ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Гласуване по пощата: ще видим ли и ние сцени като в САЩ?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Гласуването по пощата има редица преимущества, изключително по време на пандемия. Големите партии, като ГЕРБ и Българска социалистическа партия, обаче показват очевидна принуда. Кои са главните компликации и провокации пред пощенския избор в България?

Коментар на Петър Чолаков

Изборният развой би трябвало да бъде съгласуван с условията, наложени от пандемията с ковид. Законопроектът на Демократична България (ДБ), който планува промени в Изборния кодекс (ИК) за въвеждане на пощенско гласоподаване, както и други хрумвания, които биха облекчили изборите в изискванията на пандемия, можеше да се трансформира в основа за изчерпателен, експертен спор.

Вместо това обаче огромните партии – ГЕРБ, а наподобява и Българска социалистическа партия – показват принуда, а може би даже боязън и дебелоглав. Особено неплатежоспособен е аргументът, показан от Томислав Дончев: съгласно него, макар пандемията, трябвало „ да се заобикалят кардинални промени в ИК, 2-3 месеца преди изборите”.

Промени преди избори са правени и преди

Но белким ГЕРБ не предложиха през лятото на 2020 съчинена небрежно, с цел да не кажем написана на коляно, нова конституция? Да не приказваме, че у нас постоянно се вършат конюнктурни промени в полза на огромните играчи и на статуквото - таман когато изборите наближат (например: кодексът „ Фидосова”, 2010; орязването на преференциите по самодейност на Движение за права и свободи, 2019 и др.).

Освен това, въвеждането на мобилни урни за поставените под карантина - концепция, стартирана от ръководещите, също постанова, съгласно ЦИК, „ отварянето” на кодекса.

Практиката, при която гласоподавателите получават бюлетините си по пощата и след това ги изпращат назад по нея, се ползва по света още от 19 век. Австралия, да вземем за пример, има дългогодишни обичаи в това отношение. В Съединени американски щати гласоподаване по пощата има още от времето на Гражданската война, а на президентските избори през предходната година тази опция бе употребена от рекордно висок брой американци – близо 64 милиона души.

Същото е и в други страни - 29% от гласоподавателите в Германия и 22% от тези в Обединеното кралство гласоподаваха по пощата на парламентарните избори през 2017. От 2018 има опция за избор и на членове на Европейския парламент по този метод. Конкретно поради Коронавирус, методът бе прибавен и на изборите в Румъния през 2020.

Доказано, е че гласуването по пощата покачва изборната интензивност. Методът освен понижава рисковете, произлизащи от Коронавирус, само че съответно в нашия случай ще облекчи и гласуването на българите в чужбина. Те постоянно би трябвало да изминават големи дистанции, заради липса на изборни секции наоколо до тях.

По принцип, вотът по пощата не е по-уязвим и зависим на операции от този, изработен „ на място”, в секциите. Напротив, научните проучвания сочат, че потвърдените случаи на злоупотреби са доста редки. Обвиненията, отправени от Тръмп, за фалшификации на изборите в Съединени американски щати през 2020, бяха оборени от данните.

Същевременно обаче у нас, изборните „ брокери “, да вземем за пример в гетата, ще могат директно да дирижират и надзирават по какъв начин се попълнят бюлетините, изпращани по пощата. И въпреки всичко е подозрително до каква степен този пряк надзор ще увеличи сензитивно успеваемостта на манипулаторите. И при директното гласоподаване те постоянно до момента са намирали метод да въздействат на финансово подвластни от тях жители.

Основните провокации

В процедурата разказана в законопроекта на Демократична България са взети под внимание международните практики за запазването на тайната на вота: попълнената бюлетина, която има неповторим следващ номер, се слага в обособен, запечатан плик (предвижда се бюлетината да има и баркод, което ще улесни отчитането); на друго място, в набора с документи, които е получил, гласоподавателят поставя подписа си, сверява ЕГН-то си и така нататък Освен това, гласоподавателите ще могат да ревизират, на страницата на ЦИК в интернет дали гласът им е признат и преброен, като употребяват номера на бюлетината.

Основните провокации в гласуването по пощата са в обработката на гласовете в изборните комисии. Тук могат да зародят усложнения, а евентуално също пропуски и неточности, заради огромния брой „ книжа”, които би трябвало да се прегледат - в законопроекта на Демократична България да вземем за пример е разказан този развой: преглежда се пощенското клеймо; а ЕГН-то, имената и копието от годен документ за идентичност на гласоподавателя се ревизират в базата данни на записаните за пощенско гласоподаване и прочие

В Съединени американски щати, макар по-високото качество на пощите, както и въобще на администрацията, в сравнение с у нас, имаше закъснения, а бяха позволени и механически неточности. Например, в Ню Йорк близо 100 хиляди бюлетини бяха изпратени наново на гласоподавателите, поради сбъркани имена и адреси. Проблемите не опорочиха президентските избори в Съединени американски щати, само че дадоха мотив на Тръмп да спекулира, да изопачава обстоятелствата, с цел да активизира сполучливо последователите си. Много евентуално е това да се повтори в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР