ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Марая Цветкова пред ФАКТИ: Слави се оказа слаб играч на задкулисието

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Прави усещане, че предложение за екоминистър нямаше. Аз си мисля, че този пост е оставен овакантен преднамерено, с цел да бъде подарен на тези, които го поддържат. Движение за права и свободи към този момент направиха такава поръчка и желая да напомня, че те имат огромен интерес от паричните потоци, които ще се влеят във всяка стопанска система по линия на тъй наречените зелена договорка ".

Това сподели политологът Марая Цветкова в изявление за ФАКТИ . Разговаряхме с политическия анализатор за проектокабинета, препоръчан от Слави Трифонов, за реакциите на политическите партии към това предложение и за вероятността през есента да гласуваме по едно и също време за президент и за парламент. Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-це Цветкова, за тезата, че зад Трифонов стои Движение за права и свободи. Тогава дадохте образец за допустимо бъдещо доказателство за това - в случай че Има Такъв Народ и ГЕРБ се коалират. Можем ли да приказваме и за оферти от Трифонов кабинет като за подобен образец, т.е. с дейностите си Трифонов потвърди ли такава връзка?

- Смешното е, че даже най-незаинтересованите видяха такава връзка. Гражданите доста бързо се сетиха кой беше Николай Василев и с какви покупко-продажби е свързван. През цялото време Слави обясняваше по какъв начин всички са пребоядисани маскари и разясняваше кой в коя партия е бил, с цел да предложи човек, който е бил част от ръководството на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Другите фрагменти са подбирани на правилото " добре забравени остарели " и " никому непознати млади ". Освен това в медиите се пръкнаха партийните представители и някогашни политици на Национална движение „Симеон Втори", които на процедура поддържаха Слави. Изваждането на точно тези фрагменти, приказва за неналичието на утвърждение от страна на всички останали телевизионни анализатори.

- Каква е Вашата оценка за оферти кабинет?

- Мисля, че е един дълго премислян кабинет, само че е неприятен ход. Интересно е предлагането за министър по ромските въпроси. За да не е дискриминативно, би следвало той да бъде министър по малцинствените и етнически въпроси. Само че, по този начин щеше да бъде прекомерно явна заигравката с Движение за права и свободи.

От друга страна, и без човек да изповядва зелената идеология, прави усещане, че предложение за екоминистър нямаше. Асен Василев бил отказал. А за какво да приема бранш, който не е неговата мощ? Аз си мисля, че този пост е оставен овакантен преднамерено, с цел да бъде подарен на тези, които го поддържат. Движение за права и свободи към този момент направиха такава поръчка и желая да напомня, че те имат огромен интерес от паричните потоци, които ще се влеят във всяка стопанска система по линия на тъй наречените зелена договорка. И още нещо, цялото централно оперативно бюро на Движение за права и свободи е с сектор “Зелен пакт “ по обособените браншове. Всъщност Движение за права и свободи е доста по-сетивна и готова от всевъзможни зелени обединения и партии по тематиката за екологията.

- „ Демократична България “, „ Изправи се! Мутри вън!”, Българска социалистическа партия, пък даже и ГЕРБ, споделиха, че няма да поддържат подобен кабинет – би ли могъл въпреки всичко да се реализира?

- Важно е да отбележим, че в този момент всеки приказва каквото е комфортно на електоратът му. Аз не съм толкоз доверчива по отношение на декларираното дотук. Към този миг се вършат опити за разговор по политики и вероятно някакви постове. Ще забележим коя партия по какъв начин ще подходи по отношение на играта на кворум за гласуването на този кабинет. Вероятността в действителност всички да участват, само че да не се записват, до момента в който не видят ходовете на другите партии, е огромна. Ще бъде забавно държанието на парламентарната група на Има Такъв Народ. Някои даже показаха подозрение дали всички от Има Такъв Народ ще дадат своето “да “ за проектокабинета на водача им.

- Ако въпросното държавно управление не бъде утвърдено, само че въпреки всичко има договаряния за сформиране на ръководство, какво би значело това, с оглед дейностите на Трифонов, които към този момент са факт?

- Едно е несъмнено, Слави се оказа слаб състезател на задкулисието. Нещо повече, разиграваше се сюжети, еднакъв на предишното предложение за кабинет на ГЕРБ. Смешно е, че претендентите за министър-председатели Даниел Митов и Николай Василев не ги показаха сами. От ГЕРБ ще се постараят оптимално да извлекат изгоди при връчването на втори мандат, в случай че се стигне до такава степен. Те не желаят прегласуването на служебния кабинет като постоянен и биха могли да издействат поддръжка от Има Такъв Народ и другите партии.

- Относно реакциите на партиите – трябваше ли да са по-категорични?

- Сигурно едно от дребното съответни неща, които Българска социалистическа партия направи, е да откаже поддръжката за по този начин оферти проектокабинет. От „ Демократична България “ несъмнено можеха да бъдат по-категорични. Христо Иванов и Борислав Сандов споделиха, че оставят отворена врата за договаряния, само че не зададоха посоката. Предвид държанието на Има Такъв Народ досега надали това ще се случи. Можеха да слагат едно или няколко условия, които да върнат топката в техните ръце. Мисля си, че тази малка врата се оставя отворена, с цел да не се даде още власт в ръцете на президента. От ИСМВ пък споделиха, че не желаят да вземат участие в подобен кабинет и предложиха да се прегласува служебния кабинет, тъй като те са в положителни връзки и поддържат президента.

- Възможно ли е съгласно Вас Трифонов да е предложил този състав за държавно управление с ясното схващане, че няма да мине?

- Според мен е допустимо, дори по-скоро ми се коства, че това е било като цел. Facebook изказването, което направи Трифонов, представяйки цели и персони, в действителност не изглеждаше съществено. Той просто хвърли доста бомби, а всички се юрнахме да разясняваме тематиката за изпращането на българи и македонец в Космоса. И тук, македонците бяха прави да се разсърдят за гаврата, която им се сервира.

- Има ли заплаха съгласно Вас следствието на Борисов да се забави, даже не помни, около дейностите на Трифонов?

- Да, видяхме, че тематиката някак не остана в първите страници на медиите. Вчера Бойко Борисов с изключение на всичко друго, изглеждаше и много спокоен по време на моноспектакъла си. Тепърва следва да разберем какво и по какъв начин е контрактувано.

- Очакват ли ни съгласно Вас нови предварителни избори през есента?

- Мисля си, че този вид стои на масата. Въпросът е какво ще се промени като изборни резултати. По линията на това, тематиките са две: ще изгубили ли Има Такъв Народ гласове поради проектокабинета и има ли опция Борисов да се върне на бял кон. Държавническите решения останаха на назад във времето към този миг и това от ден на ден наподобява тъпа игра, която жителите не желаят да играят.

- А какво мислите ще се случи след едни избори 2 в 1?

- Народното събрание е единственото, което може да насрочи датата за президентските избори. Условията е тя да не е по-рано от три и по-късно от два месеца. Това решение би трябвало да се вземе до началото на септември. От позиция на провеждането е проблематично гласуването на две бюлетини от една машина. Ако пък би трябвало да се улеснят жителите, които да гласоподават на две обособени машини за парламент и президентска двойка, то следва да се закупят нови машини. От позиция на интензивността, може би изборите за президент ще вдигнат легитимността и на тези за парламент. Много е значимо дали Румен Радев ще се нарежда твърдо и ясно зад някоя от партиите, които ще се явяват на изборите. Държавническото отношение изисква да не го прави, само че въпреки това нищо не му пречи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР