направления – " Продължаваме промяната " и " Възраждане ". За Политическа партия това е по този начин, тъй като огромна част от електората на ИБГНИ идваше от хора, които желаят правосъдна промяна, само че не се припознават в елитарния темперамент на " Демократична България ". Сега същият този електорат е ухажван релативно сполучливо от Политическа партия, които се стараят да съкратяват отдалеченост.

Политическа партия " Възраждане " също черпят от електората им, поради антиковид настроенията на последните. Спомнете си по какъв начин Триото палеше маски в символ на митинг. Сега много по-вокален състезател на тази струна е групировката на Костадинов. Вероятно точно те ще заместят ИБГНИ в идващия парламент. Тяхното показване в социологически изследвания е едва, тъй като това е непрестижен избор и постоянно респондентите поддръжници на сходни обединения отхвърлят да отговорят достоверно. А с разделянето на обществото за въпроса на имунизациите, част от гласоподавателите ще търсят посланичество най-вече по този въпрос.

- Ще успее ли съгласно Вас “Продължаваме промяната” да стане първа политическа мощ?

- И преди съм имал опция да разясня, че Кирил Петков и Асен Василев се употребяват от характерна привилегирована позиция – те са по едно и също време нови лица - за необятната публика, и борци с корупцията, които имаха и 4 месеца да създадат основни ходове, с които да се покажат на обществото. Големите спънки пред техния триумф можеха да бъдат зле извършена акция и не добре проучени хора в листите. Тук може да се направи аналог с листите на Има Такъв Народ, където се оказа, че има спорни персони. Лично мое мнение, че Политическа партия позволиха някои информационни неточности и като цяло има какво да се желае от акцията им, само че към този момент тя е релативно сполучлива. Колкото до набора на листите им, наподобява като този " подводен камък " да е избегнат към този момент, което не изключва обаче това да се случи в бъдеще.

Колкото до решението на Конституционния съд за поданството на Петков, то единствено ще подтиква твърдите електорати – хората, които не харесват групировката на Петков и Василев ще го жигосат като нарушител и противоположното, твърдите последователи ще го възприемат за политическа жертва. Самото решение е любопитно по линия на следствията му – в случай че както конституционалистите настояват, актовете на към този момент някогашния длъжностен министър на стопанската система са атакуеми поотделно, то дали някой ще се възползва от това, кое би атакувал и с какви политически цели. Във всеки случай нямам доверие този развой да окаже забележителна електорална смяна, в случай че не се ескалира ситуацията по прилика с влизането на прокуратурата в Президентството.

Без да се наемам с точна прогноза, то разликата сред Политическа партия и ГЕРБ няма да е огромна, без значение от спечелилия. Искам да отбележа, че това са следващите избори, в които фактическият победител няма да има значително значение. С други думи с изключение на символната роля, единственото, към което разликата на първия и втория ще има отношение, е приемането на мандат за съставяне на държавно управление, а към този момент наподобява ГЕРБ към момента да са в политическа изолираност. Тук е редно да се спомене и опитът коалиция сред ГЕРБ и Движение за права и свободи да се възстановява в очите на жителите. Това проличава от редица политически послания, които двете обединения насочат.

- Прогнозирахте опция “Възраждане” да премине четирипроцентовата преграда - в случай че се случи, до какво е допустимо да докара това?

- Влизането на условията за зелен документ сигурно ще дадат подтик на " Възраждане " и мисля, че те ще прескочат бариерата този път. Има и други съпътстващи фактори, прочее. Например, неучастието на партията на Божков в тези избори също би могла да влее няколко хиляди гласа на Костадин Костадинов. Неуспехът на другите националистически партии също. Вероятно присъединяване на тази партия в Народното събрание ще е сходно с присъединяване на " Атака ". Много звук по съответни въпроси и присъединяване в плаващи болшинства за съответни законопроекти. Във всеки случай за такива антисистемни партии присъединяване във властта е нездравословно, а и недопустимо по отношение на другите играчи. Така че те по-скоро ще са съпротива, която при неявяване на огромни земетресения в системата, по-скоро ще губи електорален капацитет във времето.

- Какво ще се случи съгласно Вас с “Има подобен народ” - ще усетят ли внезапно отдръпване на гласове?

- Моето мнение е, че " ИТН " позволиха редица информационни и тактически неточности. Поведението им сподели, от една страна, принуда да ръководят. Заявките им за държавно управление на свръхмалцинството бяха нереалистични и ми се коства, че го знаеха. От друга страха, сподели, че има дисонанс сред настояванията на електората им и на партийните водачи. В това отношение социологическите изследвания са безусловно прецизни като плануват внезапен спад в техния резултат.

- Смятате ли, че след изборите на 14 ноември ще се образува постоянно държавно управление?

- Вероятно ще се образува държавно управление поради насъбраната отмалялост у партиите, поради обстоятелството, че акциите са скъпи и нерентабилни, в случай че животът на парламентите е толкоз къс и поради това, че въпреки всичко би трябвало да се одобри бюджет за следващата година.

- Кои ще бъдат обединенията в това ръководство?

- По-вероятният вид за мен е ръководството да е към обединения на смяната плюс поддръжка или фактическо присъединяване на Българска социалистическа партия. Напомням, че поддръжката за митингите през 2020 година беше над 60%. Макар и електоратът да е поизтощен, дневният ред за смяна, който се наложи, ще докара до съставяне на кабинет.

Моето персонално гражданско мнение е, че предходната година беше еманация на недоверието в досегашния модел и се разкриха прекалено много справедливи обстоятелства за корупция. Най-позитивният процес би бил съставяне на последващо държавно управление, което да предприеме смяна в работата и кадровия състав на всички антикорупционни органи и в органите, които имат директно отношение към върховенството на закона – прокуратура и основен прокурор, КПКОНПИ, Висш съдебен съвет, ДАНС и така нататък Тези органи би трябвало да работят без значение от виталния цикъл на последващо държавно управление и ефикасната им работа би довела до положителни промени.

- Кой мислите ще излезе победител в президентския избор?

- Вероятно президентът Радев ще завоюва втори мандат. Неговата тактика беше да протегне ръка към всички електорати. Това ще резултира да бъде необятно подсилен, въпреки и с принуда, на втори тур от всички, които изпитват съмнение към ГЕРБ. Въпреки че проф. Герджиков официално е самостоятелна кандидатура, поддръжката на ГЕРБ в тази ситуация играе ролята на " контекстов " синоним на партийна кандидатура.

- Победата на Радев още на първи тур наподобява ли Ви допустима?

- С оглед на присъединяване на проф. Герджиков и Лозан Панов, по-скоро не.

- Успя ли дясното пространство да се консолидира към обща президентска кандидатура съгласно Вас?

- Според мен дясното в България не е кохерентно. От една страна, има градска десница, която е доста по-склонна да гласоподава за " Демократична България " и в някаква степен за " Продължаваме промяната ". Процеси, които се изострят изключително доста от няколко години насам, има и дясно - в смисъл на електорат, който гравитира към ГЕРБ. Тези два притегателни центъра станаха като " олио и вода " и мъчно се смесват. Това става факт и с обезсилване на реториката " комунизъм -антикомунизъм " и/или все по-голямата нелегитимност на ГЕРБ да излъчва такива послания.

В този смисъл дясното не се консолидира, а се раздели сред кандидатурата на проф. Герджиков и тази на Лозан Панов.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР