ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Страданието в Газа: Автентични ли са тези снимки?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
След огромни естествени бедствия или експлоадирането на военни спорове хората се втурват да разгласяват фотоси и видеа в обществените медии. Особено постоянно пускат фотоси на свои близки, които били изчезнали, или пък скърбят по починали хора.

В действителността на настоящия израелско-палестински спор оповестените цифри сочат: починали са 63 палестински деца, по данни на палестинското министерство за опазването на здравето, а съгласно УНИЦЕФ, в Израел има две убити деца. И таман на този декор би трябвало да имаме поради, че фотосите с деца, които са жертви на спорове, доста постоянно се употребяват с нечисти цели от хора, които просто търсят повече внимание и известност или пък популяризират подправена информация.

Емоционален способ за изнудване

В последните кървави спорове по света обществените мрежи бяха напряко наводнени от текстове и фотоси, които след това се оказаха подправени. Особено постоянно се употребяват фотоси на деца, за които се твърди, че са били ранени или убити в съответния спор - да вземем за пример войната в Сирия или сегашните конфликти сред израелци и палестинци. Оказва се обаче, че огромна част от тези фотоси са правени по напълно друго време и на напълно друго място. И че се употребяват, с цел да манипулират публичното мнение в поддръжка на една или друга идея. В други случаи достоверни фотоси се поставят в друг подтекст, с цел да поддържат избрани изказвания, а в трети се разгласяват същински фотоси с изказванието, че са били обработени с фотошоп.
Снимки: Социални мрежи  Страданието в Газа: Автентични ли са тези фотоси?

Да вземем фотографията на дребното момиченце Малек, което сякаш било убито при израелски въздушен удар против Газа. Тази фотография беше оповестена от редица консуматори в разнообразни обществени мрежи, само че една напълно обикновена инспекция, направена от Дойче Веле, сподели, че на фотографията в действителност е 5-годишната Софи от Русия. Въпросният кадър е бил оповестен от майката на детето в Инстаграм преди две години, а последните фотоси на Софи в мрежите демонстрират, че тя е жива и здрава и щастливо се разхожда с майка си в Зоологическата градина в Москва.

През последните дни из мрежите неведнъж се извъртя и фотография на момиченце, което плаче и прегръща ученическите си принадлежности. Потребителите, разгласили фотографията, настояват, че тя показвала „ размера на страданието “ в Газа. Да, в Газа хората страдат. И, да, фотографията е от Газа. Само дето е направена през 2014 година от палестинския фотограф Фади Абдула. И от този момент насам се употребява като илюстрация на израелско-палестинския спор всякога, когато той още веднъж се разгори. Нещо повече, същата фотография се е въртяла в обществените мрежи по отношение на нападенията против възпитаници в Кабул или пък с препратки към насилията в Идлиб, Сирия. Друга фотография, с която през последните дни се онагледяват страданията на хората в Газа, демонстрира едно момченце измежду жилищни отломки. И в този случай: да, момченцето е палестинче от Газа, а фотографията не е манипулирана. Само дето е направена през 2014 година. И от този момент неведнъж се употребява в обществените мрежи като илюстрация на… гражданската война в Сирия.

Фотоколажи и видеа

Напоследък все по-често се натъкваме и на противоположното. Журналистическа инспекция на Дъждовни води сподели, че в обществените мрежи се въртят доста фотоси или фотоколажи от Сирия, които сякаш илюстрират сегашните кръвопролития в Газа и в Израел. На една от тях се вижда момче, прегърнало своята сестричка-кърмаче - фотографията е от 2014 година от Алепо. Друга пък, от 2015 година, демонстрира ранено сирийско дете, което чака за здравна помощ. И двете фотоси се употребяват обаче, с цел да се онагледят страданията на палестинците в настоящия спор.

Дъждовни води проучва и едно видео, съгласно което палестинци, в това число и деца, употребявали грим, с цел да покажат пред репортерите подправени рани в следствие от израелските офанзиви. Видеото се оказа достоверно, само че е било снимано в напълно друго време и в напълно различен подтекст: през 2017 година палестински гримьори работели по взаимен план с френската филантропична организация „ Doctors of he World “. От тогава насам това видео се върти със същите несправедливи обвинявания, в това число положено в подтекста на Сирийската революция. Както палестинци, по този начин и израелци от доста време насам употребяват фотоси на деца като агитационен инструмент. С възхода на обществените мрежи тези фотоси към този момент се разгласяват и споделят милиони пъти, само че никой не си прави труда да ревизира тяхната достоверност. Така пороят от облици насажда предубеждения и ненавист и неведнъж даже разгаря насилията.

Автори: Тетяна Клуг, Рахел Клайн
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР