ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Космическият боклукчия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В понеделник (22 март) ракетата – притежател «Съюз 2.1а» изведе на околоземна орбита 38 галактически апарата. Сред тази навалица изпъква моделът, основан по програмата «Elsa – d» за събирането галактически отпадък. Буквата «d» в названието указва, че той е демонстрационен. Предстои в действителни условия да бъде тествана технологията, а това ще разреши след това и да се оцени състоятелността на концепцията.

Заедно със сметосъбирача, тежащ към 175 kg., е изстрелян и «клиент» - дребен сателит, който ще се употребява за цел. Ще се отработва магнитно прихващане на нормализиран и безредно въртящ се обект в нощни условия, връщането му в избрания курс на придвижване, извеждането му оттова и неговото дезактивиране.

Проектът се създава от японската компания «Astroscale», която има представителства в Токио, Харуел (Англия) и Денвър (САЩ). Небезинтересно е, че експертите са получили финансова поддръжка от държавното управление на Англия. Към края на 2020 год. бюджетът им е възлизал на 191 милиона щ.д.

Усвояването на космоса е скъпо занятие и прави усещане, че в тази сфера навлизат от ден на ден частни компании. По света циркулират прекалено много свободни пари и това отслабва въздействието на държавните структури. Богатите си купуват учени, технологии и министри. А страните от гаранти за сигурността и благополучието на своето население се трансформират в източници за обогатяване на непознати спекуланти.

За потребността от апарати като «Elsa – d» приказват от дълго време, а казусът със замърсяването на околоземното пространство става все по-остър. Космическите отпадъци (неизправни изкуствени обекти и елементи от тях) се движат със скорост към 10 m/s и при удар с настоящ спътник, пилотируем или товарен транспортен съд те биха провокирали големи вреди. Потенциално рискови за човечеството са огромните парчета, съдържащи нуклеарни или токсични материали, които биха могли да паднат на повърхността на планетата.

Първата злополука сред спътници е записана на 10 февруари 2019 год. – тогава при конфликта си «Космос – 2251» и «Iridium 33» са изцяло разрушени.

Според изследвания в този момент над нас се носят 500 000 техногенни обекта с обща маса 8000 тона. Най-старият от тях е американският спътник «Вангард I», изстрелян през 1958 год. Горе има и движимости, които космонавтите са изпуснали: ръкавица, камери, гаечен ключ, чували с отпадъци, зъбна четка и всевъзможни такива.

Отначало смятах текстът да бъде научно – известен, но след това размислих и взех решение да го свържа с действителността. Все отново, науката и животът вървят дружно... Поне някъде е по този начин, нали? Затова за завършек ще преразкажа картинка от софийската реалност. Преди малко излязох да се поразтъпча из квартала и пред вратата на банкрутиралия магазин мярнах три циганки от общинската почистваща компания. Оставили метлите настрани, те хапваха и бъбреха за нещо на тяхната си джагара – джугара... Да са живи и здрави! Но мисълта ми не беше за тях... Някога нашата България също развиваше галактическа стратегия. Ние имахме Георги Иванов и Александър Александров. Проектирахме и произвеждахме комплицирана инсталация. А в този момент клечим на бунището на историята. За някои векът е двадесет и първи, до момента в който за нас времето от дълго време е без значение.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР