ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Енергиен експерт пред ФАКТИ: Нищо не печелим от Турски поток, а губим почти 3 милиарда

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Строежът на ''Турски поток'' на българска територия, който министър председателят Борисов назовава ''Балкански'', е една от доста настоящите и извънредно значими тематики, тъй като в последна сметка всичко се заплаща от българския поданик. Прави извънредно мощно усещане, че огромна част от партиите, протестиращи против ръководството на Бойко Борисов, и дума не обелват за съмнителните условия и плашещите обстоятелства към този план, чиято нужда за нашата страна е прекомерно противоречива.

Активни по тематиката са от съдружие ''БОЕЦ'' и уеб сайтът ''Биволъ'', които към този момент организираха няколко протестни акции против градежа на българска територия.

Същевременно от ФАКТИ се свързахме с енергийния специалист Васко Начев, с цел да разберем какво е експертното му мнение за този план, като главният ни претекст е уважаемият четец да се осведоми с справедлива информация по тематиката.

- Г-н Начев, необходим ли е на България така наречен ''Балкански поток'', който в действителност е ''Турски поток''?

- Дотолкова доколкото това е чисто директно трасе, то не оказва въздействие върху нашата газопреносна система, имам поради вътрешна, защото няма планувано нито едно отклонение, при което, да речем, градът X ще получи достъп до газопреносната система посредством този план. В този ред на мисли, той е чисто директен вид през България и това и руснаците в прав текст го обявиха, че те нямат никакъв интерес да вземат участие на газоразпределителния център - прословутия ''Балкан''. Друг е въпросът към този момент за какво толкоз доста го желаеме и така нататък Но де факто България нищо не печели от този план. Беше казано: ''Да останем на газовата карта на Европа''. Извинявайте, само че тази газова карта ще ни коства прекомерно скъпо, а резултатът от това, че оставаме на газовата карта в идващите 20 години никой няма да разбере.

- В този ред на мисли, какво, или в действителност какъв брой губи данъкоплатецът от реализацията на този план?

- Почти 3 милиарда, които ще бъдат изхарчени. Освен всичко друго, ние имахме до 2029 година Трансбалканския газопровод, имахме дълготраен контракт с ''Газпром Експорт'' и оттова по 150 милиона на година получавахме като директни такси. Сега от тези 150 милиона ще остане някаква част, защото посока Гърция и Македония си остават тези размери, само че те са доста по-малко. Трудно ми е да кажа какъв брой тъкмо ще загубим, само че не са малко... 10 години по 100 милиона, да не са 150, 100 да са, тъй като огромното количество беше посока Турция, по този начин или другояче. Това, че някой е решил да сменя входна точка или направления... Има контракт до 2029 година, въпреки всичко.

- Може ли с решителност да се съобщи, че този план е геополитически и е за въздействие на Русия над България?

- Абсолютно правилно е. Но не толкоз за въздействие в България, колкото концепцията, съществената тактика на този план е да бъде затворена Европа посока ''Юг-Север'' и най-много да бъде изолиран Трансбалканският газопровод по този начин, че да няма достъп през него посока Украйна. Тъй като там могат да се трансферират 15 милиарда куб. м. газ на година посока Украйна, а в този вид част от ''Турски поток'' употребява, или ''Балкански'', дано да съблюдаваме въпреки всичко желанието на премиера, той (б.р. Трансбалканският газопровод) е блокиран, 90% от него, с новия план. Тъй като новата част, новото трасе, то е единствено от Провадия до сръбската граница. Останалото е Трансбалканският с реверсивен вид, който вместо от ''Север-Юг'' в този момент ще върви газ ''Юг-Север''.

- Очаквате ли планът да бъде приключен и да влезе в употреба?

- Изключително внимателен е моментът, защото към този момент много звук се подвигна към цялата история с плануваните наказания от страна на Щатите - и посока ''Турски поток'', и посока ''Северен поток-2''. Има директен интервал от 1 месец, фирмите, които вземат участие в построяването би трябвало да се изтеглят. Аз не чакам, че подизпълнителите, които са на ''Аркад'', оказа се, че са си съветски компании, там не считам, че ще се случи нещо. Единственото е двете компресорни станции. За двете компресорни станции реализатор е ''Главболгарстрой''. Трябва да се обясни въпросът какви са уговорките от страна на ''Главболгарстрой'' с американската компания, която доставя оборудването. Разбирам, че единият компресор към този момент е тук, а останалите два за едната компресорна станция се чакаха. Да речем, че и те ще влезнат, тъй като това е контракт не от през вчерашния ден за през днешния ден. Въпросът е, че стартирането в употребата е деликатната част и за това нещо би трябвало да бъде даден явен, безапелационен отговор какво ще се случи. Защото в случай че американската компания откаже поради глобите да взе участие в стартирането на компресорните станции, то тогава играта загрубява. За страдание, мълчи се по този въпрос. Виждаме от политическото говорене по какъв начин ние нямало да попаднем под глобите, само че никой нищо съответно не споделя, а това е въпросът, това е ''камъчето в обувката''.

- Очаквате ли и Европейската комисия да наложи наказания?

- Ако вероятно проработи този план и ''Газпром'' трансферира повече от 50% газ от потенциала, което по контракта, който е подписан са 90%, дружно с швейцарската компания, която е дъщерна на ''Газпром'', тогава ще получим 10% наказване от Европейската комисия за всеки Божи ден, в който трансферираме повече от 50%. Дотогава никой няма да се занимава с нас и да ни обръща каквото и да е внимание в тази посока.

- Ще се бърка в джоба на жителите...

- Това ще е на по-късен стадий. Сега се изричат (б.р. нашите политици), че видите ли Европейската комисия дори адмирира построяването, разширението. Ок, само че уголемение на кое тъкмо, че не мога да схвана? Ако имаше едно отклонение от този газопровод до Видин, да речем, да. Руснаците даже отхвърлиха да имат връзка с газохранилището в Чирен. Такива газопроводи нормално имат потребност от баланс, защото доста по-трудно е да доставиш повече газ... Защото, примерно, от на следващия ден падат температурите и би трябвало повече газ, нали? Логично е. Не може от през днешния ден за на следващия ден да се вдигнат размерите, които се доставят, защото е от Сибир. Трябват няколко дни, с цел да бъде подаден повече. И за това се употребяват тези газохранилища, които да запълват този дефицит. В противоположен случай би трябвало да се понижи потреблението на клиентите по трасето.

Те (б.р. руснаците) не се съгласиха да има връзка това ''разширение'' на газопреносната ни система, да има директен достъп до газохранилището. Което е удивително. Не може да казваш, че правиш уголемение и в това време ти да нямаш достъп до газохранилището.

Това са хора, които не се замислят, че въпреки всичко ще има и неуместни въпроси. След като разширяваме, за какво няма връзка, за какво нито един град няма да усети това уголемение? Мълчи се по този въпрос, тъй като не е комфортно да се каже истината.

- И евентуално не кореспондира с съветския интерес...

- Интересът си е наш, само че ние в устрема да угодим, или задължения ли сме поели, един Господ знае. Но това са обстоятелствата. Говорим действително по какъв начин наподобяват нещата, а не повода за тях. Ние не знаем каква е повода и надали в миналото ще разберем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР