ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Скандалът с подслушванията: този път ще има ли последствия?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Българската политика постоянно бива разкаляна от кавги с противозаконни подслушвания. Последствия няма. Виновни не се намират, тъй че до поръчителите не се стига. А каквато и информация да е събрана от спецслужбите, тя се приватизира за кланово-партийни потребности или частни ползи.

Историята се повтаря

Наскоро водачът на ДСБ и някогашен началник на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов разгласи по БНР, че са подслушвани 32 опозиционни политици. И през февруари 2015 още веднъж той разгласи, че свързани с митингите жители са подслушвани нелегално 300 дни. В настоящия случай политици от " ИТН " (ИТН), " Демократична България " (ДБ) и " Изправи се! Мутри вън! " били слушани от Министерство на вътрешните работи, ДАНС (контраразузнаването) и ГДБОП. А в интервенцията преди 6 години, съгласно ген. Атанасов, са взели участие Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Държавна организация " Технически интервенции " (ДАТО).

През декември 2013 година, при кабинета на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи с министър председател Орешарски, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов обществено съобщи, че Министерство на вътрешните работи и ДАНС " всеобщо подслушват водачи на опозицията ". Осем месеца по-рано ръководителят на Българска социалистическа партия Сергей Станишев подаде сигнал, че в първия кабинет " Борисов " - при вътрешния министър Цветан Цветанов, са били подслушвани " магистрати, публицисти, предприемачи и политици от опозицията ".

Кой когато му отърва, упреква политическите си съперници, че службите се употребяват за политически цели и рекет на бизнеса за преразпределение на пазари и активи.

Не оставки, а нови механизми за надзор

Заради новия скандал водачи на опозиционни партии - като Слави Трифонов на Има Такъв Народ и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов - желаеха оставки. Иванов настоя и за бързи резултати от инспекцията на Софийска градска прокуратура, самосезирала се за случая. Нито апели президентът да се намеси, нито настойчиви претенции за цялостно следствие не вземат решение обаче систематичния проблем за ефикасния контрол върху разследващите служби. Те не престават да работят като в тоталитарния режим, когато бяха основен детайл от контрола върху обществото и нарушаваха човешките права. Разликата е, че тогава бяха военизирани и го правеха в полза на една ръководеща партия, а в новите условия - не са с нашивки и работят за партията, която е на власт или по-скоро за нейната върхушка.

Чуждестранни анализатори неведнъж са отбелязвали компликациите при реформиране на спецслужбите в посттоталитарните източноевропейски страни - и заради публичното съмнение към институциите, и заради спецификата да работят скрито, с цел да бъдат ефикасни. Предизвикателство е да се провежда и съблюдава салдото сред отчетността на ръководещите пред ръководените, както изисква демокрацията, и работата на службите. Следващият парламент следва да се заеме и с тази демократична отчетност, с изключение на тази, която се обмисля за основния прокурор.

Какво и по какъв начин работят службите

В една демократична страна работата на специфичните служби е да подкрепят ръководещите с информацията, която получават и проучват. Тя се употребява за решения в региона на външната политика, за обезвреждане на външни и вътрешни закани за националната сигурност - в случай че службите, несъмнено, са в положение да създадат съответна оценка на риска. Как по този начин тогава службите не са предотвратили отравянето на оръжейния предприемач Емилиян Гебрев през 2015 в София и не са обезвредили групата, провокирала четири гърмежа във военни фабрики и хранилища в България в интервала 2011-2020? Прокуратурата проверява съветска връзка сред тях. Успели ли са службите приемливо да оценят опасността за България от напрежението сред Украйна и Русия и обстановката в Черно море? Защото от дейностите на някогашния към този момент министър председател Борисов това не пролича.

Но даже и да предизвестяват службите, има ли кой да ги чуе? Например в отчета си за 2019 година - тъкмо преди да се развихри пандемията от COVID-19, ДАНС са установили, че здравната система в България се трансформира в една от главните закани за националната сигурност. В отчета, изпратен и до тогавашния министър председател Бойко Борисов, се показва, че от ден на ден българи отхвърлят да се имунизират; неспособност за предварителна защита и лекуване на детски и публично значими заболявания; закъсняло и некачествено лечение; разнородни схеми за източване на НЗОК; недостиг на медикаменти поради реекспорта им към други държави…

Стоп. Всички тези проблеми се изостриха по време на пандемията, само че евентуално част от тях можеха да бъдат предотвратени, в случай че Бойко Борисов беше подхванал дейности поради изводите в отчета. Например да разпореди най-накрая да тръгне профилираната система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА). Преди време председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова настоя за това. СЕСПА е трябвало да проработи още през февруари 2019 година, с цел да наблюдава количествата и пътя на импортирани медикаменти (включени в Позитивния лекарствен списък) и да лимитира износа им при открит недостиг. Не е станало.

Ако идващите ръководещи не желаят още тиня на политическия терен, промяната на спецслужбите е неизбежна. Ще познаем, в случай че и те са решили да ги употребяват против политически съперници и сериозни медии, в опит да ги обезвреждат и управляват. Просто ще сменят управленията им.

Автор: Емилия Милчева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР