ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Ахмед Доган си купи емблематичен ресторант в Пловдив

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган влиза в ресторантьорския бизнес. Такъв извод може да бъде изработен от обстоятелството, че ръководената от него фондация " Хермес " е придобила през април на тази година ресторант " Пълдин " в Пловдив - историческа постройка, монумент на османската архитектура. Още по-интересен обаче е продавачът - локалният предприемач и досегашен ръководител на структурата на Българска социалистическа партия в града Георги Гергов, демонстрира следствие на " Капитал ".

Сделката се реализира през особено основана за задачата компания с мистериозно определеното име " РУМИ-1207 ". Тя е учредена на 2 април като дъщерно сдружение на компанията на Гергов " Стария Пловдив ", която внася целия капитал от 827 хиляди лева Седалището на новото сдружение обаче е в централата на Движение за права и свободи в София - бул. " Александър Стамболийски " 45А. А за членове на съвета на шефовете са определени Биршен Ибрямова, Ренгинар Муталиб и Нина Петрова-Кашкина.

Скоро след регистрирането на сдружението на 13 април друга компания на Гергов, " ИАГ инвест ", трансферира на " РУМИ-1207 " ресторанта. Материалният интерес при вписването на договорката е близо 780 хиляди лева А на 28 април акциите на новата компания дружно с парцела са джиросани от Гергов на новия притежател - фондация " Хермес ". В нейното ръководство с изключение на Доган и Ибрямова е и дългогодишният народен представител от Движение за права и свободи Камен Костадинов. От документите в Търговския указател не се вижда цената на договорката и дали тя съответствува с тази от прехвърлянето две седмици по-рано. Не е известно и по какъв начин фондация " Хермес " финансира покупката, като в предишни години активите ѝ и годишните ѝ доходи от дарения са много по-скромни, написа през днешния ден изданието.

Самият ресторант е в постройка, която сама по себе си е извънредно впечатляваща. Тя се състои от три постройки, ситуирани на 1,4 декара в остарелия Пловдив. Сградата е била дервишки манастир, за който най-ранни данни има от 16 век.

В края на XIX в. след Освобождението обектът бил зарязан. Джамията се срутила при земетресението през 1928 година и от тогавашния комплекс е оживяла единствено огромната зала за ритуални танци. Запазена е и богата вътрешна украса от дърворезби и фрески с въздействие от българския възрожденски жанр. Под постройката пък минава част от тогавашната стена на акропола, открита при археологически изследвания през 70-те години на XIX в. Находките могат да се видят в подземна зала, основана за задачата, намираща се под двора на комплекса.

Ресторант там се появява едвам през 1974 година, а Гергов го купува през 1999 година за 3,1 млн. $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР