ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

FAZ: София иска да спре Скопие по пътя към ЕС

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През март държавите-членки на Европейски Съюз се споразумяха да стартират договаряния за присъединение с Албания и Северна Македония. Но диалозите за Северна Македония може да приключат, преди даже да стартират - заради обсада от прилежаща България, която е член на Европейски Съюз от 2007 година Коалиционното държавно управление на премиера Бойко Борисов неотдавна показа многостраничен документ на сътрудниците от Европейски Съюз за условия, на които държавното управление в Скопие би трябвало да дава отговор, в случай че желае да избегне българското несъгласие при започване на договарянията за присъединение, написа немският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung в материал, показан от Агенция " Фокус " без редакторска интервенция.

Ето какво знаем за Северна Македония. За да може въобще да се договаря за присъединение към Европейски Съюз, страната, по искане на Гърция, през 2018 година трябваше да бъде преименувана от „ Македония “ в „ Северна Македония “. А точно „ Македония “ е термин, обвързван с Александър Велики, заради което не им е разрешено да бъде припознат от славяните македонци, гласи гръцката позиция.

За да успокои Гърция, Скопие даже трябваше да удостовери със съглашение, че няма да има искания към наследството на елинизма и да признае - изцяло безспорен факт - че македонският език принадлежи към групата на южнославянските езици, което значи - той не е обвързван с гръцката древност. С утвърждението на съглашението, реализирано с огромни старания и от двете страни, изглеждаше, че след дълго закъснение пътят на Северна Македония към началото на договарянията за присъединение към Европейски Съюз е свободен.

Сега обаче с несъгласие заплашва България. Позицията за договаряния беше открита от държавното управление и Народното събрание в София в края на 2019 година Във връзка с това в България е необятно публикувано мнението, че не съществува македонски език, че той е западнобългарски акцент. Затова България желае определението „ формалният език на Република Северна Македония “ да бъде включен във всички документи по време на договарянията за присъединение. Освен това има няколко южнославянски борци за независимост от края на 19-ти и началото на 20-ти век, които са се вдигнали против османското господство на Балканите.

Те се смятат за национални герои в Северна Македония, само че София упорства, че те са били български герои. Казва се още, че известното въстание против османците на Балканите през 1903 година, концентрирано в македонския град Крушево, в действителност е българско въстание, тъй като всички македонци по това време са се възприемали като българи. Твърди се, че македонската национална еднаквост е основана едвам през 1944 година по диктаторски метод, в югославската страна на Тито, с цел да не помнят македонците, че са „ в действителност “ българи.

Всичко това и даже повече, Скопие ще би трябвало да признае, в случай че желае да влезе в Европейски Съюз, е смисълът на българската позиция. Освен това Северна Македония към този момент не би трябвало да твърди, че в България има македонско малцинство. Освен това би трябвало да спре да разказва интервала от 1941 до 1945 година като фашистка окупация от България.

Въпреки това поражда въпросът - какво друго е този интервал, в случай че не това? България през 1941 година, като младши сътрудник на Хитлер, взе участие в нападението против Гърция и Югославия, заради което като премия е разрешено, наред с други неща, да окупира огромни елементи от днешната страна Северна Македония. В България обаче до през днешния ден доминира мнението, че тези територии не са били окупирани, а са били „ освободени “.

Българските историци постоянно не помнят, изключително в учебниците, да упоменат, че вследствие на такова избавление през 1943 година към 7200 македонски евреи са били натоварени във влакове и депортирани в Треблинка от българските освободителни управляващи, ситуирани в страната, множеството от тях са намерили гибелта си там.

В своите закани за несъгласие България се базира на Българо-македонското съглашение за другарство, подписано през 2017 година, въз основа на което е основана двустранна комисия от историци за разрешаване на противоречиви исторически въпроси сред двете страни. Според София обаче тази комисия е постигнала прекомерно дребен прогрес, изключително откакто македонците упорстват, че те са македонци и че техният език е македонски.

Водещият подстрекател на тези настроения в София е Красимир Каракачанов, вицепремиер, министър на защитата, историк и началник на ВМРО-БНД. Наскоро той изиска от Комисията забележим прогрес, като прогрес значи Северна Македония да одобри софийския мироглед за историята. На въпрос дали България другояче ще блокира началото на договарянията за присъединение, Каракачанов отговори: " Разбира се. "

Фактът, че в България предстоят парламентарни избори, най-късно през март идната година, и че от месеци в българските градове има улични митинги против държавното управление, дава подтик на сходни изказвания. Но по-голямата част от най-вече младите протестиращи, които упрекват държавното управление в корупция и корист с власт, не се интересуват от историческите и езикови тънкости, които Каракачанов и неговите близки желаят да раздуят до равнището на националния интерес.

Досега Скопие беше насила да реагира сдържано. Вицепремиерът Никола Димитров, някогашен министър на външните работи обаче акцентира, че през 21-ви век в Европа правото на нацията на самоопределяне не може да бъде отречено. Това не впечатли София.

В последна сметка, всеки, който има вяра, че в Европа не може да има по-абсурден спор от този, задвижван от Атина - в това време към този момент политически позволеният „ спор за името “ сред Гърция и Северна Македония - скоро може да разбере, че това е допустимо. Цената се заплаща от македонците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР