ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ГРУ: руски атаки по поръчка на България?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Руското военно разузнаване ГРУ е оставило кървава следа в Европа. Благодарение на следствията на английската платформа " Белингкат " напоследък на бял свят излизат от ден на ден детайлности, в това число за България. Смята се, че сред 2011-а и 2020-а ГРУ е провело там четири саботажа в оръжейни хранилища. Отдавна е известно, че през 2015-а ГРУ очевидно е направило опит да токсини оръжейния търговец Гебрев и неговия наследник.

Но ето, че в този момент таман Гебрев и компанията му ЕМКО повдигат тежки обвинявания против неотдавна падналото държавно управление на Бойко Борисов. " Извършителите на българския атентат с Новичок може и да са от ГРУ, само че техните поръчители са в България ", се споделя в известие на ЕМКО, оповестено в края на април. " Следите водят до високите етажи на властта. "

С тези тежки обвинявания ЕМКО реагира на следствията на българския основен прокурор Гешев, който в края на април разгласи, че виновни за атентата против Гебрев са сътрудници на ГРУ, за което прокуратурата имала доказателства. От ЕМКО даже настояват, че атентатът против Гебрев е поръчан от българското държавно управление. Мотивът - да се в профил нежелателен съперник на близки до държавното управление български оръжейни компании.

Има ли нещо правилно в обвиняванията?

Марк Крамер, ценител на България и шеф на Центъра за съветски и евразийски проучвания " Дейвис " към Харвардския университет е песимистичен: " Изключително необикновено звучи министър председателят Борисов да е употребявал ГРУ като персонален реализатор на мокри поръчки ", споделя той пред Дъждовни води. " Борисов е неприятна фигура, която от десетилетие насам ръководи България неприятно, само че тези обвинявания са пресилени. "

Същевременно Крамер не вижда за какво след 2019-а година българското държавно управление е задържало информации и продължава да удостоверява единствено това, което " Белингкат " и чешкото държавно управление от дълго време са оповестили.

Марк Галеоти, специалист по активността на съветските секрети служби от University College London (UCL) също счита, че обвиняванията на Гебрев са неправдоподобни. Той допуска, че повода, заради която следствията в България вървят прекомерно нерешително, е следната: " Съвсем до неотдавна българското държавно управление очевидно е било предостатъчно, че не знае какво тъкмо се е случило, с цел да не му се постанова да подхваща дейности против Русия ".

Както Крамер, по този начин и Галеоти са на мнението, че поръчителите на ударите в България се намират в Москва: " Според някои сведения, ЕМКО е била единствената компания, осигурявала оръжие на Грузия и Украйна и се е опитвала да се наложи и на оръжейните пазари в Азия и Африка. Затова руснаците са решили да дадат урок на Гебрев, взимайки на мушка него и неговите оръжия ", споделя Крамер. А по думите на журналиста от " Белингкат " Христо Грозев, казани пред Дъждовни води, за задачата ГРУ е употребило " вътрешни хора в България ".

Голямото въздействие на Русия

Според Крамер, не е инцидентно, че в последните години България постоянно е сцена на рисковани интервенции от страна на съветските секрети служби: " След края на Студената война стратегическото значение на страната набъбна. Южният фланг на НАТО през днешния ден е стратегически по-голям от Централна Европа, а турско-гръцкият спор усилва смисъла на България още повече ".

Това значение в допълнение се акцентира от обстоятелството, че учението на НАТО " Defender Europe 21 " се организира и в Черно море - явен сигнален сигнал към Москва.

Експертите са обезпокоени и от сериозното съветско въздействие в България. Освен обичайните културни връзки, съгласно Крамер има още два фактора, които играят значима роля: българската взаимозависимост от съветския газ и съветските нуклеарни енергийни технологии, както и огромното въздействие на правилните на Москва някогашни комунистически фрагменти в политиката, стопанската система, армията и тайните служби. Докъде води всичко това, споделя Крамер, демонстрира казусът с разкритата през март 2021-а година съветска шпионска мрежа.

" България е една от слабите членки на НАТО, само че не тя провокира най-вече опасения. Водил съм голям брой диалози в България и съм уверен, че сериозността на ситуацията се осъзнава. Надявам се, че България ще реши тези проблеми сполучливо, тъй като в противоположен случай ролята на страната в НАТО ще отслабне доста ", споделя Крамер. Респективно не може да се допуска, че интернационалният напън и вниманието към намиращата се във вътрешнополитическа рецесия страна, ще намалеят в близко бъдеще.

Автор Кристофер Неринг
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР