ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Отношението към свободата разделя либералите от всички останали

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Петър Кичашки

Блокирането на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп от Туитър, Facebook и на всички места другаде, провокира вълна от мнения. От бравурни ръкопляскания и неприкрито зложелателство от страна на либерали от всички точки на света, до яд и отвращение от страна на мнозина други – умерени, консерватори и антиглобалисти. Актът на „ изчегъртване “ на президента от цифровата агора има няколко съществени аспекта.

На първо място, това е всъщност разпра. Наскоро Тръмп изиска да се приложи антитръстовото американско законодателство против софтуерните колоси (Apple, Гугъл, Facebook). Агрументацията му бе елементарна – софтуерните компании са се трансформирали в „ страна в страната “. Те дефинират разпоредбите на публичната игра, а колаборацията сред тях и техните дъщерни бизнеси (YouTube, Instagram и прочие) основава обстановка, която може да се опише единствено като „ картел “. Затова те следва да бъдат „ разрушени “, т.е. раздробени на по-малки компании, с цел да се отстрани картелирането. В резултат на това искане на Тръмп всички софтуерни колоси се саморазправиха с него за 24 часа. Facebook го блокира, Туитър му изтри акаунта вечно. Пълна съгласуваност и тотална липса на какъвто и да е било срам. Вече не може да си съперник на либералите. Внушението е ясно – подчиняваш се или изчезваш. Даже претекстът им за блокирането на Тръмп е напълно ясно подправен. Президентът бил туитнал, че няма да иде на инагурацията на Джо Байдън. И това, съгласно Туитър, е подкана за принуждение. Същевременно хиляди либерали туитваха в продължение на дни с хаштаг „ обесете Майк Пенс “, само че това не е език на омразата, очевидно. Също по този начин и аятолахът на Иран, който от заран до вечер повтаря „ Смърт за Америка “, също не употребява език на омразата. Виж, Тръмп да не иде на инагурацията, това към този момент е скандално. Нали?

Второ, тук действително не приказваме единствено за унищожаване на Тръмп от цифровата агора, само че и за опит за унищожаване нацяло едно политическо придвижване. Отвъд откровения реваншизъм, че Тръмп си е разрешил да желае използване на антитръстовото законодателство против софтуерните олигарси, това блокиране бе съпроводено и с изтриването на стотици хиляди сметки на умерени и консерватори от Facebook и Туитър. Гугъл и Apple сътвориха напън върху различната обществена мрежа Parler, в която се очакваше президентът да премине, като отстраниха приложението на Parler от Apple Store и Гугъл Play. Не единствено това, само че и Amazon отстрани хостинг услугата си за Parler, чака се и компанията, която е записала домейна на обществената мрежа, да го изтрие. Нещо повече – CNN пожела от най-големите кабелни оператори в Америка да пресечен сигнала на Fox News, Newsmax и OAN. Да повторим - CNN желае от кабелните оператори да забранят конкурентни за тях телевизионни канали. И като виждам не бих се изненадал изключително, в случай че им се получи. Напрактика, либералите не желаят да изтрият просто Тръмп. Те желаят да заличат цялото политическо придвижване, което Тръмп въплъщава. Поводът е нахлуването на шепа радикали и екстремисти в Капитолия, само че е наивно да считаме, че внезапно софтуерните олигарси толкоз са се загрижили за обществения мир. Още повече, че всикчи (включително и най-много Тръмп!) осъдиха погрома в Конгреса. Но тук е значимо друго. В последна сметка точно посредством Facebook и Туитър се проведоха погромите, които Antifa и Black Lives Matter организираха в цяла Америка през предходната година. Обиране на магазини, палежи на федерални здания и църкви, рушене на монументи, убийства. Всичко това се случваше под благия взор на Силициевата котловина. „ Избраната “ за вицепрезидент Камала Харис съобщи тогава, че протестите би трябвало да продължат. Говорителят на Долната камара на Конгреса Нанси Пелоси обществено попита за какво няма палежи и протести в цялата страна. Никой тогава не ги блокира или даже разкритикува. Защото те са от „ положителните “, от „ нашите “. За тях важат други правила.

И по този начин, идваме до третата и най-важна последица от цифровата цензура. С този си акт либералите се демаскират дефинитивно и окончателно. Най-гласовитите от тях имат дълбочинен, в случай че щете метафизичен, проблем със свободата на словото. Именно отношението, което нападателните либерали имат към свободата и изключително към свободата на словото, е най-големият вододел, който ги разделя от всички останали политически течения. За всички, които не сме ляво-либерали, важи един елементарен принцип – не е нужно да сме на едно мнение, не е нужно даже да се харесваме, само че е нужно да почитаме правото на другия да има мнение по принцип. Аз не съм склонен с почитателите на Джо Байдън, не одобрявам глобалистите, безжалостен конкурент съм на ляво-либералите. И все пак смятам, че техния мироглед за света, въпреки и недопустим за мен персонално, е законен. Те имат право да приказват и да пазят своите политически пристрастия. Въпросът е, че техните политически разбирания изключват взаимност по този въпрос. Либералите отхвърлят да възприемат, че другата позиция не е безусловно зла. Тя е просто друга от тяхната. За тях инакомислието е освен нездравословно, то е „ фашистко “, „ нацистко “, „ зло “, „ бял супремасизъм “ и прочие цветисти избрания. Те гледат на себе си като честен съдник, комуто е обещано, неизвестно от кого, да дефинира кое е редно и кое не редно.

По създание либералите гледат на себе си като на морални кръстоносци. Те вземат на своите рамене отговорността да прочистят светите цифрови земи от неверниците. Всеки несъгласен с тях, всеки, който мръдне и на милиметър от правата религия на глобализма, бива изгорял на онлайн клада, бива оплют, обруган, цензуриран и отстранен. Не може да считаш, че изборите са били опорочени – това е „ фашизъм “ и „ расизъм “. Ако ги питаш да обяснят за какво – не може. Нямаш право да ги питаш, тъй като това е „ бял супремасизъм “ и „ нацизъм “. Етикетите се лепят като с машинка, няма прекъсване. Остави, че това е погрешно и неуместно, само че и девалвира понятията „ фашизъм “, „ нацизъм “ и „ расизъм “. Най-гротескният щрих е, че либералите сами не осъзнават, че работят тъкмо като нацисти. Идват с експанзия, заличават всеки несъгласен с тях и вършат това с откровената религия, че те са призваните да прочистят света от злото. Моралният им компас просто е строшен под натиска на претенциите, високомерието и арогантността на най-гласовитите от тях.

Никой не е задължен да харесва Тръмп. Той е забавен персонаж, всеки го пречупва през личната си оптика. За едни е талант, за други простак, за едни е популярен, за други незабележим, едни го боготворят, други го ненавиждат. Всеки има право да има мнение за него, в последна сметка това е част от работата на всеки президент. Въпросът тук е различен – либералите не желаят просто да кажат, че не харесват Тръмп и неговата политика, те желаят да наложат светогледът, че Тръмп, политиката му и нейните последователи са „ негодни “ сами по себе си. Не е значимо, че не го харесват, значимото е, че съгласно тях всички, които го харесваме сме „ подчовеци “. Ние сме „ расисти “ и „ нацисти “, тъй като подкряме една напълно законна политика. Защото политиката на Доналд Тръмп е в действителност напълно законна – антиглобализъм, народен протекционизъм, отбрана на служащите и елементарните хора. В това няма нищо расистко или фашистко. Но за либералите не са значими обстоятелствата, значимо е да се гледа на тяхната интерпретация върху обстоятелствата като на единствената допустима.

Нека онагледим обстановката с образец. Либералите споделят – съдът е отхвърлил исковете на Тръмп за изборни нарушавания. Това е реалност. Ние споделяме – има задоволително данни, че нарушавания е имало. Това също е реалност. Либералите прибавят – щом няма решения на съда, значи няма нарушаване. Това към този момент не е реалност, а оценка. Но тя е законна всъщност. Ние споделяме – съдиите също са хора и нямаха смелостта да бъдат на висотата на времето. Също законна позиция. Разликата обаче е следната – ние не сме съгласни с либералите за тяхната позиция, само че нямаме срещу те да я показват. Либералите обаче не просто не са съгласни с нашата интерпретация върху събитията, само че даже я назовават „ расизъм “ и „ зло “, блокират ни и ни отстраняват от демократичната полемика. Този радикализъм може да се оприличи единствено на фашизъм.

Случващата се пред очите ни културна гражданска война основава голяма заплаха за демокрацията и модерната република. Без да го осъзнават моралните кръстоносци режат клона, на който всички седим. Когато замениш правилата с партизанщина и уважението към другия с експанзия, тогава ти превръщаш цивилизованото общество в дивашко. Силата на правото бива сменена от правото на мощния. Свободата се трансформира в иго, а робството в полезност. Цензурата е оня финален обезверен стон, който маркира превръщането на моралния подтисник в безспорен деспот. Но свободата, убеден съм, ще откри метод. Във века на интернет не можеш да спреш свободното придвижване на хрумвания и идеали. Както не можеш да спреш гората да се разлиства, по този начин и не можеш да спреш хората да приказват и мислят. Тепърва на демократичните диктатори ще им се наложи да схванат по сложния метод тази елементарна житейска истина.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР