ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Искаме политици, които не лъжат

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
До предварителните парламентарни избори остават близо две седмици. Засега е ясно, че в идващия парламент сигурно влизат най-малко шест партии. Ясно е и това: че каквото и болшинство да се образува - то ще е нежно. Социолозите не се наемат да предвиждат сигурно нито кой ще е първи - ГЕРБ или " ИТН " (ИТН), нито по какъв начин ще се наредят идващите няколко партии и най-много " Демократична България " (ДБ) и Движение за права и свободи, при които конкуренцията е яростна. Ключови ще се окажат изборната интензивност, мобилизацията в последните дни преди 11 юли и вотът в чужбина.

Една млада част от гласоподавателите, която беше дейна по време на митингите предишното лято, сложи основите на сериозното разбъркването на политическите пластове, което следим от 4 април насам. Техните гласове могат да се окажат основни. Но какви народни представители желаят да видят в идващия парламент?

Такива, които не лъжат

Даниел Янев е на 26 години и живее в Берлин. Преди последните парламентарни избори дружно със свои съученици от 91. Немска езикова гимназия в София основава самодейността " Лъжеш ли? " - в границите на предизборната акция ревизират достоверността на изявленията на политиците по време на дебатите. Даниел споделя, че работата по плана е разколебала и неговия избор: " Бях решил за кого ще гласоподавам. Но се почувствах обезверен, откакто обособени политически лица правеха несъответстващи изказвания. " Лъжеш ли? " разви много сериозното ми мислене ".

От " Лъжеш ли " установяват, че през тази акция дебатът е останал на назад във времето. Затова ги питаме кой е лъгал най-вече преди парламентарния избор през април. " Избягваме да използваме понятието " неистина ", назоваваме го " погрешно изказване ", тъй като някои от тях не са умишлени, а са резултат от неведение ", прецизира той. " Но от позиция на политици това беше Мая Манолова. От партиите - разумно тези с най-вече ефирно време - Българска социалистическа партия и ГЕРБ. " За да ревизират изказванията, те наблюдават 23 часа от дебатите. От партиите, които в последна сметка влизат в 45-о Народно заседание, с минимум погрешни изказвания се оказват Движение за права и свободи (5) и " Демократична България " (6). " За Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация, които са със единствено по пет погрешни изказвания, би трябвало да се регистрира, че те по-рядко влизат в някакви полемики и не се пробват да злепоставят ръководещите ", изяснява Даниел.

Като определящи за неговия избор на 11 юли Даниел Янев показва няколко политики: цифровизация, пенсии и правосъдната система - " отчетността на основния прокурор, профилираните съдилища, разпределението на делата ".

Такива, които са способени

Борислав и Теодора са на 27 и са приключили право в Софийския университет. И за тях правосъдната промяна е значима. Но считат, че фокусът не може да е единствено върху тази сфера. " Силна конкуренция виждам единствено при юристите и то на новите партии ", споделя Борислав, " юристите на партиите на статуквото не могат да вдъхнат доверие и на първокурсник ". Той слага акцент и върху стопанската система: " Очаквам политики, ориентирани към увеличение на конкурентоспособността на стопанската система ни ". И загатва част от тях - практическо образование, поощряване на контактите сред бизнеса и образователните заведения и тласъци за стартъпи и нововъведения.

Теодора вижда по-сериозен интерес към политическия развой от страна на младите, включително и по природозащитни тематики. " Гледам по сестра ми, която е в 11 клас. Има грубо оживление - от цялостна незаинтересованост до това да почват да се интересуват, да разискват политика и така нататък Но като цяло би трябвало да се стартира от дребните неща, с цел да се реализиран огромните - не можем да спрем самолетите преди да сме се научили да рециклираме ", счита тя.

Тя споделя обаче, че и партията на Слави Трифонов има огромен принос към интензивността на младите. " Покрай присъединяване на Слави, на който не гледат като политик, се случва оживление и младите опознават и другите играчи. " Какви обаче са претендентите на партията на Трифонов и какво оферират те? " Това продължава за мен да е тъмна Индия ", споделя Теодора. И за " Лъжеш ли? " Има Такъв Народ значително остава загадка. " Те въобще не са се явявали на диспути ", изяснява Даниел. Дали това не е тактика - в случай че не участваме в диспути, няма по какъв начин да сгафим? " Да, може да се каже. Неучастието им в диспути не значи безусловно, че Има Такъв Народ не са лъгали, само че ние няма по какъв начин да го проверим. "

" Депутатите би трябвало първо да бъдат водени от политиките и идеите, в които са способени, само че това не значи, че не би трябвало да имат взор и към останалите сфери от обществения живот ", споделя Теодора.

И Борис Бонев от неправителствената организация " Спаси София " желае да види специалисти и експерти в идващия парламент. " Достатъчно си патихме от напълно некомпетентни и корумпирани партийни парашутисти, които завзеха всяко кътче на държавната администрация ", споделя той. Като самостоятелен претендент за кмет на София преди две години Бонев завоюва доверието на доста младежи. Миналата седмица дружно със " Спаси София " поддържаха девет от кандидат-депутатите на Демократична България.

Такива, които поемат съответни задължения

Защо единствено от Демократична България? " В никакъв случай не споделяме, че други претенденти няма да се оправят с тази огромна отговорност, само че за нас е значимо да подкрепим хора, с които към този момент сме работили за София. " Той дефинира деветимата претенденти като персони " със познания и интегритет ".

Подкрепата на организацията не идва просто по този начин. " Хората, които поддържаме, поеха ангажимент дружно да работим за промени на 10 основни за София закона, които да оказват помощ за решаването на проблемите на града " А кои са те? " Да се промени закона за културното завещание, за устройство на територията за прекъсване на презастрояването, както и този за атмосферния въздух, с цел да се подсигурява, че столицата ни най-накрая ще може да диша. Също по този начин ще търсим поддръжка от страната при отчуждаването на парцели в паркове, финансовата децентрализация на общините и прехвърлянето на държавни парцели, които не се употребяват ", изяснява Бонев.

Такива, които гледат напред

Петима от подкрепените от тях претенденти са представители на " Зелено придвижване ". Предстои ли в София " зелена вълна ", сходна на тази в Западна Европа? " Нашата организация е част от настъпващата от Европа " зелена вълна ", обвързвана с градски деятели и придвижвания, които влизат в ръководството на обичаните им градове. Това се случи напълно скоро в Загреб да вземем за пример, където партньорската ни организация " Загреб е наш " и техният претендент Томислав Томашевич завоюва изборите за кмет с голямо болшинство и мощно зелени политики ", споделя Бонев. И добавя, че в София съответно използването на зелени политики е повече от необходимо. " Борбата против мръсния въздух, поради който всяка година над 900 софиянци губят прибързано живота си, е един от главните ни цели. Второто направление е намаляването на автомобилния трафик, което може да се случи единствено с обезпечаването на опция. "

Автор: Александър Детев
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР