ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо еуфорията около Кирил Петков и Асен Василев може да се окаже пресилена

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ентусиазъм след новината за новия план на Кирил Петков и Асен Василев. Преобладават мощно позитивните упования, само че е прекомерно евентуално царящият сега слънчев оптимизъм да се окаже преувеличен. Ето за какво:

Коментар от Ясен Бояджиев:

От месеци насам Кирил Петков и Асен Василев не спираха да повтарят, че България има доста по-голям капацитет и че в случай че се ръководи по различен метод, може бързо да бъде изменена. Като министри двамата красноречиво поддържаха тези думи с каузи.

Похвално

Същевременно те даваха ясно да се разбере, че имат знанията, волята и силата да бъдат дейна част от тази смяна и че имат намерение да останат в политиката и да вземат участие в идните избори. Накрая оповестиха и по какъв начин ще стане това - посредством личен политически план (конкретната форма на неговото присъединяване в изборите е обособен, механически въпрос).

В българската политика има мощен дефицит на тъкмо такива високо образовани, способени и честни хора. Тъй че дейното политическо ангажиране на Кирил Петков и Асен Василев е доста похвално и окуражаващо. Донякъде противоречиво е обаче дали тъкмо това е методът, по който двамата ще са най-полезни за смяната в България.

Оптимизъм и възторг

Самите те приказват за бъдещите си проекти с звук, който не съдържа нито нотка на подозрение, че мястото им в бъдещия парламент и в ръководството на страната е обезпечено. Сред страничните наблюдаващи също царува оптимизъм и даже прочут възторг. При това освен за влизането в Народното събрание, което никой не слага под подозрение, а и за нещо доста повече - за разширение на парламентарното наличие на политическите сили, искащи смяна на досегашния модел на ръководство.

Мотивирайки оптимистичните си упования, някои виждат опция новият план да се разположи в център-лявото пространство, като заеме празната ниша на съвременна европейска левица. Други виждат мястото на новия план в център-дясното. Някои даже пресметнаха, че от позиция на укрепването на позициите на реформаторските сили е по-добре Петков и Василев да се явят настрана на изборите, в сравнение с да влязат в листите или в коалиция с някоя от съществуващите обединения - примерно " Демократична България ".

Така или другояче доминира оптимистичното очакване, че добавената от техния план стойност ще улесни образуването на реформаторско болшинство в идващия парламент и излъчването на постоянно държавно управление.

Има и други сюжети

Има обаче и други сюжети - не толкоз оптимистични, само че най-малко толкоз евентуални.

Най-напред да създадем ангажимента, че към момента е рано да одобряваме влизането на новата партия в Народното събрание като безусловно несъмнено. Високият персонален рейтинг не е гаранция. Освен това за новата партия се знае прекомерно малко. Тъй че, съгласно събитията, днешният възторг към нея може да се разшири, само че би могъл и елементарно да се изпари.

Дори обаче да приемем, че двамата досегашни министри и тяхната партия ще са сигурно в бъдещия парламент, оттова нататък остават задоволително други подозрения. Различните разновидности зависят от това от кое място новият политически план ще вземе гласове.

От листата с възможните донори на гласове можем без разискване да извадим Движение за права и свободи и неговите праволинейно последващи желанията си гласоподаватели. Много дребна е, коства ми се, и вероятността да бъдат привлечени гласове от ГЕРБ. Основната причина за това е очевидната несъответственост. Двамата служебни министри се трансфораха в гневни изобличители на политическото и управническо завещание на тази партия, така че надали някой от нейните гласоподаватели би трансферирал благосклонностите си тъкмо към тях.

Не имам вяра, че е допустимо в ролята на значителен донор да влезе и Българска социалистическа партия. Не толкоз заради някакви идейни разлики, колкото тъй като електоратът на тази партия така и така се е свил до най-твърдото си ядро.

Най-вероятните донори

Тъй че като главен източник на гласове за новата групировка се обрисуват по-скоро трите по този начин наречени партии на смяната.

Ефектът от нейната поява евентуално е една от аргументите за към този момент записания от социолозите отлив от „ Има подобен народ” (който може би щеше да се случи и без партия на Петков и Василев). Твърде допустимо е този резултат да се изрази и в отпадане от идващия парламент на " Изправи се БГ! Ние идваме ". Няма да е чудно също по този начин, в случай че новата групировка притегли значителен брой гласове измежду гласоподавателите на онази политическа мощ, която е явно най-близо в идейно отношение - „ Демократична България”. И по този начин почналият напредък на това обединяване да бъде осуетен.

В умозаключение: не е изключено сумарният резултат от появяването на партията на двамата някогашни служебни министри да се окаже, по този начин да се каже, безпристрастен. Тоест, съотношението сред силите на „ промяната” и силите на „ статуквото” в новия парламент да остане почти същото. С всички произлизащи от това проблеми пред съставянето на болшинство и държавно управление.

Не ми се желае да съм прав, само че ми се коства прекомерно евентуално след два месеца да се окажем в същата обстановка. Затова царящият сега слънчев оптимизъм наподобява преувеличен и във всеки случай несвоевременен.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР