ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Вестниците на Пеевски, бТВ и Нова: знае ли се какъв е планът?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На българския медиен пазар настъпи не просто смяна, а разтърсване: бТВ и Нова сменят притежателите си, Пеевски продава вестниците си. Какво значи това за България?

Три месеца преди постоянните парламентарни избори, на българския медиен пазар става не просто смяна, а разтърсване: бТВ и Нова телевизия минават в ръцете на задгранични притежатели. И медийната група на Пеевски минава към притежателя на Нова.

От тази есен bTV Media Group към този момент публично е благосъстоятелност на фонда на чешкия милиардер Петр Келнер PPF, който има и телекома Telenor. Предстои и финалът на продажбата на Nova Broadcasting Group на медийната група United Group, която от юли т.г. е притежател на различен телеком - Vivacom. Тези две покупко-продажби демонстрират, че България не е отвън полето на информационните трендове, за които се приказва от началото на този век, а точно: мобилната телевизия. Това е нов за България бизнес модел, сплотяващ две нововъведения, каквито са мобилният телефон и технология като малкия екран. Новата услуга, която основават, се употребява главно от консуматори сред 18 и 30 години, както и от хора в стопански дейна възраст, демонстрират изследвания.

Защо Пеевски се лишава от медийното си въздействие?

За българския медиен пазар протичащото се е не просто смяна, а разтърсване. Разбира се, то ще докара и до промени в наличието. Те са функционалност на новия модел, предполагащ уголемение към публика, която гледа през телефона си телевизия когато и да е - т.е. не се преценява с пиковите часове. Така че сигурно двете групи ще стартират да създават стратегии за мобилна телевизия.

Другата вест е, че вестниците на един от забогателите в този век българи и народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски се чака също да преминат към бъдещия притежател на Нова тв. (Изглежда, че първата стъпка е напускането на постройката, в която се обитаваха редакциите и преместването им в билдинг, благосъстоятелност на Vivacom.) Това поражда няколко въпроса. Първият от тях гласи: за какво Пеевски се лишава от медийното си въздействие? Разбира се, има и няколко дребни медии, свързвани с името и парите му, само че тяхното въздействие надали се съизмерва с тежестта на вестниците, а и с тази на Нова ТВ, ръководена от фрагменти от някогашната му телевизия Канал 3. Една от хипотезите е, че Пеевски се разделя с " бухалките " си под външен напън. Това автоматизирано не значи, че медийната среда ще стане по-добра - с по-малко политически зависимости и повече плурализъм. Този развой зависи както от ръководещите, по този начин и от публицистичната политика на новите притежатели на медии и кадровия им асортимент. Едно е несъмнено - собствеността ще е транспарантна.

Все още не е известно дали печатните медии ще останат такива, или ще се трансформират в онлайн издания. United Group не има вестници - излъчват над 30 канала, четири от които национални, една трета - спортни, налични за наземни, кабелни, DTH, OTT и IPTV платформи, имат и рекламен бизнес. Акционери в United Group са сръбският предприемач Драган Шолак, Европейската банка за възобновяване и развиване (EБВР) и два фонда - основаният в Лондон BC Partners и американският KKR.

В Сърбия United Media са съпротива

Сега за българското общество значителният въпрос е каква политика ще имат двете най-големи малките екрани. В страна, където разграничителната линия сред медиите са не професионалните и етични стандарти за публицистика, а дали обслужват/не обслужват властта, това вълнува мнозина. Причините са разнообразни за всички. Ако за ръководещите от ГЕРБ и за Движение за права и свободи е от голяма важност дали да вземем за пример Нова телевизия и досегашните медии на Пеевски ще продължат да им бъдат лоялен и изпитан съдружник и безкритичен ретранслатор, за други от голяма важност са обективността, качеството на информацията и разнообразните източници, както и аналитичността. Предстоящите избори са основни за България. Дали ГЕРБ и Бойко Борисов ще бъдат съборени след три мандата на власт? Ще има ли радикална смяна или единствено замяна на тези, които заемат местата в схемите за облагодетелстване?

Ако политиката на новите притежатели в ръководените от тях медии е някакъв знак, то за медиите на United Partners в Сърбия може да се каже, че не са от доближения кръг на президента Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия. Публична загадка е, че Вучич, който е на власт от 2012, наложи мощен надзор върху медиите и посланията им. А Драган Шолак беше назван от Вучич тази година като един от уредниците на акция против него поради документалния филм " Владетел ". Каналите на групата са от дребното, които излъчват антиправителствени митинги, а един от тях - N1TV, е в спор с властта от години. Управляващите в Белград подлагат на критика малкия екран, че изразявала пристрастия към независимостта на Косово, която не е приета от Белград. Миналата есен маскирани мъже хвърлиха против редакцията листовки с надписи " TВ-ЦРУ ". А от медията оповестиха, че акцията за заплашване е резултат от реториката на Вучич и държавни служители, които назовават N1TV " американска телевизия ".

В Чехия PPF поддържа статуквото

Първите назначения по върховете на новите притежатели на бТВ демонстрират, че те разчитат на фрагменти от чешката телевизия Нова, също добита от PPF като част от активите на Central European Media Enterprises (CME) в Централна и Източна Европа. Впрочем, в Чехия не всички са радостни от договорката, при която най-богатият и всесилен човек, както дефинират Келнер, купува най-популярната локална телевизия - чешката Нова. А аргументът за това, изразен пред чешкото онлайн-издание European Journalism Observatory - EJO, гласи: завършва процесът по усвояване на чешки медии от локални предприемачи, в това число и чешкия министър председател Бабиш. Според цитирания в обявата учител от Карловия университет в Прага - Ян Мислер, преди време " идването на задгранични вложители в посткомунистическото медийно пространство се смяташе за основна гаранция, че комунизмът в никакъв случай няма да се върне и че демокрацията и свободният пазар ще процъфтяват върху руините му ". През 2009 обаче стартира изтеглянето им и фокусиране върху родните пазари. Мислер не счита, че чешките притежатели на локални медии в лицето на най-могъщите мъже в страната ще се борят за някаква фундаментална смяна, а по-скоро за опазване на статуквото - с цел да запазят личните си позиции. " Олигарсите, упражняващи надзор върху медиите, са норма в Източна Европа от 90-те години на предишния век ", споделя той.

Впрочем, през февруари т.г. американският сенатор-републиканец Марк Рубио се разгласи против договорката на PPF на Келнер за придобиване на мажоритарен дял в Central European Media Enterprises (CME), която има българската бТВ. Причината: връзките на Келнер с Китай и хипотетична опасност за националната сигурност на Съединени американски щати. Това обаче не попречи на покупко-продажбата.

Какво ще се случи в България?

Тепърва ще забележим по какъв начин ще се развиват двете най-големи малките екрани в България и вестникарската група с новите си притежатели. От тяхната политика зависи дали ще изпаднем под 111 място по медийни свободи или ще изкачим няколко стъпала нагоре. Тези дни се разбра, че от следващата година бТВ стопира предаването " Втори проект " на журналиста Мартин Карбовски след разгласяване на скандални есемеси.

За българското общество вторият проект зад покупко-продажбите с малките екрани още е незабележим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР