ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Искрен Пецов за ФАКТИ: ВМРО са ценни с това, че предложиха квоти за българска музика

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На първи март Вътрешна македонска революционна организация записва своите листи с претенденти за народни представители за град София. Стана ясно, че артистът Искрен Пецов ще бъде част от гражданската квота на Вътрешна македонска революционна организация за 24 МИР. Сред претендентите за народни представители от Вътрешна македонска революционна организация от гражданска квота са още певицата Кристина Димитрова, моделът Жени Калканджиева и Иван Тенев, прочут още като сътрудник Тенев.

За да приказваме за аргументите на Искрен Пецов да се включи в листите на Вътрешна македонска революционна организация, за политиката в областта на културата у нас и нужните промени в тези политики, от ФАКТИ се свързахме с него.

„ Аз съм симпатизант на Политическа партия „ Средна европейска класа “. Това е една дребна партия, която тази година, на тези избори е част от общата платформа на Вътрешна македонска революционна организация. Политическа партия „ Средна европейска класа “ е партия, с която аз и моите сътрудници Кристина Димитрова, Иван Тенев и други, сме взели участие и в други избори преди десетина години “, изясни Искрен Пецов.

Пецов посочи, че е получил покана да се включи в листите. „ Както и предходния път, получихме покана от водача на Политическа партия „ Средна европейска класа “ Георги Манев. Той е наш непосредствен, изключително мой доста добър другар, меломан, който ни е помагал в музиката. Отново той ни предложения, единствено че, защото на тези избори Политическа партия „ Средна европейска класа “ и Вътрешна македонска революционна организация са дружно в листите, ние се вляхме в листата на Вътрешна македонска революционна организация “, сподели още той.

След това диалогът мина към програмата на Вътрешна македонска революционна организация, в която се приказва за повишение на приходите. Причината – специалността на музикант, която Искрен Пецов упражнява и която на процедура не е допустимо да се практикува сега поради пандемията от Covid-19, надлежно не генерира приходи за музикантите. „ Моята специалност не може да се практикува по никакъв метод сега. Тя е безусловно неразрешена. На процедура е неразрешена поради изискванията на работа, които се оферират. При зали с потенциал от 30%, никой не може да издържи. Или пък при спрени нощни заведения, питейни заведения, заведения за хранене – там пък въобще не може да се работи “, сподели Пецов.

„ Вътрешна македонска революционна организация е за едни по-високи приходи. Ще се върна малко по-назад. „ Средна европейска класа “ в основата си има задачата да реализира едно приблизително равнище за заплатите в България и средноевропейски стандарт на метод на живот. Фактически същите хрумвания имат и от Вътрешна македонска революционна организация. България е една от последните страни в Европейски Съюз по стандарт и ние в действителност се борим за един заслужен и най-малко средноевропейски стандарт за всички в нашата страна. Да се обърнем в този момент към музиката – музиката и културата са на това състояние заради доста аргументи. Последната, естествено, е Covid. Правителството нямаше кой знае какъв избор, тъй като това затваряне се случи в целия свят. В целия свят музикантите бяха спрени съвсем първи и въобще културата. Разбира се, в България не направихме изключение, само че Вътрешна македонска революционна организация са скъпи с това, че те направиха още в настоящия парламент едно предложение за едно доста значимо нещо, с което българите вършат изключение освен в Европейски Съюз, а даже в света. Изключението е, че у нас липсва квота за българска музика “, разяснява Пецов.

„ Това нещо го има във всяка друга европейска страна без изключение. Тук единствени Вътрешна македонска революционна организация дадоха предложение за квоти за българска музика – най-малко 30% в ефира, което не се е одобрило в този парламент “, изясни той и добави: „ За съпоставяне – от доста години в множеството огромни европейски страни тези квоти съществуват. Например в Полша, Гърция, Унгария, Франция, Италия, Испания и така нататък Там се следят освен 30%, а към 70-80% локална музика, като приказвам за музика, създадена в съответната страна. Това подсигурява на хората, които се занимават с тази специалност, че те ще могат умерено и почтено да продават своя артикул .

Както производителите на домати могат да продадат своите домати умерено, на почтени цени, облагата им да се върне и да остане в същата страна, по този начин в Полша един музикант основава своето произведение, пускат го по радиостанциите и малкия екран, актьорът прави концерти и всички пари остават в Полша. Така бизнесът и средствата се завъртат в самата страна, поддържат се и локалните актьори. Тук процентът на локална музика е към 8-9% , което значи, че ние, вместо да задържаме народен артикул в страната и да въртим тези пари, които се изкарват тук, ние позволяваме с лека ръка да се изнасят по всевъзможни канали. Съответно каналите са ясни – авторски права, продуцентски права, концерти, възнаграждения и така нататък “.

На въпроса по какъв начин си изяснява неналичието на квоти за българска музика – дали става дума за липса на политическа воля, Пецов отговори: „ Обяснявам си го най-много с огромни въздействия, които непознати компании имат на нашия пазар . Тези въздействия неизбежно се отразяват на желанието на локалните законодатели да създадат нещо по въпроса. Ако има въздействие от непознатите продуценти, създатели и компании, то неизбежно някой от наша страна извършва техните съответни претенции, а не настояванията на нашия пазар. Когато отидете и в Полша, и в Италия, и в Русия, слушате в колата си 70-80% локална музика и дори с компликация можете да откриете канал, който пуска нещо друго. Преди няколко дни щерка ми се върна от Южна Корея – там също 70-80% от музиката е корейска. Квотите не са единствено в Европа даже, а и в огромни други страни в Азия и Африка “.

„ Аз да вземем за пример скоро имах една преживелица с мой другар от Белгия, който е роден в Гана. Той е един от танцьорите на един доста прочут диджей. Първият път, когато пристигна в България, ме попита по какъв начин работим локалните създатели, тъй като откогато е у нас – от една седмица, не е чул нито една българска ария. Казах му, че работим доста мъчно. Това е въпрос, който час по-скоро би трябвало да се реши, тъй като умира един бизнес. На всичкото от горната страна това са и пари, които всекидневно се изнасят отвън страната и то еднопосочно “, описа Пецов.

„ Давам образец – за авторско право се изплащат 10 милиона. От тези 10 милиона, вместо 9 милиона да останат тук, 9 милиона излизат на открито. След като единствено 10% остават тук, това значи, че останалите 90% отиват за непознати актьори. Тези непознати актьори се постановат в България и надлежно те вършат концерти. Всичко е въпрос на налагане на даден тип просвета . След това идва съответният непознат актьор, прави пет концерта, взима още 10 милиона и си отива “, добави Пецов и посочи, че в случай че стане депутат, дейностите му в Народното събрание биха били точно в областта на културата и изкуствата. „ На първо място бих работил за повишение на стандарта. Ние сякаш сме в Европейския съюз, а в действителност нямаме нищо общо със междинния европейски човек, който живее в Европа “, сподели още той.

Ниските приходи и стандарт у нас, Пецов изясни с: „ Нищо не се прави сега за това стандартът да се увеличи. Например към момента ние с наслада одобряваме вложители, които идват у нас единствено поради повода, че у нас има евтина работна ръка . Работната ръка не би трябвало да бъде евтина. Трябва да има най-малко възнаграждение на час. Ние не можем да одобряваме непознати вложители единствено поради това, че нашите служащи работят доста на ниска цена. Това не е редно “.

„ Давам образец от моята сфера - аз желая да пея, само че не желая да пея за 200 лв., тъй като моят труд не коства толкоз. Той коства 2000 лв.. Един концерт би трябвало да коства 2000 лв., а не 500 лв., тъй като цялостен живот съм се обучавал, цялостен живот съм продуцирал песни, създавал съм песни. Можем да дадем образец и от друга сфера – да вземем за пример с един зидаро-мазач. Идва вложител, прави компании, фабрики и така нататък Работи и се осланя на това, че тук има евтина работна ръка. Затова съумява да сътвори и относително на ниска цена артикул, единствено че това по никакъв метод не въздейства върху нашия стандарт – не го покачва. Отново непознатите вложители употребяват евтината работна ръка, още веднъж ние продължаваме да бъдем с невисок стандарт, те още веднъж теглят парите си в чужбина и нищо не остава в България “, сподели Пецов.

След това диалогът мина към политиката в областта на културата - към и към. „ Предстоят две неща. Едното е тригодишни пенсии, които не са напълно пенсии, дано ги назовем месечни помощи. Другото нещо са едни 3000 лв., които се раздават на 1000 души, като те ще стартират напълно скоро да се раздават (бел.: от през днешния ден Националният фонд „ Култура “ приема документи за кандидатстване по оповестената стратегия „ Творчески стипендии за подкрепяне на млади и на изтъкнати създатели (артисти - изпълнители) в региона на поп, рок и джаз музиката “). Това са някакви закъснели отзвуци от това, което кардинално се случва в естествените страни от самото начало, освен по време на Covid”, разяснява Пецов.

„ Нормалното, което се случва, когато един актьор - изключително по насила, не може да работи, е да му се датират средства до някакъв нужен най-малко, който в България, несъмнено, е много по-малък от този в другите страни. Давам образец от Канада - когато там работещ, настоящ музикант по някаква причина не може да извърши с хонорара си месечния си най-малко, страната непосредствено му изплаща остатъка до този най-малко. Ако екзистенц-минимумът за тази специалност е 1500 $ на месец, а той е имал две присъединяване за по 300 $, отива в общината и остатъкът се реимбурсира от тях. В Испания пък в изискванията на Covid всички музиканти непосредствено получават изплащания за безработица, с цел да могат те да продължат да живеят почтено “, добави той

В края на диалога Искрен Пецов приказва за вярното отнасяне на културния бранш у нас. „ Както всяка една друга сфера, културата би трябвало да бъде третирана като естествена работа, като естествен бизнес – нищо друго. Това е част от нашия живот, която напълно не би трябвало да бъде на последно място, а сега дори не е и на последно място. Тук отвреме-навреме се пускат някакви трохички и никой не мисли за хората, които работят в тази сфера на живота “, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР