ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Красимир Цветков пред ФАКТИ - защо се готвят да протестират таксиметровите шофьори

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Общ митинг на таксиметровите и автобусните превозвачи се готви на 25 ноември. Протестът е разгласен против незаконния транспорт.

От ФАКТИ се свързахме с Красимир Цветков от Националния таксиметров профсъюз, с цел да разберем какви са аргументи на синдиката да изрази подготвеност във включване в митинга.

„ Естествено поддържаме тази идея - за справяне с нерегламентирания транспорт. Заявеният митинг е по отношение на ветото на президента и връщането на предлаганите промени с криминализирането на нерегламентирания транспорт. Нашата позиция е, че в действителност справяне с този проблем би трябвало да има. Да, нужно е прецизиране на текстовете. Нека да се дефинира разликата сред това що е споделено пътешестване и това що е нерегламентиран транспорт, по този начин, както президента Радев е изразил волята си, само че за нас казусът на нерегламентирания транспорт е с изключително огромна мощ. Говорим за активност, в която вземат участие доста хора, която има всички белези на проведена, която е систематична – т.е. се прави по занимание. Не се прави случаен транспорт, а хора излизат да го работят това нещо “, сподели той и посочи, че приказва за хората, които правят транспорт през платформите за поръчка на автомобил.

„ В момента у нас в изключително огромни мащаби действа една съветска такава – „ Максим “. Въпреки произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията предходната година, с което ги забрани и наложи неотложно прекратяване на активността, макар произнасянето на няколко правосъдни инстанции, които потвърдиха решението на Комисия за защита на конкуренцията, те не престават да работят. Тоест за тези хора очевидно няма закон и очевидно няма кой да им го наложи, което е по-тревожното за нас “, добави Красимир Цветков.

Той отдели три съответни претенции на Националния таксиметров профсъюз във връзка с Наредба 34, която се отнася до таксиметровия транспорт на пасажери. Общественото разискване на наредбата ще продължи до 28 ноември.

„ Ние имаме три съществени терзания във връзка с наредбата. Първото от тях е за началната такса. Започнахме диалози за изменение в метода, по който се образува началната такса с Министерството на превоза в края на 2019 година. Предложихме на Министерството на превоза методът, по който се образува началната такса да бъде променен и тя да стане три пъти минималната цена за километър. Таксата би станала 2,31 лв. в София, при 0,77 лв. за километър на дневна цена. Смятаме, че резултатът от това нещо за водачите ще бъде повишение на рентабилността на техния труд и възстановяване на работната среда. От позиция на клиентите, това ще значи отбрана на техния интерес – няма да има отвод от късия курс. Сега всеобщо – от 80% от недоволствата, които постъпват във компаниите, постъпват поради отвод на водачите да изпълнят късия курс.

Ние сме правили към 1500 анкети по тематиката и сме ги предали на Министерството на превоза. Тези анкети демонстрират подготвеност на крайния клиент да заплати една цена в границите сред 2 и 3 лв.. Над 3 лв. към този момент несъмнено не са подготвени да платят, по тази причина ние стопираме на този вид – три пъти минималната цена на километър в обитаемото място. Реално това би било едно нарастване от 1,54 лв. по отношение на в този момент, без да пипаме цените на километър “, изясни ръководителя на синдиката.

Като второ искане, той избрани: „ Определено точката, с която в наредбата се връщат 8-те години за първична регистрация на такси ни тормози. През лятото Народното събрание одобри промени в Закона за автомобилните транспорти, съгласно които, остана горната граница – 15 години. Законодателят категорично махна текста с долната граница от 8 години за първична регистрация, което ние приветствахме. Смятаме, че това е една мярка, преценена от законодателя по кое време и за какво да се направи, мярка, която беше в интерес на водачите, които образуват таксиметрово дружество. Позволяваше им по-динамично възобновяване на автомобилния парк с по-висок клас коли на преференциални цени. Връщането на тези 8 години считаме, че работи на чисто лобистки принцип за съответни компании, които продават таксиметрови леки коли на лизинг с много високо оскъпяване. За нас това е симптом за несъобразяване с волята на законодателя, организира се лобистки колорит в това нещо. Тревожното е, че се лишава опция на дребния търговец, на водача, който влага в по-висок клас автомобил, с цел да бъде конкурентен на пазара по този индикатор “.

Третата точка, което тормози таксиметровите водачи в наредбата, Красимир Цветков дефинира: „ Неизясняването в връзките кой какъв е в таксиметровия бизнес. През лятото промениха думата „ транспортьор “ с „ регистриран търговец “. Тук идва резонният за нас въпрос за кой тъкмо търговец приказваме. За нас, водачът, който работи от името на превозвача и за лична сметка, без значение дали е самоосигуряващо се физическо лице или едноличен търговец, за нас той също е регистриран търговец по смисъла на комерсиалния закон. Считаме, че се получава един безпорядък кой тъкмо е търговецът, какви права употребява, какви са неговите отговорности. Всичко това основава изискванията за едни недобри практики, които по този начин или другояче съществуват в таксиметровия отрасъл. С такива текстове не виждаме изрично обръщение за справяне с този проблем “.

Цветков разясни и какви са началните такси в Европа: „ Наши сътрудници вършиха изследване по какъв начин е решен този въпрос в редица добре работещи европейски таксиметрови практики. Примерно в Мадрид съотношението е 1:3 – първичната такса е три пъти цената на километъра. В Берлин е 1:2, в Атина е 1:5, в Прага е 1:2, в Будапеща е 1:2,5, в Копенхаген и Париж е 1:3. Тоест първичните им такси са три пъти по-високи от цената за километър. В Лондон, където е 2:1 – едно от дребното места, където е 2:1, приказваме за 2 паунда за километър, за съществени пари. Имаме преценка къде е прагът, до който можем да стигнем, над който към този момент ставаме неприемливи за клиента въз основата на изследвания, на анкети, които сме правили с тях. Ние виждаме по какъв начин е подготвен да заплати клиентът, с цел да получи услугата. Говорим за състояние, в което сега ние на избрани дистанции сме по-евтини от градския превоз. Няма логичност водачът да прави безпределно дейности, които са нерентабилни за него “.

В края на диалога като различен проблем, ръководителят на синдиката очерта още: „ Нашите цени сега са регламентирани през 2012 година. През 2012 година минималната заплата в България беше 290 лв. по данни на Националния статистически институт. Средната заплата е 750 лв.. Към днешна дата – 8 години по-късно, от 1 януари минималната е 650 лв.. Средната заплата е към 1450 лв.. Това са години, през които ние сме изоставали по този индикатор. Осем години никой не е правил нищо по нашите цени, а в този момент идват и ни питат за какво ще подвигаме. Животът стана различен през тези осем години “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР