ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Хаджигенов за ФАКТИ: ГЕРБ се опитват да заграбят неистово каквото могат

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
По-рано през днешния ден ГЕРБ внесе тъжба в Конституционния съд против решението за налагане на мoрaтoриум върху oпрeдeлeни дeйcтвия нa държaвнитe oргaни. Часове след внасянето на жалбата Конституционния съд образува дело.

В чeтвъртък - на 22 април, Народното събрание гласоподава и утвърди мoрaтoриум върху избрани дeйcтвия нa кaбинeтa в оставка, като бяха импортирани две оферти за такава възбрана - oт БCП и от „ Изпрaви ce! Мутри вън! “. Приетата зaбрaнa включвa възлaгaнe нa кoнцecии, дaвaнe нa рaзрeшeния зa прoучвaния зa пoдзeмни бoгaтcтвa, пoeмaнe нa дългoвe, прoмeни в ръкoвoдcтвaтa нa дружecтвa и бoлници, нaзнaчeния в държавната администрация.

За да приказваме за мораториума и за решението на ГЕРБ да го нападна в Конституционния съд, от ФАКТИ се свързахме с юрист Николай Хаджигенов от „ Изпрaви ce! Мутри вън! “.

„ Докладчик по делото е Константин Пенчев, което съм безусловно уверен, че е напълно инцидентно “, разяснява иронично юрист Хаджигенов.

„ В мораториума няма нищо противоконституционно”, безапелационен беше той. „ Отварям една скоба – аз подлагам на критика освен един състав на Конституционния съд, а Конституционен съд изобщо като съд. В този си тип и с тези партийни квоти той е неопределено съд. Отделям настрани това, че имат пет каузи в годината. Политическите квоти трансформират Конституционен съд в правосъдния вид на Висшия правосъден съвет. Тоест оттова минават решения, които нямат нищо общо с правото и Конституцията. Последните няколко решения на Конституционен съд са изключително трагични и това може да се види от особените отзиви на съдиите по тях “, добави той.

Относно „ особените отзиви “, юрист Хаджигенов посочи: „ Когато член на състава по обещано дело на Конституционен съд не е склонен с болшинството, има съдии, които дават особени отзиви. В последните няколко решения има сред 3 и 5 особени отзиви, които са фундаментални – те са напълно правноиздържани, за разлика от решенията на Конституционен съд, които нямат нищо общо с правото “.

„ В Съединени американски щати да вземем за пример няма Конституционен съд, тази роля я извършва Върховният съд. Това е следващият образец за какво имаме потребност от правораздаване. Тръмп назначи свои хора от своите квоти, в това число във Върховния съд с ясната концепция, че тези хора ще отсъждат за него. След това остана доста неприятно сюрпризиран, че съдии, които той е назначил по всички равнища до Върховния съд и в това число в него, се произнесоха, както повелява законът. Това у нас не се следи. У нас политическите квоти са изпълнени със наличието „ аз те върша нещо, ти правиш каквото ми би трябвало на мен “, което не е правораздаване, даже не е близо до него “, сподели още той.

„ Без правосъдна промяна, ние нямаме нищо. Това към този момент е явно и за всички тези, които през последните десетина години не разбираха за какво няколко индивида крещим за правосъдна промяна “, добави юрист Хаджигенов.

На въпроса дали съгласно него мораториумът ще бъде открит на противоконституционен, той отговори: „ Гледайки докладчика, като нищо мораториумът ще падне. По принцип не би следвало, тъй като мораториумът, който Народното събрание одобри, беше бродиран деликатно. Все отново ние не сме ГЕРБ - хората, които направихме мораториума, аргументирахме го, гласувахме също, защото той беше гласуван освен от нас. Ние не сме ГЕРБ, т.е. ние не вършим нещо единствено тъй като някой е наредил. Ние вършим нещата както би трябвало и тъй като би трябвало, по никой различен метод “.

„ Този мораториум е тип ексклузивен прийом на правото. Всички практикуващи адвокати, изключвам теоретиците, не сме последователи на изключителните начини. Всеки един ексклузивен прийом излиза отвън рамките на естественото правораздаването. Вид ексклузивен прийом са профилираните съдилища – те не са естествен прийом на правосъдие и той явно не работи. Подходихме извънредно деликатно към мораториума в изработването му, тъй като всеки ексклузивен прийом излиза отвън рамките на естественото правораздаване, може да бъде уязвим и е на ръба да не бъде либерален прийом. В случая този мораториум се наложи, тъй като ГЕРБ изгубиха и се пробват да заграбят неистово каквото могат. Слагайки ГЕРБ-джийски калинки на всички места, където могат, те ще заметат следите на кражбите. Това е концепцията, а също и главната причина за мораториума. Да не приказваме, че Бойко хвърля пари на всички места. Последно пръсна 5 милиона за някаква колосална тъпня, а това са пари за несъмнено 50 реанимационни коли за спешна помощ. Може да е дребнаво от моя страна, само че такива коли за спешна помощ у нас сега имаме 3, в случай че не ме лъже паметта. Това е априори с корупционна цел “, сподели още юрист Николай Хаджигенов.

В края на диалога юрист Хаджигенов разяснява това дали ГЕРБ внесе жалбата за мораториума от угриженост за нейната правомерност или поради нещо друго. „ Кога на ГЕРБ им е пукало въобще за Конституцията и законите, с изключение на когато ги употребяват, с цел да удрят някого по главата? Никога. Те употребяват законите за това и нищо друго. Наблюдаваме го 12 години и това е повода аз да вляза в политиката. Ако нещата бяха както би трябвало в правосъдната част, аз щях да заставам единствено в правосъдна зала. Сега съм в единия крайник в правосъдната зала, с другия парламентарната естрада “, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР