ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ето как келтският тигър ще помогне на България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Владислав Панев във " Facebook "

Може би не помните, само че през 80-те години на 20 век Ирландия беше от най-бедните страни в Европейския съюз. В сериозна демографска рецесия, милиони емигранти, задължения.

За по-малко от 20 години страната се трансформира в една от най-богатите. Нарекоха я келтския тигър. Затова е значимо да се изследват аргументите за този поврат. Защото неприятните образци ни заобикалят отвред. Добрите са ъгъл. И не е нужно да измисляме предписания, а да забележим какво са правили отличниците. Накратко:
Ниски налози. Това го имаме и ние, само че очевидно не е задоволително.

- Ниски държавни разноски.
- Инвестиции в подготовка на хората. Така че да са конкурентни на пазара.
- Привличане на интернационалните колоси и основаване на среда за предприемачество. Това тук го нямаме изобщо. Говоря за закон за персоналния банкрут, фондове за рисков капитал за вложение в стартъпи и прохождащи компании. България е на опашката тук. А може да бъде водач единствено за няколко години.

Вследствие на това ирландците всеобщо се връщат в Родината. Просто тя се е трансформирала в знак на триумфа. Населението се усилва от 3.5 на близо 5 милиона.

Ефективност, къси вериги, поощряване на предприемачеството, обучение. Звучи елементарно, но не е. Ако беше, всички щяха да го вършат. Изисква се потомство от просветени ръководещи, които да знаят къде е казуса и какви са решенията. Те не са в безплатните пари и развъждането на олигарси.

А в свободата да твориш и мечтаеш. Вярвам, че можем!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР