ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как да се деблокира България. Няколко предложения.

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар от проф. Ивайло Дичев:

В уеб страниците за предписания има един подобен род: „ разнообразни резултати със същите артикули “. Останали са ви да вземем за пример брашно, яйца и мляко - имате избор сред палачинки, кексчета, бисквити, дъч бейбита...

Не знам дали има сходни политологически предписания за българския случай, изключително пък откакто към този момент веднъж пробвахме със същите артикули тази година. За здравия (не-идеологически) разсъдък наподобява явно, че нещо би трябвало да се промени, с цел да се деблокира най-сетне обстановката. Въпросът е какво.

Няколко благоприятни условия и оферти

Много хора в моя интернет балон се надяват, че на тези избори Има Такъв Народ ще се срутен поради неспособността им на два пъти да сформират държавно управление, поради странните кандидатури за министри, хъшлашкото държание, подозрителното неявяване на водача и така нататък. Експресният сондаж на " Алфа рисърч " откри, че гласувалите за тях, които са склонни да повторят вота си, са единствено 60%, което е много под вярността към старите партии. Не знам единствено дали тази догадка регистрира спецификата на техните гласоподаватели, които наподобяват извънредно аполитични и може би даже не са разбрали какво тъкмо се случваше в 46-ото Народно събрание. Мотивира ги главно реваншът, рестартът на системата и, несъмнено, „ Облаче ле бяло “. А може би даже изпитват удовлетворение от неуспеха на държавността ни. Но и да има отлив от Има Такъв Народ, той най-вероятно ще отиде към други мега-протестни партии като " Възраждане ", което няма да улесни бъдещото ръководство.

Втората опция е сегашните политически брашно-яйца-мляко да премислят алените си линии и да ни приготвят за неизбежния компромис. Всъщност това към този момент се случи с невижданата подготвеност на десетилетните идеологически врагове Българска социалистическа партия и Демократична България да поддържат дружно държавно управление. Е добре, само че представете си следната догадка: в идващия парламент не влизат „ Изправи се БГ! Ние идваме “, а ГЕРБ покачват резултата си. Но все пак нямат задоволително проценти, с цел да ръководят дружно с Движение за права и свободи. Аз не виждам по какъв начин ще може да се откри компромис, в случай че останалите на вдигнат табуто, наложено върху взаимоотношението с тези „ токсични “ партии - в името не на коалиция, само че най-малко на някакво технократско държавно управление.

Подобно „ примирение “ (ако възприемем съществено израза на господин Трифонов) допуска и лични промени. Стефан Софиянски стигна до такава степен да съобщи, че отхвърля да гласоподава за партия, която ще му предложи същите депутати, провалили второ Народно заседание. Аз не бих стигнал толкоз надалеч, тъй като идеологията на новите лица е рисков популизъм. Но въпреки всичко ми се коства, че е добре да има някакво прегрупиране, сливане, отцепване. И най-много - обединенията да извадят напред нови водачи. Разбира се, че ГЕРБ ще станат по-приемливи без господин Борисов, Има Такъв Народ - без Тошко Йорданов и „ сценаристите “, Движение за права и свободи без Цонев, ИБГНИ - без Дончева. " Демократична България " включва няколко обединения, умерено може да излезе напред и някой различен водач. А при Българска социалистическа партия така и така текат вътрешни битки против госпожа Нинова. Не ме разбирайте неправилно, въпросът не е в търсенето на виновност - някои от тези политици утвърждавам, в това число поради борбеността им. Но нали си даваме сметка, че ще е мъчно същите тези хора да седнат на следващия ден да договарят за взаимни отстъпки? Напред би трябвало да излязат хора, които са допустими освен за своите, само че и за непознатите. Знам, че у нас никой не отстъпва непринудено, само че въпреки всичко да го кажа.

Голямата вяра

Най-голямата вяра за безредие на картите е обвързвана с новата групировка на Кирил Петков и Асен Василев, която двамата към този момент публично оповестиха. Нямаме още концепция на каква електорална поддръжка могат да се надяват - 200 000 почитатели във Facebook надали дават концепция какъв брой души са чували за тях в Горно Нанадолнище. Не знаем и с коя ракета-носител ще се явят на изборите. Според мен ще е добре да се съюзят със залязващата (заради безславния неуспех на протестите) ИБГНИ, само че и това е нож с две остриета. Г-н Петков е превъзходен водач, отзивчив и положителен, Василев има по-скоро облика на специалист, само че концепцията за екипност и другарство сигурно им е плюс. Популярността на двамата се дължи най-много на контраста с нападателния дух на останалите политици - като служебни министри те се стараеха да гледат напред и да вземат решение проблемите кардинално, без да се занимават с персони от предходната власт. Вероятно значение има и възрастта - знак за промяна на поколенията, образованието, неизхабения обществен имидж.

Едва ли новата групировка изненадващо ще получи 50+1% - рецесията, в която се озовахме, към момента не е чак толкоз дълбока. Но даже със непретенциозен резултат тя може да се окаже значим посредник за консолидиране на бъдещи обединения. Вземете идеологическата поръчка на новата групировка, която повтаря „ третия път “ на Тони Блеър. „ С десни средства желаеме да реализираме леви цели “, споделя Петков. Не е ли сходна позиция вероятен мост сред левите и десните? Вярно, че Има Такъв Народ подхванаха историята с канадското поданство, само че несравнимо по-агресивни бяха към сякаш колегата си Христо Иванов. Ако някой въобще може да взаимодейства с тези - чудя се по какъв начин да ги нарека - анархо-сценаристи, може би ще е точно новата партия. Представям си Петков на маса с Дончев, с Бабикян, с Кючук. Е, няма да е неприятно и президентът да даде едно рамо за усмиряване на атмосферата, само че знаем ли - може тази зима да бъде радикализирана от нови митинги, този път напълно не по този начин интелектуални и цивилизовани като предните.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР