ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Щатска лаборатория ще прави експерименти с български военни

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Документи, получени от регистъра на федералните контракти на Съединени американски щати, демонстрират, че американски биологичен опит се придвижва и в България.
Става въпрос за биологични проби върху бойци, които са планувани да започват през март тази година в Българската военна болница в София, демонстрира следствие на журналистката Диляна Гайтанджиева.

Агенцията за понижаване на заканите от защитата (DTRA) финансира сходен план, включващ бойци в Украйна с кодово име UP-8.

Изследователският институт на армията на Уолтър Рийд (WRAIR) е най-голямото биомедицинско изследователско оборудване, управлявано от Министерството на защитата на Съединени американски щати. Резултатите от кръвните проучвания няма да бъдат предоставени на участниците в проучването.

Такава процедура не може да аргументи гибел, се показва в плана. Въпреки това, съгласно отчета на плана, „ всички смъртни случаи на доброволци ще бъдат неотложно докладвани (обикновено в границите на 48 часа след уведомяването на PI) “ на грузинската военна болница и WRAIR.

Кръвните проби на бойците ще бъдат съхранявани и в допълнение тествани в центъра Лугар, финансирано от Пентагона оборудване за 180 милиона $ в столицата на Грузия Тбилиси.

Центърът Лугар стана прочут през последните години със спорни действия, лабораторни произшествия и кавги към програмата за хепатит С на американския колос Gilead в Джорджия, която докара до минимум 248 смъртни случая на пациенти.

Причината за гибелта в множеството случаи е посочена като незнайна, демонстрират вътрешни документи.

Грузинският план GG-21 е финансиран от DTRA и е осъществен от американски военни учени от особено поделение на армията на Съединени американски щати с кодово име USAMRU-G, които работят в центъра на Лугар. Те са получили дипломатически имунитет в Грузия да изследват бактерии, вируси и отрови, без да са дипломати. Това звено е подчинено на Изследователския институт на Уолтър Рийд (WRAIR).

DTRA е отпуснала 80 милиона $ за биологични проучвания в Украйна към 30 юли 2020 година, съгласно информацията, получена от Федералния указател на договорите на Съединени американски щати.

Дейностите на DTRA в Грузия и Украйна попадат под закрилата на специфични двустранни съглашения.Ако спонсорирани от DTRA учени причинят гибел или пострадвания на локалното население, те не могат да бъдат държани под отговорност.

Освен това, според Споразумението сред Съединени американски щати и Украйна, искове от трети страни за гибел и пострадвания в Украйна, произлизащи от дейности или бездействия на чиновници на Съединените щати, свързани с работата по това Споразумение, са отговорност на Украйна.

Въпроси

Депутатът от групата на Възраждане Цончо Ганев разгласи, че ще входира публично запитване към министъра на защитата Стефан Янев и началника на ВМА Венцислав Мутафчийски със следните въпроси:

Има ли подписано съглашение сред България и Съединени американски щати за откриване на лаборатория във ВМА през тази година?

Ако има такова, ще се правят ли опити и проучвания с български жители, за които няма да се носи отговорност при отрицателни последици?

Разследване на Диляна Гайтанджиева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР