ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Тайната на столетниците, победили COVID-19

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
От висотата на своите 107 години те победиха ковид. Жена от Каорле бе оповестена за излекувана в навечерието на Нова година. Почти по едно и също време с друга жена на същата възраст от Лоро Пичено. Но това не са най-възрастните поданици, оживели от ковид: надлежно предишния септември и юни мъж на 108 година от Генуа и жена на същата възраст от Милано също съумяха да преборят вируса. Рекордът обаче принадлежи на испанката Мария Браняс, родена през 1907 година, която живее в каталунски дом за възрастни хора. Вероятно тя се е заразила при празненството, проведено за 113-ия ѝ рожден ден, само че развила единствено леки признаци.

Много излекувани столетници си спомнят, че преди век са победили испанския грип. “А в случай че това се дължи на остатъчен имунитет?”, пита Клаудио Франчески, професор в Университета в Болоня и един от най-големите експерти по столетниците в света. Въпреки че грипът и COVID-19 се предизвикват от разнообразни вируси,

тайната на тези столетници наподобява се крие в тяхната имунна система.

“Току-що анализирахме кръвните проби на двама столетници, които бяха излекувани без огромни проблеми”, изяснява Андрея Косарица, имунолог в Университета на Модена и Реджо Емилия. “В съпоставяне с младежите, те имат доста ниски концентрации на някои протеини, свързани с възпалението”. Знаем, че най-тежките признаци на COVID-19 са провокирани от цитокинова стихия: некоординирана свръхреакция на имунната система. “Столетниците имат огромно количество противовъзпалителните субстанции, които разрешават да се управлява интензивността на имунния отговор”.

Следователно столетниците, които побеждават COVID-19, разполагат с тип термостат, който към този момент знае по какъв начин да контролира температурата на възпалението и който, изправен пред ковид, пречи на имунната система да се развихри. “От друга страна, акцентира Франчески, това евентуално изяснява за какво те остаряват в положително здраве”. Тази идея е наречена inflammaging: става въпрос за равнището на инфектиране в организма при отсъствието на инфекции. Колкото по-ниско е това равнище, толкоз по-големи са възможностите да остареем в положително здраве. Франчески и неговата ученичка Косарица са нейните изобретатели. Днес в Италия има близо 15 хиляди столетници. Въпреки че дамите столетници са шест пъти повече, мъжете, когато доближат тази възраст, са по-силни и в по-добро здраве. “В предишното те бяха 18 хиляди, само че през днешния ден се усещат последствията от Първата международна война и испанския грип”, изяснява Франчески. Само един от петима столетници на тази възраст е в положително здраве. И професорът от Болоня предизвестява да не се вършат систематизирания. “COVID-19 не е пощадил столетниците. Той удостовери, че това е доста разнородно население, доста по-разнородно от младите хора”.

Така че разбирането за какво един човек реагира по-добре на ковид, не е по-различно от опитите да разберем за какво един човек остарява по-добре от другите. Фактът, че дамите доближават по-лесно стогодишна възраст евентуално е обвързван с повода, заради която умират по-малко от COVID-19. Според Франчески “това са въпроси, които се вписват в една и съща рамка”. А откритието по какъв начин столетниците съумяват да победят COVID-19 ще ни помогне да разберем тайните на остаряването в положително здраве.

Портрети на излекувани столетници

Ноно Чичио, който болести внука си

Неговите деца, внуци и правнуци го считат за воин, а той просто има огромна жадност за живот. Ноно Чичио, чието същинско име е Франческо Скарано, роден в Сан Джовани Ротондо на 1 март 1921 година, победи COVID-19. Пенсионер от Полиграфическия институт във Фоджа, той отговарял за подготовката на ведомостта за заплатите на чиновниците и през целия си живот е водил тежки борби: бомбардировките по време на Втората международна война при пленничеството му в Либия. Изпитания, които Франческо посреща самоуверено. Тази храброст той демонстрира, когато се заразява с ковид на 19 ноември. Всичко стартира с кашлица и мускулни болки, само че не е вдигал температура. До него е неразделният му внук Пиетро Фиорети, който в последна сметка също се заразява. Той не изоставя дядо си нито за момент, дотам, че не се вижда с жена си и едногодишния си наследник повече от месец. “В прочувствено отношение дядо ми реагира по-добре от мен, признава Пиетро Фиорети. Той ми даде мощ да се боря”. Г-н Скарано бе разгласен за изцяло оздравял на 5 януари. Днес той е добре и с избистрен разум. Тренира го всеки ден, повтаряйки таблицата за умножение с правнуците си.

Клелия: избавиха я видеоразговорите със фамилията

Тя е претърпяла Втората международна война и следвоенната рецесия, била е очевидец на наводненията, опустошили Флоренция през 1966 година Но преди няколко месеца Клелия Манчини, родена през 1921 година, завоюва може би най-голямата борба в живота си: тя победи COVID-19 на съвсем 100 години. Клелия се заразила през април 2020 година по време на възобновяване си в рехабилитационен център. Пострадала при битов случай, тя трябвало да прекара седмица във флорентинска болница. Но не се обезсърчила от този нов удар. И с помощта на грижите на лекарите и видеоразговорите с членовете на фамилията си, се възстановила за един месец. “Откакто излезе, тя живее с майка ми, споделя внукът ѝ Паоло. Когато отиваме да я забележим, спазвайки носенето на маска и обществената отдалеченост, тя се пробва да ни притисне в обятията си, само че срещайки отхвърли ни, дава отговор: “Знам, че ме обичате и го вършиме, с цел да ме защитите”. Сега, когато вирусът е единствено отдалечен спомен, Клелия е подготвена да отпразнува 100-ия си рожден ден на 2 февруари. А за подарък желае две неща: да отиде на литургия в Поджо Мурела, село в Марема, където е родена, и кутия солени бисквити, които се създават единствено там.

Луиза, оздравяла без изключително лекуване

Тя не се предава, когато по време на войната била принудена да се храни на мрачно поради полицейския час. Не се предава и когато овдовява прибързано, нито даже когато на стотната си година би трябвало да се бори с COVID-19. Оздравяла през днешния ден и с извънредно избистрен разум, Луиза Паломби, която всички познават като Нона Сета, родом от Рокагорга, малко градче в провинция Латина, в Лепинските възвишения, се срещна с вируса и го победи. След контакт в края на септември с родственик от Приверно, който след това се оказал възпален, цялата фамилия е разтърсена от ковид. Четирите деца на Луиза, внуците и правнуците ѝ били инфектирани и тя самата губи една снаха. Луиза Паломби, която също била инфектирана, се бори и печели борбата без никакво по-специално лекуване. Това е една от първите дами, получили право да гласоподават.

Текстът на “Ла Република” е оповестен във “Фигаро” по стратегия за съдействие на водещите европейски издания. Преводът е от френски.

Превод: Галя Дачкова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР