ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кое е по-плашещо за българина: коронавирусът или застрашената демокрация?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Новата вълна на инфекции с ковид най-вероятно ще съвпадне с началото на предизборната акция. А тя, сходно на всичко останало, до което се докосна COVID-19, ще е друга. От Националния избирателен щаб към този момент предвидиха, че след три седмици е евентуално да се стигне до нов пик на разпространяването на вируса. А основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев чака през целия февруари да има повишаване на заболеваемостта.

Коронавирус и народна власт

Но какво значат предизборна акция и избори в условия на пандемия в България? В оповестен на 4 февруари отчет, Международният институт за народна власт и поддръжка при избори (IDEA), в който членуват страни от всички континенти, прави обзор на положението на демокрацията и човешките права преди и по време на пандемията. Изследването установи, че през последните години демокрацията в Европа е претърпяла ерозия и оттегляне, като поименно са посочени три страни, където този развой е най-силен - Унгария, Полша и Сърбия. Подчертава се, че пандемията е задълбочила тези процеси. А в раздела за Европа се установи още: нарушавания на изборния цикъл; ограничение на гражданските свободи; потребление на приложения за следене на контакти; увеличение на неравенството сред половете и на домашното насилие; опасности за уязвимите групи; увеличение ролята на правителствата; протестни вълни; случаи на корупция и съществени провокации в връзките сред локална и изпълнителна власт - като цяло оттегляне от демократичните стандарти.

Част от тези констатации са годни и за България. Въпросът кое е по-плашещо за жителите - коронавирусът или застрашената народна власт, ще получи отговор по време на акцията, чийто формален старт е на 5 март. А в България е в действие изключителна епидемиологична конюнктура до 30 април.

Очи в очи на предизборните срещи

В реалност предизборната акция е в ръцете на министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. Съгласно признатите в края на януари промени в Закона за дейностите и ограниченията при изключително състояние, здравният министър и основният държавен контрольор ще дефинират противоепидемичните ограничения, свързани с изборния развой. Но в случай че проф. Ангелов оглави листа на ГЕРБ - да вземем за пример във Велико Търново, както се твърди, определянето на ограниченията пада на гърба на Ангел Кунчев и евентуално някой заместител на Ангелов. Колко ще е ефикасна тази организация - скоро ще се разбере.

Засега е ясно единствено, че предизборните мероприятия ще се организират по този начин, както повеляват последните ограничавания - с не повече от 15 индивида на едно място. Представете си екипа на един кандидат-депутат, най-малко четирима-петима души дружно с него - значи се позволяват още най-вече десетина жители. Вариант би бил да се употребяват заведенията, които от 1 март са отворени и позволеният потенциал е 50% запълняемост. Но за предизборни мероприятия в заведения е нужен прекомерно огромен запас, с който доста от политическите сили не разполагат. А и тези с огромните партийни дотации надали ще заложат на това - в пандемична обстановка, когато толкоз хора са без работа и когато толкоз бизнеси банкрутират. Би било безсрамно и непочтено.

Пътят към залите бе отсечен, откакто Народното събрание отхвърли предлагането на Движение за права и свободи те да се употребяват при режима за концерти и театри - т.е. при 30% запълняемост на местата. Така че завършек на концертите и събиранията по площади, игрища, зали, акция " от врата на врата ". Следователно ще намалеят и количествата раздавани флаери, листовки, тениски, шапки, запалки, сапунчета и други материали от асортимента на изборния маркетинг. Времената на великодушните акции, поради които на цялостна пара работеха доста бизнеси, наподобява са отминали.

Най-сетне предизборни диспути?

Този път медиите и обществените мрежи ще са по-значими от всеки път. Но ръководещите подцениха рекомендацията на вицепрезидента Илияна Йотова от януари да се преразгледат разпоредбите за присъединяване в публичните медии, защото на процедура стопират по-малките партии от съществено присъединяване в БНР и Българска национална телевизия. Така на старта на акцията парламентарно показаните политически сили имат обезпечено преимущество. А ръководещите са двойно по-облагодетелствани, защото честите предизборни обиколки на премиера и министрите ще са просто… работа. Тях изключителната епидемиологична конюнктура не ги стопира.

Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков даде обещание " всеки ден предизборни диспути и дебати ", както и " Панорама " и " Референдум ", отдадени на акцията - таман тъй като няма да има манифестации поради пандемията. Засега нито една от двете най-големи медии - малките екрани bTV и Nova, не е оповестила дали ще има предизборни диспути. Големият въпрос е кои партии ще попаднат в тях - отвън тези с обезпеченото по закон присъединяване. В условия на боязън и безпокойствие измежду хората компроматите ще имат по-голямо поразяващо влияние. А над цялата ненавист и шум ще се носи шумът от мотора на премиерския джип.

Автор: Емилия Милчева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР