ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кара тепе на остров Лесбос: Студ, болести, мизерия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Условията са пагубни: палатките са под вода, няма ток, нито задоволително тоалетни, а почвата наподобява е инфектирана с олово. Близо 7000 души живеят в бежанския лагер " Кара тепе " на остров Лесбос в неописуема бедност.

Допреди два дни беше доста студено, споделя Мохамад Хамид. Няма и задоволително ток, с цел да се отопляват палатките, добавя той. „ С един генератор би трябвало да се отопляват 200 палатки и токът не стига, с цел да се стоплят всичките 400 фамилии, които живеят в палатките. Много е мъчно, “ изяснява Мохамад.

Повече от година той живее дружно със фамилията си на Лесбос. Тук е родена дъщеричката му. Тя била единствено на две седмици, когато избухна огромният пожар в лагера „ Мория “. След пожара гръцкото държавно управление реалокира бежанците в различен спонтанен лагер на мястото на един някогашен боен полигон край брега на морето.

Отчаян вик за помощ

Ето, че на 19 февруари и в лагера „ Кара тепе “ пламнаха две палатки. Обитателите пуснаха видео в Инстаграм, което демонстрира облаци пушек над палатките и дами, обезверено молещи за помощ. Лагерът е изолиран от външния свят, на територията му не се позволяват нито фотографи, нито телевизионни екипи, заради което единствената видео информация за протичащото се идва от жителите му.

На Лесбос сега живеят към 15 000 бежанци, близо половината от които са в лагера „ Кара тепе “. През последните седмици за „ Кара тепе “ ставаше дума най-много заради сковалия го зимен мраз, за който приказва и Мохамад. Над Лесбос на няколко пъти се изсипаха градушки и суграшици, мразовит вятър нахлуваше в лагера и даже отнесе платнищата от няколко палатки. В глинестата почва водата се задържа без да попива и палатките частично затънаха в тиня. А заради близостта на морето жителите непрестанно са изложени и на заплахата от стихии и наводнения.

За снабдяването с храна се грижи гръцката войска. След пожара в лагера „ Мория “ на бежанците към този момент е неразрешено да си готвят сами. „ Кара тепе “ е заварден с бодлива тел и прецизно се охранява, а на територията му е натрапен и локдаун.

" Пример за неуспеха на европейската бежанска политика "

Според оценката на филантропичната организация „ Каритас “, в лагера има продължителен дефицит на тоалетни и душове. Екип на „ Каритас “ конфигурира спомагателни тоалетни, а също така раздава храна и одеяла, провежда уроци по британски и предлага психическа помощ на бежанците. „ Този нов лагер е образец за неуспеха на европейската бежанска политика, “ написа в един документ на филантропичната организация.

Друга филантропична организация, „ Хюман Райтс Уоч “, през предходната седмица упрекна гръцкото държавно управление, че лагерът в „ Кара тепе “ е бил построен върху почвата, нечиста с олово. „ Вече от 7 седмици държавното управление разполага с разбора на почвените проби и с кръвни проби от деца в лагера, “ споделя се в разбор на филантропичната организация, която твърди, че в това отношение не се взимат съвсем никакви ограничения, а заплахата се омаловажава.

Според „ Хюман Райтс Уоч “, на територията на военния полигон, където в този момент е лагерът, преди време са се провеждали образователни стрелби, което изяснява високите стойности на оловото в почвата. Гръцките управляващи възразяват, че стойностите не надвишавали нормата, а също така пробите били взети от терени, където въобще нямало палатки.

Опасността от отравяне с олово е действителна

Катарина Рал от филантропичната организация твърди обаче, че заплахата е действителна - изключително за децата, които играят на всички места. Оловото прониква в човешкия организъм по въздушен път, през водата и храните, освен това, съгласно Световната здравна организация, не съществува долна граница, под която поемането на олово да е безвредно. Особено пък за децата. А в " Кара тепе “ живеят близо 2500 деца.

Европейската комисия в това време заяви, че до април ще усили с 30 милиона евро финансовата поддръжка за изтеглянето на бежанци от Лесбос. Сред страните, които публично оповестиха подготвеност да одобряват такива бежанци са България, Германия, Франция, Белгия, Хърватия, Финландия, Ирландия, Португалия, Словения, Нидерландия, Норвегия и Швейцария.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР