ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Рестартът на Доган се размина с проекта на ГЕРБ за нова Конституция

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ На мен ще ми е забавно примерно Бойко Борисов да бъде министър председател, да ръководи сполучливо, да зададе антикризисна стратегия за редица негативи, които се обрисуват на хоризонта. Но всичко с команден принцип не става, тъй като страната е изправена пред съществено тестване, има нужда от държавнически метод, без значение от партийни пристрастия и в случай че за година-две не се откри най-оптималната формула за ръководство на страната, нещата могат да бъдат тъжни.”

Тези думи са с 11 годишна отминалост. Каза ги водачът на Движение за права и свободи Ахмед Доган в нощта на парламентарните избори - 6 юли 2009 година. Но, те важат с цялостна мощ и през днешния ден, с цел да ни покажат, че след десетилетие на очаквания, борби и заблуди, ние още веднъж сме изправени пред рецесия. Поредната...
От изказването на Доган най-съществена е тезата му, че без намирането на най-оптималната формула за ръководство на страната, нещата в страната ще стават тъжни...

НАСТОЯЩЕТО

Преди седмица министър председателят Борисов направи собствен прочит на последните две петилетки - разгласи, че дсетгодишното му ръководство е сполучливо, само че президентът се е провалил, Народното събрание се е провалил, опозицията се е провалила, а улиците са цялостни с протестиращи, които имат право на своето неодобрение. И по тази причина той е решил да даде властта на народа (каквото и да значи това), като наерта и пътя - посредством нова конституция. Тоест Борисов разгласи, че е намерил ключа към най-оптималната формула за ръководство на страната, за която приказва Доган още през 2009. Но не стигна до прозрението му: демокрацията у нас буксува. И не прозря голямата заплаха, която към този момент е реалност: „ Опорочаването на изборния развой се трансформира в зараза, която обхвана всички политически обединения и това рефлектира върху естественото възпроизвеждане на демокрацията и слага под подозрение нейната легитимност”.

ОЦЕНКАТА

Ден, откакто ГЕРБ оповестиха желанието си за основаване на нова конституционна норма, от Движение за права и свободи разпространиха друга тирада на Доган – от декември 2019 година, в която той прави унищожителна оценкка на десетгодишното ръководство на страната: „ нито пазарна стопанска система, нито свободна конкуренция, нито сериозен държавен ангажимент в стопанската система, страната, че се е отдръпнала от стопанския живот на страната, само че продължава да се вживява в ретроградната си роля на главен шеф и санкциониращ фактор на бизнеса”.

И още: „ Изправени сме пред сериозен недостиг на новаторски хрумвания, тъй като стремежът към властта и властовата система на обществото се трансформира в самоцел за елита със силата на опиат”.

Негативите, за които предизвести водачът на Движение за права и свободи през 2009-а, ни връхлетяха като ураган в 2019-а, а в 2020-а в страната няма даже концепция за антикризисна стратегия. (Впрочем, надали има кой да я напише).

УЛИЦАТА

Нещо повече - в речта си Доган предизвести, че разтворената ножица сред небогати и богати, както и накърненото възприятие за правдивост от разпределението на ресурса ще скапват публичния контракт сред политиците и обществото, и това ще трансформира Улицата в главен състезател на политическата сцена.

Е, и това към този момент е реалност! Улицата стана подобен фактор, че е на път да срути структурата на статуквото, а политиците към този момент усещат, че стават гръмоотводи на насъбраната отрицателна сила, както ги предизвести Доган.
И въпреки всичко в това общество, обзето от отмалялост и незаинтересованост, потънало в демотивация, с власт, в която " липсват всевъзможни новаторски хрумвания и визия " Доган уточни изхода – „ промяна на политическия модел ".

Но знаеше, че няма да се случи, тъй като " политическите сили у нас нямат предпочитание и подготвеност за предварителни избори ". И въпреки всичко преди година той не изключи като вид да стигнем и до тях, " в случай че ръководещите са вкопчени във властта като самоцел без осъзнаването на потребността от промяна”.

И това е реалност! Година по-късно анализаторите установяват – ръководещите са се вкопчили във властта , а концепцията за предварителни избори стана знаме на Улицата . Дали унас ще се повтори това, което се случи в Италия с „ Движението на сардините”: " никому незнайни четирима младежи за няколко седмици изкараха над триста хиляди жители на улицата, с цел да стачкуват ”срещу културата на омразата и разделението”, за „ виновни избори”, за „ одобряване на демокрацията”, „ да разсънят италианската политика ", времето скоро ще покаже. Същите претенции обаче през днешния ден огласят и площадите на България.

ЕФЕКТЪТ НА ПЕПЕРУДАТА

Големият въпрос е, ще се стигне ли до „ резултата на пеперудата”, който Доган уточни: " при избрани условия едно непринудено микроколебание на въздуха може да породи стихия в другия завършек на света "?

Вероятно – логиката сочи натам.

В този социално-политически подтекст по всичко наподобява, че рестартът на демократичния модел, комбиниран с моралния императив, е нежният, само че неминуем излаз от тази обстановка. Кога и по какъв начин ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия хайлайф и на гражданското общество, изяснява почетният ръководител на Движение за права и свободи.

Но повече от ясно е, е липсва зрелостта и на политиеския ни хайлайф, и на гражданското общество. И по този начин, както вървим, надали " гальовен " ще бъде изходът от актуалната обстановка.

Доган би подкрепил коренна смяна на системата, само че единствено в случай че носи тотална смяна на публичните връзки, когато те формулират нови национални цели и цели.

Къде виждате това сега? Къде са националните цели и цели?

Народоосвободителна въстаническа армия КОНСТИТУЦИЯ

Да се върнем на концепцията на ГЕРБ за нова Конституция.

В плана няма нищо от това, което Доган схваща като рестарт или коренна смяна на системата.

Няма нови национални цели и цели,

няма моралният императив,

няма новаторски хрумвания,

няма визия.

И най-важното – този план още един път акцентира, че " демокрацията ни не е излязла от подозрението за своята легитимност”.

А рестартът, който би имал смисъл, единствено в случай че носи смяна в публичните връзки, въобще отсъства .

Това трябваше да разчетат стратезите на ГЕРБ, когато с самоувереност потеглиха да дават властта на народа с нова Конституция – една куха фраза за „ ръководещи, вкопчени във властта като самоцел без осъзнаването на потребността от промяна”.

ГРЕШКАТА

Грешката е, когато политиците гледат на Движение за права и свободи като на аварийна банка, от която постоянно могат да черпят нужните им гласове. Да, от Движение за права и свободи нееднократно са го правили.

Но когато става дума за основополагащи правила на демокрацията, каквато е Конституцията, за отговорност пред бъдещите генерации, Движение за права и свободи няма да си разреши никакъв компромис, на никаква цена.

Източник: " Епицентър "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР