ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

В Русия: Най-нечестните избори на десетилетието

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Руснаците гласоподаваха за нов парламент. Основният въпрос в този момент е дали " Единна Русия " ще резервира безспорното си болшинство в Народното събрание. За Путин това е извънредно значимо - с цел да може да остане президент и след 2024 година.

В Русия рядко можеш да спечилиш толкоз елементарно автомобил или апартамент. По уикенда московската администрация разигра 100 нови коли и 20 нови гарсониери. Единственото изискване: да участваш в изборите онлайн, гласувайки за някоя от позволените 14 партии.

С лотария против апатията

" Един милион награди " - по този начин се назовава програмата, предопределена да подтиква московчани да гласоподават. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също се включи и завоюва 10 000 рубли, равняващи се почти на 230 лв.. С тази сума той може да пазари в избрани московски супермаркети.

Но дали премиите са повишили изборната интензивност? В последна сметка тя беше над 45 %, т.е. на същото равнище, както при изборите преди шест години.

Наред с великодушната лотария, Централната изборна комисия направи още няколко нововъведения: този път можеше да се гласоподава в продължение на три дни, както и онлайн.

Партията на Путин още веднъж води

При 85% преброени гласове ръководещата партия " Единна Русия " за следващ път се класира на челно място А това не изненадва никого. Полученото утвърждение от близо 50% (засега) обаче е по-ниско от резултатите от 2016 година (с 4%). Но би трябвало да се имат поради и директните мандати от изборните региони, с които партията на президента най-вероятно и този път ще събере безусловно болшинство.

За Путин това е значимо, споделя политологът Иля Гращенков. Той ще има потребност от поддръжката на Думата до идващите президентски избори през 2024 година, докато би трябвало да реши дали след 22 години на президентския пост, с спиране от четири години на премиерска позиция, ще изиска да остане отпред на страната, или ще издигне някого другиго за собствен правоприемник. " За да утвърди Думата наследника на Путин, тя би трябвало да е оптимално лоялна, да няма никакви спорове със настоящия президент и да не издига собствен претендент ", показва Гращенков.

Според Гращенков, огромна част от гласоподавателите са настроени сериозно. Много руснаци са в тежко икономическо състояние поради наложените от пандемията ограничавания и по тази причина реагират много прочувствено на всяко политическо решение. Но нови всеобщи митинги не биха могли да се чакат - въпреки партията на Путин да е изгубила забележителна част от известността си. " Просто няма кой да поведе масите. "

Политологът има поради най-много опозиционния водач Алексей Навални, който е в пандиза. Нито той, нито неговите съидейници можаха да се кандидатират за присъединяване в тези избори. Организацията на Навални бе оповестена за екстремистка, хората от неговото обграждане избягаха в чужбина.

" Най-нечестните избори на десетилетието "

Този път на съветските избори съвсем нямаше външни наблюдаващи. Организацията за сигурност и съдействие в Европа реши да не изпраща такива, откакто московските управляващи мощно понижиха задачата - сякаш поради пандемията. Сега локални наблюдаващи като представители на самостоятелната организация " Голос " оповестяват за над 3000 случая на фалшификации.

Виталий Аверин от " Голос " споделя: " Тези избори не могат да бъдат наречени нито демократични, нито свободни. Това бяха най-нечестните избори на десетилетието ". Аверин акцентира, че най-голямата изборна операция е била направена още авансово - това, че никой от опозиционните и самостоятелни претенденти не е бил позволен.

ЦИК е наясно с триковете

Централната изборна комисия също записва нередности, само че нейната шефка Ела Памфилова посочи, че всичко е било извънредно транспарантно: " Може да ни ругаят, само че напъните на моите сътрудници от последните шест години доведоха до такава степен, че опознахме всички трикове ". Като да вземем за пример хвърлянето в урната на няколко попълнени бюлетини от един и същи гласоподавател. На сходно нещо е станал очевидец и кореспондентът на Дъждовни води в Санкт Петербург.

Има обаче и други трикове: по този начин да вземем за пример някои гласоподаватели откриха с изненада в секциите, че с тяхното име към този момент е гласувано. Една жена от Санкт Петербург видяла в изборния лист името на щерка си, която живее в Пекин. Шестчленно семейство от Челябинск пък се оплакало, че някой е дал своя вот от тяхно име, в това число от името на към този момент умрял член на фамилията.

Централната изборна комисия дава обещание да проверява всички случаи. Но това няма да промени по никакъв метод крайния резултат, декларира пред Дъждовни води членът на комисията Игор Борисов - в случай, че става дума за " единични случаи, които въобще не въздействат на волеизявленията на нашите гласоподаватели ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР