ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Марая Цветкова пред ФАКТИ: Залезът на ГЕРБ - и най-вече на Борисов, се случва и е трудно обратим

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" С тези си срещи Борисов прекрачи две червени линии в българското схващане - храчене по българския консенсус по отношение на Северна Македония и колениченето пред Падишаха ".

Така политологът Марая Цветкова разяснява пред ФАКТИ срещата сред Борисов и Ердоган и " обръщането на палачинката по отношение на Зоран Заев ". Според Цветкова някогашният министър председател Борисов към този момент няма никакви шансове за триумф на парламентарните избори след точно тези срещи с задгранични политически водачи.

" Ако Има Такъв Народ стане първа политическа мощ, това значи, че огромна част от конформисткия избор за ГЕРБ се е препълнен в Има Такъв Народ ", счита още тя.

Целия диалог с Марая Цветкова по отношение на идните парламентарни избори на 11 юли и предстоящите резултати, четете в идващите редове:

- Г-це Цветкова, какво болшинство е нужно в 46-тото Народно заседание, с цел да се стигне до действителни промени?

- Нужно е да се образува болшинство, което да бъде неумолимо пред отхвърли на ГЕРБ да реформира съществени системи в страната ни. Партиите следва да разработят задоволително различни оферти, които да бъдат дискутирани всъщност в комисиите и пленарната зала. Този път бързането няма да е задоволително оправдание за прокарването на недообмислени положения, както беше с Изборния кодекс. От позиция на числеността, мисля че се преекспонира заплахата от държавно управление на малцинството.

- Очаквате устойчиво болшинство?

- От позиция на числеността, по-скоро не. От позиция на желанието за промени, мощно се надявам народните представители да съумеят да си свършат работата по неотложните въпроси тлеещи в българското общество.

- Относно разпределението на силите – по какъв начин наподобяват нещата към сегашния миг, единствено няколко дни преди изборите?

- Ситуацията наподобява да е всички против ГЕРБ. Въпросът е дали " ИТН " (ИТН) ще пожелае сформирането на коалиция и в случай че това се случи, кои ще бъдат предложенията за министерските постове. Ако от „ Демократична България “ (ДБ) и „ Изправи се! Мутри вън! “(ИСМВ) наподобяват желани сътрудници, то не по този начин стоят нещата с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Вероятността обаче да се наложи присъединяване на една от двете партии под някаква форма още стои на масата като опция. От позиция на социологическите изследвания, има най-малък късмет за наличие на патриотичните партии. Ако гледаме числата, те биха могли да се окажат " златен пръст " за сформиране на държавно управление, единствено и единствено да не бъде Движение за права и свободи или Българска социалистическа партия. Цената на едно такова вероятно присъединяване би бил контролът върху тематиката за Северна Македония.

- Усеща ли се съгласно Вас „ вятърът на смяната “ – т.е. ще станем ли очевидци на по-различен избор от този на 4 април?

- Вотът на 4 април беше вятър на смяната, без значение дали някои го утвърждават или не. По-скоро вотът на 11 юли ще препотвърди това предпочитание за смяна. Така или другояче се случва един мъчно обратим развой на залеза на ГЕРБ и най-много на Борисов. Ако след отхвърли на Има Такъв Народ да сформира държавно управление, имаше съществени опасения да не би Борисов да се завърне на бял кон, то в този момент не наподобяват толкоз съответстващи и поради откъснатото от действителността държание на самия Борисов.

- И „ Демократична България “, и „ Изправи се! Мутри вън! “ оповестяват за спънки в диалозите с „ ИТН “ – за какво я има тази спънка съгласно Вас?

- Пречките в връзката сред партии са обикновено и прекомерно належащо нещо. Ако няма спънки, нещата постоянно са нагласени зад сцената. Според мен тези спънки са по две съществени линии.

Първата е нежеланието на Има Такъв Народ да хвърля светлина в кратковременен проект по основни въпроси и това издава неподготвеността им за кръста, който партията ще носи в 46-то Народно събрание.

Второ, съществена спънка се явяват като цяло настояванията от референдума и предложенията за промени в правосъдната система. Така или другояче, в публичното пространство се сътвори илюзията, че трите обединения са един добре смачкан механизъм, което не е по този начин. От една страна беше ГЕРБ, която обясняваше по какъв начин задкулисието се е схванало. От друга страна пък бяха симпатизантите на трите партии, които в вярата си за смяна не регистрираха тези основни разлики.

- Какво смятате за тезата, че зад „ ИТН “ в действителност стои Движение за права и свободи – допустимо ли е?

- Трябва да отбележим, че Слави Трифонов самичък способства лансирането на такива тези в пространството посредством безмълвие или уклончиви отговори. Дори отводът му от директно присъединяване в изборния развой е необичайно решение. Съвсем резонно е жителите да се чудят по този въпрос. От една страна, българските “месии” в политиката постоянно са имали алъш-вериш с Движение за права и свободи. Освен това дълготрайният път на Слави към политиката също наподобява добре преценен във времето, а такива политически инженерингови сметки се получават добре единствено на Доган.

В медийното пространство се появиха и тези, че зад Слави стои непосредствено Делян Пеевски, само че по този начин или другояче тези неща се схващат с времето - тогава, когато лъснат някакви доказателства. В случай, че Има Такъв Народ вероятно реши да се коалира с ГЕРБ, това би било едно такова доказателство персонално за мен. Към този миг можем единствено да гадаем и се надявам Има Такъв Народ да опровергае напълно законните подозрения на мнозина.

- Как ще се развие съгласно Вас вота в лявото пространство – обединението на Нинова ще пожъне ли триумф?

- Този път вотът в ляво има две съществени линии. Едната е на Българска социалистическа партия, другата на „ Ляв съюз за чиста и свята република” на Жан Виденов. Социологическите изследвания демонстрират, че съюзът не краде огромен % от вота на Българска социалистическа партия. В същото време, не мисля че коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ ще пожъне огромен триумф. Надеждата за левите е по-скоро да се резервира ситуацията от предните избори и да не изпадне още по-надолу. Така или другояче, по време на тази акция от обединението не съумяха да наложат тезата за огромна коалиция за опция на ГЕРБ и първичната поръчка се изгуби в пространството.

- Какво би значело, в случай че „ ИТН “ стане първа политическа мощ?

- Ако Има Такъв Народ стане първа политическа мощ, това значи, че ядрото на ГЕРБ се е свило и в кратковременен проект то няма накъде да пораства. Също по този начин значи, че огромна част от конформисткия избор за ГЕРБ се е препълнен в Има Такъв Народ. Важно е да се означи, че в случай че Има Такъв Народ стане първа политическа мощ, легитимността на едно бъдещо държавно управление ще е по-голяма, в сравнение с в случай че се сформира без присъединяване на спечелилия от изборите. От позиция на математиката няма значение кой ще е пръв, тъй като ГЕРБ е в изолираност.

- Ще успее ли „ Демократична България “ да се пребори да бъде трета политическа мощ?

- Към този миг, мисля че въпреки всичко коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ ще резервира третата позиция. Трябва да се означи, че Демократична България е в извънредно настъпателна акция, която най-вероятно ще ѝ донесе преимущество пред Движение за права и свободи. Тук енигмата още веднъж са гласовете от Турция, а видяхме че някогашният министър председател измоли Ердоган за преливане на гласове и към ГЕРБ. Даниел Митов също удостовери тази теза.

- Има ли въпреки всичко Борисов някакви шансове за триумф?

- Не и след тези излагации с задгранични политически водачи. От една страна обърна палачинката по отношение на Зоран Заев, вкарвайки го в българската политическа акция. От друга страна проси индулгенции от водачите на Европейски Съюз и най-много от Ердоган. Това оскърбление не е сравнимо с нормалните неистини и изцепки, на които сме привикнали.

С тези си срещи Борисов прекрачи две червени линии в българското схващане - храчене по българския консенсус по отношение на Северна Македония и колениченето пред Падишаха. Рефлексите на ГЕРБ бяха задоволително бавни, с цел да не се отърват от него в точния момент. От друга страна, егото на Борисов прегърна цялата партия и я принуди на свободното рухване, което се следи. Под свободно рухване нямам поради само процентите от изборите, това е сложен развой на дълбоки обърквания в ГЕРБ.

- Очаквате ли висока изборна интензивност?

- Както на предишните избори, по този начин и в този момент аз чакам висока изборна интензивност. Мисля си, че българите се измориха от тази политическа рецесия на безвремието, в която се намираме. Младите също би следвало да са задоволително дейни макар летния сезон, тъй като добре знаят, че предишното лято те персонално или техните връстници се пържиха под горещото слънце на жълтите павета.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР