ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как Виетнам успя да избегне 2020 г.

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Автор: Джеймс Дън (американски предприемач, основан в Ханой), malaysianow.com

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

Виетнамците имат машина на времето. Местните жители получават предпочитани места, само че против няколко хиляди $ чужденци с формален бизнес в Социалистическа Република Виетнам и с отрицателен Коронавирус тест (уверете се, че имате RT-PCR тест – хора, детайлите!) могат да изпратят по FedEx няколко държавни формуляра, попълнени в най-хубавия случай с Việt шрифт и да опаковат багажа си за пътешестване към предишното.

Туристически сътрудник ще ви спомага да изберете стая в един от многото хотели в страната, превърнати в първокласни места за карантина и ще ви резервира безспирна серия от полети, редуващи се с дълготрайно очакване по летища, всичките – с съвсем спуснати кепенци, съвсем обезлюдени остатъци от това, което са били.

При кацането си ще наденете олекотен предпазен костюм, по-късно ще заемете място на задната седалка на ван, която е херметически изолирана от водача, който ще напусне аерогарата през служебния излаз (още един бонус на пътуването във времето – няма трафик на летището) и ще ви остави в лобито на хотела ви, което ще видите тъкмо два пъти за 14 дни.

Прозорецът на хотелската ви стая най-вероятно няма да е отваряем – милостива детайлност, защото отварянето на прозорци, както и напускането на стаята „ не е разрешено “ (пригответе се да чувате този израз често), като се изключи две визити на прилежащата стая, с цел да ви вкарат в носа от по-дългите клечки за уши. Ще ви дадат и стъклен термометър за под мишницата и лист, с цел да записвате ежедневните резултати, които никой няма да ревизира. Ще прекарате към два дни с убеждението, че сте инфектирани. На всеки три дни чиновник на хотела, облечен в един от тези защитни костюми, ще поема надълбоко въздух, ще потъва в стаята ви и ще почиства толкоз бързо, колкото законите на физиката разрешават. Ще изядете повече храна и ще се изкъпете повече пъти, в сравнение с в миналото сте имали потребност, доста повече, в сравнение с ви се желае. Ще бъдете по халат през целия ден и ще се адаптирате към самотата, звънецът на румсървиза ще ви стряска всякога и изрично най-странната част от прекарването на вашата карантина ще бъде тъгата, която част от вас ще изпита, когато тя свърши.

Няма да имате време да тъгувате обаче, тъй като в този момент сте на открито, на открито в единствената дестинация на машината на времето: Виетнам, 2019. Със сигурност интернационалният туризъм изчезна, дружно с някои бизнеси, само че Виетнам има 97 милиона поданици и доста промишлености. Да, доста хора носят маски, само че тук постоянно са го правили. Извън това, животът е подобен, какъвто си е бил. Симпатични деца в учебна възраст се блъскат във вас по претъпканите пазари, до момента в който малчугани тичат през краката ви и бъркат в торбите ви с покупки. Възрастни хора си приказват и вършат извършения по тротоарите, а мъже, покачени на стълби, инсталират рекламните табели на някое ново кафене, или бар, или ресторант, които изникват из града по-бързо, в сравнение с пониква брадата ви.

В този миг, в случай че сте от западния свят, стартират да се появяват някои въпроси.

Как виетнамците са измислили тази машина?

Като не разрешават всички несъществени идващи полети от целия свят за неопределен срок, за разлика от възбраната за пътуващи от Китай за един месец, която по-късно е продължена за осем.

Като вкарват същински карантини, за разлика от учтивото призоваване хората да си останат у дома, в случай че им е комфортно.

Като запечатват всеки квартал, в който са открити заболели хора, тестват всеки един от живеещите там и пращат болните да се възстановят в болница, за разлика от изпращането им по домовете да заразяват фамилиите си.

Логичният идващ въпрос е: за какво западните страни не направиха същото?

За да запазят стопанските системи си? Все още не съществуват средствата, които да обяснят тъкмо какъв брой унищожена е западната стопанска система сега.

За да запазят свободата си? Виетнамското държавно управление освободи народа си от американците, от икономическия срив, а в този момент и от Коронавирус. Хората на Запад през днешния ден съвсем не могат да излязат по улиците. Кой е свободният тук?

В последна сметка, Виетнам съумя против Коронавирус заради една дума: примирение. Оказва се, че да победиш Китай, Япония, Франция и Америка на прага на дома си, те научава на нещо.

Всичко, което имаш, може да бъде отнето. Това не е скрит план против теб, просто подобен е животът и от време на време не можеш да се измъкнеш от него с рушвет. Можеш единствено да вземеш всички ограничения, даже и да не работят сигурно, твърдо и рано, до момента в който можеш да контролираш нещата, с цел да избегнеш всяка болежка по-късно, когато към този момент не можеш – ваксина, по този начин да се каже.

Това сигурно е ваксина, която е по-ефективна от всяка действителна Коронавирус ваксина, на която доста западняци няма да се доверят, по този начин, както не се доверяват на историята на виетнамския триумф, в който виетнамците несъмнено живеят. Западняците нямат концепция какъв брой зле се оправят сега, тъкмо както и виетнамците нямат концепция какъв брой добре се оправят. Всички дребни неща от живота са в действителност най-ценните неща – разходка в парка, слънчогледови семки край езерото, нещата, за които би трябвало да се бориш. Това са неща, които Западът одобри за даденост, а виетнамците – не. Затова в този момент имат право на тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР