ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Андреана Премянова-Янкова за ФАКТИ: Определящ фактор за формиране на политическите системи са партиите като БСП

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Подкрепям тезата за заслужено систематизиране на обществената тежест и обществените богатства ".

Това сподели в изявление за ФАКТИ претендентът за депутат Андреана Премянова-Янкова и съобщи персоналните си дела в политиката - справяне с демографската рецесия и осъществяване на концепцията за обществена и правова страна.

Андреана Премянова-Янкова е част от гражданската квота на Коалиция " Българска социалистическа партия за България " и е в листата на обединението във 2 МИР в Бургас. Целия диалог четете в идващите редове:

- Кандидат сте за депутат от гражданската квота на Българска социалистическа партия, не сте член на партията - кое Ви свързва с левите хрумвания?

- Родово съм обвързвана от няколко генерации със социалистическата концепция. Това, че съм представител на гражданската квота по никакъв метод не значи липса на идентификация с лявата идеология от позиция на политики и полезности. Подкрепям тезата за заслужено систематизиране на обществената тежест и обществените богатства.

- Били сте специалист в парламентарната Комисия по европейските въпроси и надзор на европейските фондове, по-късно в Комисията по икономическа политика и туризъм - какъв опит получихте там?

- Като нещатен помощник на публични начала към разнообразни парламентарни комисии в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание имах опцията да изготвям мнения по разнообразни законопроекти. Част от работата ми беше ориентирана към изследване на положителните практики в други държави-членки на Европейския съюз и опцията същите да се приложат в нашето законодателство.

- А има ли Ваши тези, хрумвания, които не успяхте да осъществите в тези комисии?

- Дейността на нещатните специалисти не допуска присъединяване в определянето на дневния ред на комисиите. Две от главните начинания на Комисията по икономическа политика и туризъм, върху които работихме всички: понижаване на административната тежест и формалности по връзки на дребния и междинен бизнес и опростяване на визовия режим за туристи от Русия в поддръжка на туризма, за жалост не срещнаха поддръжката на ръководещото болшинство.

- За какви съответни политики бихте желали да работите в Народното събрание?

- През последните години в публичния и политическия живот се натрупаха голям брой проблеми: задълбочиха се обществените разлики, покупателната дарба на хората спадна, забележителна част от територията на България се трансформира в така наречен демографска пустиня, корупцията закупи застрашаващи размери. Ще продължа да надграждам работата си като специалист към парламентарните комисии в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Ще се наемам директно с изследването на положителни и работещи практики в другите европейски страни, както и опцията за използването им в нашето законодателство. Убедена съм, че това е една от опциите, с които можем да преодолеем насъбраното икономическо и обществено закъснение по отношение на останалите страни членки.

Една от съответните сфери, върху който ще насоча напъните си е битката с демографската злополука. Това е един многокомпонентен проблем, който допуска повишение на приходите на младите фамилии, обществена сигурност, достъп до качествено опазване на здравето и обучение, в това число детски градини и учебни заведения, както в огромните, по този начин и в дребните обитаеми места. Необходимо е страната да сътвори тактика за справяне с този главен проблем и с него да се ангажират всички партии и обединения, без значение от политическите възгледи и пристрастия. Народът ни заслужава да разбере, че в името на по-доброто бъдеще, държавниците могат да бъдат единни.

В рамките на Европейски Съюз като сполучлив е посочван френският модел, при който се чака покачване на популацията с 10% за идващите 25 години. Характерно за него е фамилното подоходно облагане, което оставя повече средства в младите фамилии, само че също по този начин директното ежемесечно подкрепяне със средства за родителите от страна на страната, построяват се детски градини, уголемяват се учебните бази, при започване на всяка образователна година се дават средства за закупуване на облекла и учебни материали за хора с по-ниски приходи. За родителите се планува опцията за работа на повърхностен работен ден с доплащане на разликата от страна на страната.

По отношение на обезлюдяването на дребните обитаеми места, може да се приложи образецът на Италия. Там на процедура даряваха къщи, земя и средства против избрани условия за уседналост в обезлюдени места. Българската диаспора в Украйна и Молдова се състои от хора патриоти, които пазят българския език, дух и просвета. Убедена съм, че немалка част от тях биха се възползвали от такава опция.

Разбира се, би трябвало да се работи за основаването на механизми и удобна среда за привличане на външни вложители, за разкриване на нови работни места за живеещите в съвсем обезлюдените обитаеми места.

Задължително напъните ни би трябвало да бъдат ориентирани към рационализация и софтуерно обновяване на българската стопанска система, защото на този стадий не създава задоволително артикули с висока добавена стойност.

- Казвате, че Българска социалистическа партия е единствената опция на досегашното ръководство - за какво?

- Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ предлага работеща и добре структурирана предизборна платформа като основа за бъдещо ръководство. В допълнение към нея има направена управническа стратегия. Коалицията разполага с кадрови капацитет - готови и почтени персони, които да я осъществят и да носят отговорност пред обществото.

- Какво смятате за причисляването на Българска социалистическа партия към партиите на статуквото?

- Още когато изучавах политическите системи в другите страни стигнах до безапелационния извод, че определящ фактор за тяхното образуване са систематичните партии. Те са носители на дълготрайни и постоянни хрумвания за развиването на обществото и страната. Такава е и Българска социалистическа партия със своята близо 130-годишна история. Историята на политическите придвижвания потвърждава сходна теза. Като образци мога да посоча Съединени американски щати, Германия, Англия. Разбира се, това не изключва правото да се появяват нови политически обединения в обстановки, когато в обществото са насъбрани доста протестни настроения от статуквото. Но обърнете внимание на ориста на НДСВ…

В допълнение, не одобрявам Българска социалистическа партия да бъде сложена в категорията партия на статуквото, тъй като през последните 2 мандата преди 45-ото Народно събрание това беше единствената съпротива на това статукво.

Не недооценявам митингите от предишното лято. Всеки, който непредубедено прави оценка процесите ще установи, че доста от симпатизантите на Българска социалистическа партия участваха в тях.

- Кои характерности на досегашното ръководство смятате, че би трябвало да бъдат отстранени?

- Професионалният ми и житейски опит през годините са посочили, че не би трябвало да се взираме само в историята, тъй като до момента в който гледаме обратно, изпускаме сегашното и бъдещето. В тази връзка характерностите на досегашното ръководство са проблем, за който отговорност носят досегашните ръководещи. Натрупаният голям външен дълг, който не докара до усъвършенстване на живота на хората и напредък в българската стопанска система е най-убедителният образец за резултатите от това ръководство.

Протестите от предходната година демонстрираха желанието на народа за безапелационна битка с корупцията, клиентелизма, популизма и спонтанните решения и поръчката за бистрота, досегаемост, сигурност и ясна вероятност при ръководството на страната. Избирателите желаеха да видят и нови лица. Ролята на нас, претендентите за народни представители е да се вслушаме в гласа на народа и да осъществяваме желанието за смяна в модела на ръководство и развиване на всички браншове в страната.

- Като правист, в 46-ото Народно събрание бихте ли подкрепили с гласа си промени в правораздаването?

- По отношение на правосъдната система, считам, че тя би трябвало да се приведе в дееспособно положение. От значително значение е да се преразгледат функционалностите на основния прокурор, да се планува механизъм за правосъден надзор на актовете на основния прокурор, да се отстранен профилираните съдилища, да се понижи парламентарната квота при избор на членове на Висш съдебен съвет, да се обмисли целесъобразността от прекрояване на правосъдната карта с оглед неограничаване на достъпа до правораздаване на жителите. В тази връзка бъдещият парламент е належащо след необятен спор и поддръжка от всички политически сили да внесе и одобри нужните промени в настоящата законова рамка. С това ще отговорим както на рецензиите на Европейските институции, които през последните години ръководещите комфортно заобикалят, по този начин и на елементарния жител, който усеща неналичието на правда в страната ни.

- Как виждате разпределението на политическите сили в 46-ото Народно заседание?

- Прогнозите на социолозите не са еднопосочни. Резултатите от изборите за 45-ото Народно заседание го потвърдиха. Моите персонални упования са, че в идващия Парламент няма да има основни разлики във връзка с миналите бариерата партии. Що се отнася до разпределението, в битката за първото място, обединеното ляво ще възвърне позициите си на важен фактор при сформиране на държавно управление, а концепциите за лява политика ще останат водещи. Разширяването на Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ за актуалните избори е ослепителен образец за израстването на политиците в ляво. Вярвам, че загърбването на персоналното и намиране на опорни точки за обединяване ще докара до позитивен резултат на 11 юли.

- Коя е Вашата персонална идея в политиката?

- Личните ми дела са няколко. Едната е да осъществяваме концепцията за обществена и правова страна и ръководството да се опира на интензивно гражданско общество, което може да бъде същински коректив на ръководството.

Не съм препоръчана от тракийци, само че ще не отстъпвам тракийската идея, моралните и материалните права на тракийските българи, защото кръвта вода не става. По бащина линия съм с тракийски генезис и съм уверена, че тракийци би трябвало да получат правдивост. Има направен законопроект, който планува обезщетение на тракийци, за чието приемане би трябвало да се търси солидна поддръжка измежду народните представители. Въпросът е със стратегическо значение за България, защото би ни разрешил в условия на добросъседство да отстояваме български ползи пред Турция.

Не на последно място посредством персонален образец, почтеност и резултатна работа желая да дам своя принос за възобновяване на доверието в Народното събрание като институция и престижа пред българските жители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР