ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Павел Димитров: Флот без подводница е половин флот

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Двоен празник празнуват през днешния ден варненските подводничари – 66 година от възобновяване на подводничарското дело у нас и формалното разкриване като музей на последната подводницата от тогавашния флот - " Слава ", заяви БНР.

Съорганизатори са Съюзът на подводничарите, Военноморските сили на Република България и Фондация Белославско стъкло”, която инициира превръщането на подводницата в музей. След дългогодишните разногласия и разисквания от Съюза на подводничарите са удовлетворени, че подводницата ще бъде непокътната. Това описа за " Радио Варна " Павел Димитров, някогашен пълководец на свързочна бойна част.

По думите му след запазването на „ Слава” идната огромна цел на Съюза на подводничарите е да бъде добита нова подводница за Военноморския ни флот, въпреки и втора употреба. Само по този начин експертите от последните екипажи на „ Слава”, които са към 50 индивида ще могат да осъществят следващото възобновяване на подводния флот на България, откакто на 1-ви ноември 2011 година той беше закрит с бракуването на „ Слава”, означи Павел Димитров:

Цялата подводница, от вътрешната страна и извън е в положение да бъде показана. Всичко сме правили най-много ние от Съюза на подводничарите, с наши сили и средства, безплатно. Активно участваха 15-20 индивида и по мои груби калкулации имаме над 2 хиляди работни часа, с цел да я приведем във тип непосредствен до този, в който е служила.
Какви действия извършихте? Уредите работят ли, ще могат ли да бъдат демонстрирани, или по-скоро бяха козметични като боядисване и претапициране?

И едното и другото. Възстановен е командирският перископ и през него може да се гледа придвижването на ферибота и едната му стоянка, радиорубките, включително щурманска радиорубка в работно положение с карти и измервателни принадлежности, възобновени са матроските койки и каютите на командира и старши-помощник командира, камбуза с баките и приборите за хранене. Старали сме се да наподобява действително, както си е било.

Когато се качвате на борда на " Слава " какви усеща изпитвате?

Аз 10 години съм служил, и на тази подводница също - една година, само че множеството от службата ми мина на подводница " Победа ". Най-хубавите години от живота ми. Може би най-трудно ми беше тогава, само че пък оттогава имам най-хубави другарства, които са си останали. И в този момент най-истинските ми другари, на които мога да разгадавам когато и да е са подводничари.

Проверени при рисковите условия, при които се работи под вода.

Абсолютно. Не инцидентно нашият лозунг, на Съюза на подводничарите е " Един за всички, всички за един ".

Най-голямото предизвикателство, което сте претърпели с вашите сътрудници под вода?

Те са доста. Гасили сме пожари в подводницата нееднократно, спускали сме се на дълбочина под пределната, която беше 280 метра, а имаше случай при едно дълбоководно тестване преминахме към 300 метра и опряхме в дъното.

Флот без подводница по какъв начин бихте го определили?

Половин флот. Трябва да има подводница, защото и за тренировката на противолодъчните кораби, които би трябвало да се образоват, с цел да обезвреждат непознатите подводници, които могат да дойдат тук. Належаща нужда и това е нашата огромна цел, откакто направихме " Слава " музей, да бъде добита нова подводница, макари втора употреба. по този начин ще запазим нашите експерти, които към момента имаме към 40-50 момчета от последните екипажи на " Слава ", с цел да могат да продължат следващото възобновяване на подводния флот, откакто на 1 ноември 2011 година, той беше закрит с бракуването на " Слава ".

Всички средства получени от продажба на билетите ще бъдат вложени в действия, свързани с цялостното възобновяване на последната ни подводница. Тя е дълга 76 метра и е необятна 7 метра, а оптималната дълбочина на потапяне е била 300 метра.

От август 2020 е туристическа атракция. Работното време е от понеделник до събота от 09:00 до 15:00 или с авансово позвъняване. За да продължи поддръжката и възобновяване ѝ се събира входна такса за възрастни - 12 лв., а за деца - 6 лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР