ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Яйца, брашно и ваучери: как мотивират китайците да се ваксинират

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
С плакати, рекламни банери и видеа Пекин се пробва да разпространява имунизациите против ковид. По предписание на управляващите и с послания като „ Заедно ще построим стената на имунитета “ лекари, телевизионни водещи и към този момент имунизирани против COVID-19 приканват в интернет сънародниците си да проявят отговорност.

Как се имунизират толкоз доста хора?

В столицата Пекин даже към този момент раздават дребни дарове след слагането на първата доза ваксина - яйца, брашно и ваучери за извършване на покупки или за посещаване на кино. В акцията интензивно вземат участие и кварталните комитети, които другояче имат за задача да управляват дали хората съблюдават политиката на Комунистическата партия. Ши Мин, който живее в един от западните квартали на китайската столица, споделя, че в началото нямал желание да се имунизира. Но когато в квартала пристигнала мобилна установка за имунизиране, той въпреки всичко се решил на тази стъпка. „ Много е комфортно, нямаше никакви опашки и по тази причина просто се имунизирах “, споделя възрастният мъж.

Китай се нуждае от повече искащи като Ши Мин. Заради ниската заболеваемост в страната доста китайци не бързат да се имунизират. Затова и тук-там управляващите упражняват напън - заплашват да вземем за пример да затворят наложително магазини и заведения за хранене, в случай че личният състав им не се имунизира. Защото поставената цел е много амбициозна: до юни би трябвало да са имунизирани 40 % от популацията на Китай, а това прави 560 милиона души.

Все още обаче набелязаната цел наподобява далечна: от декември до през днешния ден са сложени общо 275 милиона дози ваксина. Приоритетно се имунизират хората от районите с висок риск, към които спадат да вземем за пример градовете с пристанища, граничните региони, огромните и средноголемите градове, както и областите, в които в последно време е имало огнища на болестта.

И до момента в който в огромни градове като Пекин имунизацията напредва, в редица други региони нещата вървят прекомерно постепенно. „ В Китай доста хора живеят в провинцията, където здравната инфраструктура не е добре развита, а това несъмнено ще забави националния проект за имунизиране “, споделя Имоджин Пейдж-Джарет от бюрото на „ Economist Intelligence Unit “ в Пекин. Към това се прибавят и проблемите по места с обезпечаването на нужните количества ваксини. Особено наранени са северните и югоизточните региони на страната. Според информации в медиите, производството явно не върви задоволително бързо - още повече, че Китай е заречен милиони дози ваксина на други страни.

Огромно предизвикателство

Дотук Китай е употребявал единствено лични ваксини, по отношение на което специалисти предизвестяват, че за реализиране на стаден имунитет страната ще се нуждае от по-висок % имунизирани хора. Китайските препарати имат по-ниска успеваемост от европейските или американските и по тази причина евентуално ще е належащо повече време за постигането на колективен имунитет. Според преценката на специалисти, той ще е реалност вероятно чак към края на идната година.

Това изправя Китай пред абсурд: с извънредно строги ограничения страната съумя да овладее пандемията доста по-бързо от други страни, само че в този момент излиза, че ще се нуждае от повече време, преди да отвори границите си. Ваксинирането на 1,4 милиарда население несъмнено е голямо предизвикателство.

Автор: Рут Кирхнер (АРД)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР