ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ген. Валери Григоров за ФАКТИ: Борисов е във висока степен на емоционално сриване - това трябва да се използва

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ В ситуацията, в която е новоизбраният парламент, може да бъде обещано доверие само на новоприетите политически сили, които, несъмнено, би следвало да носят духа, силата на митингите през лятото и есента на 2020 година. Моята позиция е, че в случай че е допустимо да бъде основано държавно управление, то би трябвало да е в рамките единствено на тези политически партии, които са нововлезли в Парламента и да бъде с доста къс мандат, в който да направи някои съществени промени. Важен е и въпросът с отговорността – дано да не забравяме духа на митингите от предходната година. Оставката на Бойко Борисов и оставка на Иван Гешев – това са двете съществени претенции на протестиращите, които повече от осем месеца поддържаха духа и силата на българското общество и упованията, че Борисов ще падне.

Днес, когато виждаме, че Борисов е разтърсен, изплашен, че към този момент няма стопроцентовата власт, с която можеше да си разрешава да прави всичко напълно еднолично и както реши, това би трябвало да консолидира силата на преди малко влезлите в Парламента политически партии, които да дадат отговор на упованията на обществото по един доста безапелационен метод “.

Това сподели генерал-майор Валери Григоров пред ФАКТИ . Свързахме се с ген. Григоров от коалиция „ Ние, жителите “, с цел да приказваме по отношение на трактовката му на въпроса кое е по-правилно – да се образува държавно управление или да бъдат извършени нови избори.

„ Българското общество не може и няма по какъв начин да не помни, че би трябвало да се потърси отговорност за извънредно бруталното, наглото, неуважително отношение на Борисов към българските жители. А и освен – неуважителното отношение към институциите, разрушаването на държавността и институционалния правов ред, всичко това няма по какъв начин да бъде забравено в подтекста на преди малко миналите парламентарни избори “, добави той.

„ Ако ще се прави някакво държавно управление, то би могло да бъде единствено в този формат. Много изрично би трябвало да бъдат изолирани ГЕРБ и Движение за права и свободи, защото те управляваха страната през последните 12 години и то по един доста жесток метод. Помним обстоятелствата, помним съответни покупко-продажби, помним обществено известни кавги, които останаха обратно във времето.

Във всички случаи Народното събрание би трябвало да бъде конституиран и то доста бързо. Този парламент би трябвало да направи всичко допустимо в един доста къс период да промени част от разпоредбите, с които Бойко Борисов печели към този момент години наред. Бих споделил, че са нужни даже и по-крайни ограничения – нужно е ЦИК да бъде приспособена по отношение на политическите сили, които през днешния ден са в Парламента “, сподели още ген. Григоров.

Самото адаптиране на ЦИК съгласно него би могло да стане по следния метод: „ Като се приключи мандата на състава на ЦИК и замяна на една част от комисията предвид на актуалните политически сили, които са в Парламента. Моята концепция и стратегически взор е в посоката, че в случай че не разместим лостовете и тактиката на Борисов и отидем на избори незабавно с неговите правила и институции, доста елементарно можем да предвидим идващите резултати – ще се върнат доста безапелационно изхабените лъжепатриоти, ще се върнат и други политически сили с още по-добър резултат, а актуалните евентуално ще се стопят наполовината “.

„ Трябва да се работи в къси периоди. Нужно е едно доста бързо конституиране на Народното събрание и по едно и също време с това - изменение на изборното законодателство. Във времето, в което тече рулетката за мандатите, би трябвало да стане смяната на изборното законодателство в посока гласоподаване по пощата и отдалечено гласоподаване “, заключи ген. Григоров.

„ Онези хора, които с часове се редиха на опашки в чужбина, с цел да гласоподават, а една огромна част не съумяха да дадат своя глас и да употребяват конституционното си право на избор, те няма да се редят още веднъж на опашки. Ние би трябвало да осигурим на тези хора опция да имат правото си на глас и да го упражнят. Само в Чикаго българските жители са 200 хиляди. Там има една-две секции. Какво значи това – това значи справедлива неспособност да упражниш правото си на глас. Не единствено там е по този начин, това просто е най-фрапиращият случай. Така и при българите във Англия. В Европа режимът е малко по-либерален, само че една огромна част от българите отвън Европейски Съюз не съумяха да упражнят конституционното си право на глас “, сподели още той и посочи, че въпросните събития по смяна на изборното законодателство би трябвало да се случат до месец.

„ Ако през този месец не се сътвори държавно управление в границите на тези нововлезли в Народното събрание политически сили, няма никакъв смисъл от това да се вършат опити и тези партии да бъдат сложени в зависимости от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те би трябвало да съумеят да реализират задачата и да разместят средата, в която Бойко Борисов се усеща удобно. Той сега е изваден от равновесие, във висока степен на прочувствено сриване е. Това би трябвало да се употребява и да може да му се нанесат още няколко политически удара, с които той изрично да не помни за каквото и да е бъдещо политическо наличие “, сподели военачалник Григоров.

В края на диалога военачалник Валери Григоров разгласи, че „ Ние, жителите “ и протестиращи жители ще посрещнат народните представители по време на клетвата им в четвъртък. „ В четвъртък, когато ще се свика Народното събрание, ще бъдем още веднъж пред него, с цел да покажем наличие и да покажем на всички народни представители, че ние сме там и желаеме това, за което пледирахме повече от осем месеца – оставка на Бойко Борисов, оставка на Иван Гешев “, сподели той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР