ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Бизнесменът, който осъди НАП пред ФАКТИ: Оценявам професионализма на НАП на 1 лев

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 20 август тази година русенският предприемач Свилен Максимов осъди Националната организация за приходите да заплати сумата от 1,00 лев, „ представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, в резултат на незаконосъобразно безучастие от страна на ответника, изразяващо се в несъблюдение в задоволителна степен на обвързване по чл.32, & 1, б. “б “, член 59, ал.1 ЗЗЛД и по член 24 и член 32 от Общия правилник по отношение на отбраната на персонални данни Европейски Съюз 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27.04.2016 година /GDPR/, а точно да подсигурява задоволително равнище на сигурност на обработваните от него персонални данни на ищеца, довело до неразрешено откриване и достъп до персоналните данни на ищеца “, както е посочено в решението на VII - ми състав на Административния съд в Русе по дело номер 115/2020.

Става дума за теча на персонални данни от системата на Национална агенция за приходите, който се случи на 15 юли 2019 година. Русенският предприемач и притежател на кабелен оператор Свилен Максимов е един от над шестте милиона българи, които бяха директно пострадали от теча на данни. От ФАКТИ се свързахме с него, с цел да разберем какви са били претекстовете му да съди Национална агенция за приходите и за какво за сумата точно от 1 лев. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Максимов, какви Ваши данни изтекоха от базата данни на Национална агенция за приходите?

- Изтекоха задоволително данни, че човек да стартира да се тормози и за физическата си сигурност, за сигурността на своето семейство, и за фирмената си сигурност. Има задоволително недобросъвестни хора, които могат да си купят тези данни в интернет против скромна сума, да ги сортират и да видят кой разполага с задоволително пари, този човек да бъде изнудван да вземем за пример или пък да бъде похитен той или член от фамилията му и още веднъж да бъде изнудван за пари.

Това постила един килим пред такива хора и споделя: „ Ето ги, вижте кой с какво разполага, какво има и си изберете кого да изнудвате “.

- Вие съдите Национална агенция за приходите за морални вреди, нали по този начин?

- Да, тъкмо по този начин. В делото за жалост не може да се отрази цялата справедлива действителност. Например не можем да кажем в делото, че оценяваме професионализма на Национална агенция за приходите на 1 лев. На Вас обаче мога да го кажа – сумата от 1 лев не е за моралните вреди, моралните вреди не се показват в пари. Другото нещо е, че аз няма да разгадавам на Национална агенция за приходите да ми заплаща заплатата. Това, което желая от Национална агенция за приходите е да си оправят сигурността, да си оправят организацията и да си оправят професионализма.

Ако нашият български съд е в действителност честен и угрижен, той ще ги задължи да правят всички нужни дейности, тъй че такова нещо да не бъде повторено. Нека да напомня какво стана: откакто абсурдът гръмна, упрекнаха едни хорица, които действително са отговорни – не извинявам " ТАД Груп ", само че хвърлиха цялата виновност върху тях, Комисията за отбрана на персоналните данни сподели: „ Да, в този момент ще ги глобим Национална агенция за приходите “, глобиха ги, излезе Владислав Горанов и с цялата си безочливост съобщи на българския народ: „ Това е някаква интервенция, гледайте си работата “.

Имаше въпрос, заложен от публицисти – кой ще заплати санкцията, от кое място ще дойдат парите за тази санкция, тези лица, тези „ експерти “ от Национална агенция за приходите, които са позволили това нещо, те ли ще понесат някаква отговорност. Горанов сподели: „ Това е интервенция “. Такава насмешка с българския народ, който заплаща заплатата на всички тези хора аз не съм виждал. Такова безочливо поведение просто е неприемливо. Да не приказваме за тази шефка на Национална агенция за приходите, която взе „ гениалното “ решение да не си прекъсва отпуската. То било „ стратегическо “ решение, тя по този начин изясни.

Това нещо ме стимулира да заведа това дело и почтено да кажа, аз съм наскърбен, че от всички шест милиона пострадали, аз съм един от дребното, които са си потърсили правата. Трябваше да бъдат заведени шест милиона каузи по един лев.

- Кога заведохте делото?

- Скоро след абсурда и най-много след несъответстващото държание на шефката на Национална агенция за приходите и на Владислав Горанов.

- Това ли е нещото, което Ви предизвика да заведете делото – държанието на шефа на Национална агенция за приходите Галя Димитрова и на финансовия министър Владислав Горанов?

- Абсолютно, да. Това демонстрира отношението на всички надолу по веригата. Направи ли са някакъв гаф, шефката споделя, че няма да си прекъсне отпуската, Влади Горанов споделя, че „ то това е някаква интервенция “, тези хора надолу по веригата, които работят в Национална агенция за приходите какъв извод си вършат от обстановката – че без значение какъв брой простотии ще създадат, те са хората. Долу овцете дано да ги стрижат, да си заплащат налозите и да не мрънкат.

Аз не съм склонен с това нещо и по тази причина заведох дело за един лев. Най-голямото ми оскърбление обаче не е шефката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова или пък Влади Горанов, а е, че се оказах един от доста дребното. Българският народ не скочи и не ги изяде с парцалите. Това е най-голямото ми отчаяние. Трябваше да има повече реакция. Огорчен съм от българският народ, тъй като той търпи. Това в случай че стане в някоя по-нормална страна, ще има повече отзив. Не видяхме нито една оставка, не видяхме нищо. Хората го подминаха.

За това нещо би трябвало да се приказва. Трябва да има отзив. Хората би трябвало да си вземах поука, тъй като другояче ще има още един пробив, по-късно различен, по-късно още една група на „ Наглите “ и по този начин.

- Защо заведохте делото, какво целяхте – да покажете на Национална агенция за приходите, че не са прави, съдът да го удостовери или нещо друго?

- Точно това беше повода. Национална агенция за приходите не откриват виновност в себе си, очевидно би трябвало съдът да им разпореди, да им покаже, че имат виновност.

- Мислите ли, че ще има усъвършенстване в Национална агенция за приходите по-късно правосъдно решение?

- Това зависи единствено от Национална агенция за приходите. Аз мога единствено да се надявам, че ще има усъвършенстване. Имам две вътрешни чувства. Едното е, че някой, четейки в медиите ще изпита някакъв позор и ще вземе някакви ограничения – това е вид едно. Вариант две на вътрешното чувство е, че ще прочетат, ще се озлобят против мен и ще стартират инспекции, с цел да ми натрият носа. Това са вероятните сюжети.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР