ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Нелегален риболов: как Китай бракониерства в чужди води

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Те кръстосват надлъж и нашир морета и океани за индустриален лов на риба - китайската риболовна флотилия наброява близо 300 кораба. Често китайските риболовни траулери работят на ръба на закона и ползват противоречиви способи.

През тази година китайският рибарски флот ще разполага с 300 кораба – те кръстосват Тихия океан надлъж и нашир, с цел да пълнят трюмовете си с риба край Галапагоските острови. Това заяви френският ефирен канал за чужбина France24.

Островите Галапагос са ситуирани на 550 морски благи - т.е. към 1000 километра от крайбрежията на Южна Америка и принадлежат на Еквадор. Това е едно от дребното останали места на Земята с непокътната природа и неповторими флора и фауна. Затова са приети от ЮНЕСКО като част от международното естествено завещание, а по-голямата част от тях се намира под строгата отбрана на закона, в това число и прилежащата акватория.

Но от няколко години насам китайски риболовни флотилии постоянно навестяват този богат на риба район.

На границата на законноста

Китайските риболовци явно доста внимават да се придържат прецизно към закона и постоянно пазят 200 благи разстояние от брега на островите. Така те не навлизат нито в изключителната икономическа зона на Еквадор, нито в естествения резерват. За китайското наличие в района приказва това, че поданици на островите намирали край крайбрежията опаковки и боклуци с китайски надписи, които моряците от корабите очевидно изхвърлят просто зад борда.

Но риболовът отвън предпазената морска територия също заплашва запасите от риба. Още повече, че има способи по какъв начин да вземем за пример да се примамят цели рибни ята – да вземем за пример от риба звук.

Американското списание The Economist написа, че риболовците залагат своята примамка по този начин ловко по течението, че да примамят и рибата, която се намира в естествения резерват край крайбрежията. По същия метод те привличали и акули, чиито гръбни перки в Източна Азия са считани за деликатес.

Китай твърди, че рибните находища в района са толкоз огромни и непокътнати, че риболовът там не представлявал никакъв проблем.

Филип Канстингер от Световния фонд за отбрана на природата WWF не е склонен: „ С този мотив Китай се пробва да оправдае дейностите на своя флот, кръстосващ целия Тих океан “. Според американско проучване, оповестено в сп. „ Sciences Advances ", сходни пътувания въобще не са стопански преференциални. А съгласно Канстингер няма и надеждни данни: “Тези кораби търсят главно Хумболтовия калмар, само че няма надеждни данни за наличните количества от него, по тази причина и няма по какъв начин да се пресметна какви риболовни квоти не биха навредили на популацията “.

Нелегалният улов – световен проблем

Еколози и политици употребяват в случаи като този понятието „ незаконен, нерегламентиран и недокументиран лов на риба “ - в резюме ННН-улов. А той има разнообразни проявления, изяснява Канстингер. „ В Европа, да вземем за пример, риболовците хвърлят ненужния улов, който е към този момент мъртъв, назад в морето, въпреки че съгласно настоящите закони би трябвало да го върнат на сушата и да го записват “.

Проблемът се крие в това, че годишните квоти за улов на риба се базират не на непрекъснати преброявания, а на данни за улова от предишни години. А в този случай от решаващо значение може да се окаже какъв брой от нерентабилните млади риби са били уловени и убити.

Още по-голям проблем с незаконния улов е обвързван със следната: „ Ситуацията пред африканските крайбрежия е пагубна “, споделя Канстингер. Тамошната брегова защита не разполага с задоволително катери, с цел да управлява рибарите задоволително дейно.

Европейските кораби, да вземем за пример, към този момент са длъжни да имат GPS-системи и да работят по транспарантен метод. Поради това те все по-рядко се мяркат и край крайбрежията на Африка. Тяхното място обаче бе заето от китайците, споделя Канстингер.

От WWF допускат, че по незаконен метод в света се улавят до 26 милиона тона риба на стойност сред 8,6 и 19,8 милиарда евро.

Еквадор - безмълвен помощник?

Еквадор и неговите риболовци също упрекват задграничните риболовни флотилии, само че изследванията на сп. The Economist сочат, че и еквадорски риболовци бракониерстват из разнообразни естествени резервати – и то освен на островите Галапагос.

Методите на еквадорските рибари са бодил и в очите на Европейски Съюз. През октомври 2019 тогавашната еврокомисарка Кармену Вела, отговаряща за риболова, сподели на Еквадор „ жълт картон “: тогава Европейски Съюз заплаши да замрази комерсиалните си връзки с тази страна, в случай че тя не предприеме по-решителни ограничения против незаконния лов на риба.

Това би бил мъчителен удар за южноамериканската страна: повече от половината от еквадорския износ на риба звук са предопределени точно за Европейски Съюз. Еквадор обаче не може да си разреши повреждане на връзките и с Китай, тъй като – също както доста други латиноамерикански страни – е доста подвластен от азиатския колос. Китай е най-големият вносител на еквадорски нефт и един от главните кредитори на страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР