ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Александър Симов за ФАКТИ: Навремето ГЕРБ бяха в позицията на „Има такъв народ“ - те бяха наказателите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Успях да се преборя за един мандат. Направихме една доста ексцентрична акция в Смолян – не доста скъпа, на практика без пари. Заложихме главно на контакта са хората, на дребни срещи, защото нямахме опция да вършим огромни. Видях, че Смолянска област е една от областите с най-голяма изборна интензивност. Смея да настоявам, че приносът към това има и моята работа, защото обиколих съвсем цялата област, навъртях над 10 хиляди километра из нея, срещнах се с доста хора и си мисля, че Българска социалистическа партия в Смолян се показа добре “.

Това сподели досегашният депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ Александър Симов в изявление за ФАКТИ . Свързахме се с него, с цел да приказваме както за цялостното показване на Българска социалистическа партия на провелите се през вчерашния ден парламентарни избори, по този начин и за неговото персонално присъединяване в тях. Александър Симов съумя да се пребори за присъединяване в 45-тото Народно заседание като лидер на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в 22 МИР в Смолян.

„ Много хора ни отписваха в Смолян, споделяха, че няма да успеем. Фактът, че успяхме демонстрира, че въпреки всичко сме стигнали до хората със своите послания за едни необикновено сложни избори. Избори, които са много кошмарни за Българска социалистическа партия - дано да не се лъжем “, продължи той.

На въпроса какво има поради под кошмарни, Симов отговори: „ Казвам кошмарни, тъй като ние претърпяхме сериозна загуба на тези избори . Разбира се, никои избори не са авансово решени. Аз не мога да кажа, че съм очаквал безусловно да разгромим ГЕРБ, само че не съм очаквал да останем на трето място. Въпреки това аз съм горделив от постигнатото, от това, което направихме в област Смолян. Това обаче не е единствено персонален триумф. Много ми помогнаха общинските ръководители. Ръководството на Българска социалистическа партия в град Смолян също направи и невъзможното да имаме добър резултат в доста сложна обстановка. Заради това, без значение че общият резултат е тягостен и депресиращ, изпитвам известно възприятие на удовлетворение, признавам си напълно почтено “.

Симов изясни цялостния неудовлетворителен резултат на „ Българска социалистическа партия за България “ с два фактора – желанието на хората за външна опция и вътрешните напрежения в Българска социалистическа партия.

„ Първо, за жалост в България към този момент е трайна наклонност българите да са склонни и да желаят непрекъснато да санкционират политическите елити на Прехода и всички партии, взели участие във властта . Така беше и с Национална движение „Симеон Втори", след това и с Бойко Борисов. Навремето ГЕРБ бяха в позицията на „ ИТН “. Те бяха наказателите. Те бяха отрядът отмъстители, който пристигна, с цел да се разправя с Прехода. Сега това е Слави Трифонов и неговата партия. Когато пристигна такава вълна, е доста мъчно да предложиш акция с рационални детайли.

Ние предложихме тъкмо такава акция. Не се фокусирахме да обрисуваме срутището ГЕРБ непрекъснато, а да кажем какво предлагаме ние. Само че хората към този момент обезверено търсят нещо ново , обезверено търсят някаква нова вяра и тъй като политическите елити до момента неизбежно са ги разочаровали, те потърсиха напълно нова партия, която подариха с много огромно доверие. На този декор ние просто нямахме късмет. Не считам, че акцията ни беше неприятна. Зная, че в този момент доста ще се ровят в нея. Кампанията ни беше добра, само че може би не уцелихме времето за нея “, сподели той.

„ Има и нещо друго – ние от три години насам сме подложени на гневна медийна офанзива. Не си припомням интервал, в който Българска социалистическа партия да е била подобен обект на медийно внимание за всичко. Всяка наша вътрешна промяна се възприемаше като тип братоубийствена война , в която алените кланове са се хванали за гушата и се обезглавяват. Това не е безвредно, тъй като основава един имидж на Българска социалистическа партия като на партия, която се е спречкала вътре в личната си среда и не може да огледа на открито. Моята версия за нещата в Българска социалистическа партия е напълно друга, само че тя няма безусловно никакво значение, значимо е какво възприемат хората.

За мен Българска социалистическа партия се пробва да се реформира . Като всяка мъчителна промяна, и тази провокира доста вътрешни различия, доста напрежения, доста кавги. Хората не видяха това като очистителен развой, видяха го като следващата остаряла партия, която се е оплела в своите кавги. Казвам го не с цел да упреквам тях, в противен случай – това е наш проблем. Ние не обяснихме до дъно, ние сме провалихме в обяснението и по този начин успяхме да загубим това, което бяхме постигнали за четири години – да бъдем алтернативата.

Ние сме били алтернативата във всеки един миг, във всяко парламентарно деяние. Хората в този момент обаче желаеха външна опция . Искаха някой, който не е бил във властта, който идва като блестяща комета да опустоши старите динозаври “, сподели още Александър Симов.

„ Повярвайте ми, знам какво ще стане – единствено след 5-6 месеца всички ще са изпълнени със подозрения към „ ИТН “ . Този филм сме го играли. Спомняме си времето, когато Национална движение „Симеон Втори" се появи на политическата сцена, по какъв начин всички бяха все едно са се друсали с някакви странни хапчета. Говореха за качествата на Царя, за това по какъв начин ще помогне на България, по какъв начин внезапно всичко ще тръгне напред. Когато Национална движение „Симеон Втори" се появи, Българска социалистическа партия също остана трета политическа мощ. Чувам, че за първи път оставала трета, само че не, за жалост не е по този начин. Само няколко месеца след появяването на Национална движение „Симеон Втори", водачът на Българска социалистическа партия стана президент на България. Тоест не считам, че след тези избори Българска социалистическа партия е влезнала в някаква тежка рецесия, в някакво титанично проваляне, от което не може да се съвземе “, безапелационен беше Симов.

На въпроса дали има потребност от оставката на Корнелия Нинова като водач на Българска социалистическа партия, той отговори: „ Нужда да се поеме отговорност фактически има. Всъщност цялото Изпълнително бюро на Българска социалистическа партия подава оставка. Това, несъмнено, няма да спре настояванията за оставката на Корнелия Нинова. Българска социалистическа партия е демократична партия и в този момент непрекъснато ще се чува този апел. Убеден съм, че тематиката няма елементарно да слезе от дневния ред в Българска социалистическа партия. Само че все още Корнелия Нинова не би трябвало да подава оставка. Казвам го, тъй като в действителност идващите няколко месеца са доста значими за партията. Много е значимо Българска социалистическа партия да влезе в добра парламентарна кондиция в границите на този цветен парламент, ясно да сложи своите политически линии и според от това какво се случи, можем да мислим по въпроса за поемането на лидерска отговорност. Към момента считам, че това не е тематика номер едно.

Нинова беше определена през септември 2020 година за ръководител на Българска социалистическа партия със замайващ резултат. Почти съм уверен, че в случай че в този момент тръгнем към избори, тя ще повтори своя резултат. Може и да е малко по-нисък, само че тя още веднъж ще бъде определена. Затова все още можем да си спестим това упражнение, което, несъмнено, не значи, че отговорност не би трябвало да се носи . Виждам, че тя осъзнава част от грешките. Тепърва ще би трябвало да осъзнаваме и всички останали аргументи, които сега не усещаме. Нека обаче да забележим по какъв начин ще се развие политическата обстановка. После можем да приказваме за отговорностите, за това кой би трябвало да ги поеме и по какъв начин би трябвало да ги поеме “.

Александър Симов разяснява и вероятното развиване на политическата обстановка у нас. „ Парламентът е извънредно цветен. Той е като пъзел, като пасианс, за който аз персонално не виждам някакво разпореждане. След изказването на Бойко Борисов нощес под падащия сняг и на фона на джипа, виждам, че и ГЕРБ не са в положение да предложат нещо действително и работещо. Ако има един настойчив извод от гласуването на хората, това е, че те наказаха ГЕРБ . Няма значение дали са първа или втора политическа мощ – резултатът на ГЕРБ е най-ниският, откогато съществуват. На процедура те са в обстановка, в която, в случай че всички партии в Народното събрание са правилни на своите поръчки, те не могат да предложат кабинет, не могат да предложат Бойко Борисов за министър председател, нямат и моралното право да оферират експертен кабинет.

Мисля си, че тъкмо поради това ще би трябвало да разсъждаваме в небосвод дали „ ИТН “ са в положения да предложат нещо и какво желаят да предложат. На мен ми е мъчно да схвана логиката на „ ИТН “. Признавам го напълно почтено. Не е партия, за която бих дал своя вот, само че почитам вота на хората, които са дали своят вот за нея. Тепърва имам да разбирам за какво са дали своят вот за тази партия и какво са видели в нейните послания. Точно тъй като ми е мъчно да схвана логиката на съществуването на „ ИТН “, не мога да кажа какво тъкмо биха предложили те, какъв съюз биха потърсили, по какъв начин биха окомплектовали едно бъдещо ръководство. Математиката почтено казано демонстрира, че без Българска социалистическа партия те не могат да имат някакво устойчиво болшинство. Чух поръчките им, че няма да се коалират с Българска социалистическа партия. Нека тогава да забележим какво тъкмо ще показват. Не е изключен разновидността този парламент да има къс живот “.

Александър Симов отговори и на въпроса дали чака нови парламентарни избори в околните месеци. „ Нови избори не са изключени . Преди няколко месеца щях да кажа, че въпреки всичко Народното събрание ще успее да роди ръководство под някаква форма. В случая обаче може и да се стигне до нови избори. „ ИТН “, които бяха наградени с втората по величина политическа мощ, занапред има да схващат какво значи да носиш отговорност. Това е изпит, който те не са минавали до момента. Отговорност от време на време значи да пречупиш нещо в себе си, да направиш компромис и да осъществиш ръководство в името на своите гласоподаватели. Дали те са способни на тази стъпка или ще вървят към нови избори, би трябвало да чуем отговорите от тях “.

„ Има и още нещо, което не разбирам. Слави Трифонов евентуално беше в правото си да не желае да излиза в предизборната акция и да пуска хората си да дебатират. Когато обаче си получил второто по величина доверие след изборите, да не излезеш и да не кажеш нищо, съгласно мен е огромна неточност . Трябва да ориентираш хората какво мислиш за обстановката, би трябвало да дадеш своя разбор, би трябвало да покажеш какво ръководство си подготвен на предложиш. Това е втори резултат, което значи, че хората виждат в теб евентуален управленец. Да мълчиш в такава обстановка, съгласно мен е неверно. Симптомите на Covid не изключват опцията да използваш компютър и да напишеш няколко мисли. Съжалявам, че го споделям по този начин, само че има разнообразни способи да наруши мълчанието си. Никой не го кара да прави разходки в Борисовата градина. Той обаче можеше да седне и да напише или някой от екипа му да даде изказване по какъв начин си показват развиването на идващия парламент, по какъв начин си показват своето лично държание в него. Те не са го създали до този миг и за мен това е необичайно. Странно, тъй като те са втора политическа мощ, получили са доверие като втора политическа мощ и към този момент е време да чуем какво мислят за създалата се обстановка “, разяснява Александър Симов от Българска социалистическа партия в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР