ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проф. Светлана Шаренкова: Долу ръцете от българските интелектуалци!

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Гербаджии, не посягайте към българските интелектуалци!

В вековните тествания, през които е минала България, те са били Свяста на нацията. А народ без съвест и морал се трансформира в навалица.

В днешния ден, след 30 годишен преход и 10 годишно ръководство на ГЕРБ, се превърнахме в чалгаджийница, без бъдеще, без хоризонт за децата ни в нашата Родина България!

Преди три години проф. Иво Христов сподели, че 80% от българите са дебили и вие вербално го „ разкъсахте”. Тогава, макар моето надълбоко отчаяние от неналичието на социална опозиция към мафиотско мутренско ръководство на Борисов, аз не бях съгласна с толкоз гротесктно определение обвързвано с българите. И макар, че неговата мрачна „ неоптимистична доктрина за българският народ” (по Ив. Хаджийски) не съответствува с моя светоглед и психика, аз изпитвам голямо почитание и надълбоко оценявам неговата научна, експертна, аналитична и до болежка гражданска позиция на социолог, а от няколко години и на народен представител от българската левица.

Той, а не вие (никому незнайни младежи от ГЕРБ и СДС) има правото да бие камбаната на Съвестта на България, че българите за следващ път се препъват във „ феномена на Бащицата на нацията”. И когато защитавате своя водач Бойко Борисов, търсете съответни причини, а не подменяйте тематиката, не изваждайте от подтекста думите на проф. Иво Христов! Бъдете свободни българи, защитавайте правото на всеки за свободно изложение и не искайте оставката на професора, с който ви разделят тонове книги, познание и горест - тъй като както е казано в светите книги: знанието носи тъга!

Иво Христов, а не вие, е същинският българин! Дори когато приказваме за закони и правила – то по Конституция той е определен от народа и се регистрира единствено пред него! А в тази ситуация и пред своята Съвест!

И какъв брой заплашителен е прегрешението на Иво Христов, който назовава „ инфантилни” гласоподавателите на ГЕРБ, поради което го заклеймявате и му желаете оставката от Парламента? Защо имат амнезия за стила и изрече на Бойко Борисов, който назова българите „ неприятен материал”, сподели че ги „ държи крепко като куче на къса каишка”? Нима забравяте, че Борисов изпращаше децата ни да гледат овце и назова българските публицисти „ мисирки”!?

Несъгласните с него бяха „ тулупи”, а той „ копаше трупове” и говореше за „ шменти капели”, „ почиташе европейските водачи с 200” и назова ръководителя на българския Парламент „ елементарна кърджалийска...”

Младежи от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, описът от „ бисери” може да бъде удължен безпределно....Та чия оставка желаете вие!? На интелектуалеца проф. Иво Христов или на Бойко Борисов, който сведе езика на българската политика до опростачването, до подправения мачизъм, до омразата и чалгизацията!?

На България през днешния ден е нужно връщането в политиката на интелигентните, знаещите, цивилен дейните и сериозно мислещи хора. Историята ни учи, че всяка мощна и почтена страна притегля към ръководството си ярки мозъци и интелектуалци.

В социалистическа България това бяха акад. Светлин Русев, акад. Ангел Балевски, проф. Александър Фол, поетите, писателите и учените Любомир Левчев, Георги Джагаров, Веселин Андреев, проф. Стоян Михайлов, проф. Александър Лилов...В първите години на прехода участваха Валери Петров, Анжел Вагенщайн, Йордан Радичков, Недялко Йорданов, Николай Хайтов, Леда Милева, Иван Гранитски, проф. Добрин Спасов, Гиньо Ганев, проф. Стефан Данаилов - от ляво. Д-р Желю Желев, Йосиф Петров, доктор Петър Дертлиев, Радой Ралин, Георги Мишев, Марко Гарчев, Вили Цанков, Блага Димитрова, проф. Михаил Неделчев, Петър Слабаков - и доста други в дясно.

Те сътвориха днешната Конституция – без нервности и партизация, с мисъл за България и нейното бъдеще! Тъжно е, че се отдръпнаха от политиката разочаровани и афектирани, а техните места бяха заети от кариеристи, тарикати и далавераджии, от „ партийни коне” с капаци и откровени ренегати.

Днес когато българите от 3 месеца стачкуват против мафиотско-мутренския модел на ръководство и 70% от тях желаят оставката на държавното управление на Бойко Борисов, е нужно да дадем думата на българската интелигенция!

Затова! Долу ръцете от българските интелектуалци - с цел да я има България!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР