ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Американците – един народ, потънал в дългове

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Предоверявайки се на положителните прогнози за работа и стопански растеж, доста американци задлъжняха тежко. Все повече от тях не могат да заплащат вноските за колата или да погасяват заемите си. Балонът заплашва да се спука.

21 трилиона $ или 102 % от брутния вътрешен артикул (БВП) – на толкоз възлизат държавните отговорности на Съединени американски щати в края на мандата на Доналд Тръмп. По-зле не е било от края на Втората международна война насам. Но и частните задължения на американците са толкоз високи, колкото в никакъв случай преди, започвайки от самия Тръмп, който има 400 милиона $ отговорности – забележителна сума даже и за милиардер.

При това повода е освен в пандемията, показва „ Ди Цайт “. Още преди нея, през четвъртото тримесечие на 2019 година, на всяко американско домакинство са се падали приблизително по 115 000 $ отговорности. И от този момент те са траяли да нарастват: по данни на аналитичния отдел на организация Moodys, в края на 2020 дължимите суми за наеми доближават до 70 милиарда $, защото милиони семейства въобще не са си плащали наемите или са ги плащали отчасти.

Ренди Коен, който е притежател на заложна къща в Чикаго, споделя: „ Коронавирус -19 единствено изостри това, което се следи от дълго време – на американците парите не им стигат “. В момента доста се търсят заеми против заложени движимости. „ Хората ни носят тв приемници, музикални принадлежности, телефони, часовници – всичко скъпо, с което разполагат “, прибавя той.

Пандемията е довела до тежко състояние даже и американците с постоянни приходи. Голяма част от фамилиите живеят от заплата до заплата, а месечните им приходи стигат единствено за покриване на месечните разноски. В случай на потребност съвсем 40 % от американците не биха могли да заделят и 400 $ – сочи допитване на Американската централна банка.

Защо не стигат парите?

Голяма част от приходите на американците отиват за изплащането на към този момент взети задължения – за ипотеката, колата или за следване. Заплатите на междинната класа стагнират, а разноските за главните потребности са нарастнали през последните десетилетия. Един образец: напролет на 2020-а един нов автомобил се е продавал приблизително за 38 000 $, а междинният годишен приход на домакинство преди пандемията е възлизал на 68 000 $. От 2009 година насам размерът на заемите, взети за покупката на коли, съвсем се е удвоил – до 1,3 трилиона $.

Но най-големият проблем е с заемите за покупката на парцели, които възлизат на 10 трилиона $ – безспорен връх. В Сан Франциско, да вземем за пример, междинната цена на еднофамилна къща е 1,6 милиона $, само че и отвън огромните градове желанието за придобиване на лично жилище е все по-трудно изпълнимо, сочат данните на организациите за недвижими парцели.

Растат и задълженията за здравно обслужване. Благодарение на здравната промяна на президента Барак Обама доста повече американци са обезпечени, само че в лечебните заведения постоянно би трябвало да се доплащат хиляди долари, преди застраховката да поеме разноските. Освен това таксите са непостижими за мнозина – едно семейство би трябвало да заплаща приблизително по 1600 $ месечно, което води до такава степен, че над 170 милиона американци имат неплатени сметки при лекаря или в болничното заведение, както демонстрира изследване от 2019 година.

Американецът дължи приблизително 6 200 $

Средният американец оперира с четири кредитни карти и има 6 200 $ задължения, сочат данните на аналитичната компания Experian. „ Това събитие е съсипващо “, отбелязва данъчната консултантка Лусинда Марино, представена от „ Ди Цайт “. „ Хората имат възприятието, че земята под краката им може да пропадне всеки момент. “ За доста от 20-те милиона души, изгубили работните си места поради пандемията, опасенията стават действителност.

„ Тревожни индикации имаше още преди рецесията “, споделя от своя страна икономистът Торстен Слок от „ Дойче Банк “, представен от „ Шпигел “. Още тогава е станало ясно, че пораства делът на хората, които не са в положение да обслужват заемите си. Най-вече това важи за по-младите, за хората с ниски приходи, представителите на малцинствата и за нискоквалифицираните, прецизира той. „ Потребителите бяха уязвими и преди рецесията, само че пандемията утежни ситуацията им в допълнение ", споделя Слок.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР