ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Продава ли Министерството на отбраната необичайно много имоти в края на мандата си

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
„ Министърът на Вътрешна македонска революционна организация Каракачанов в последните часове на мандата си желае да продаде парцел № 21662.4754.22 и 9 здания в него в околност „ Ширината ", регион Нови Искър в София на скандални цени: 34 047 кв. м. гора на цена от € 2,28 кв.м; 1 713 кв. м. здания на цена от € 45.29 кв. м. Обща цена от 155 177 евро (303 500 лева.) – колкото коства тристаен апартамент в Младост! “.

Това написа на 7 март някогашната заместник-кметица на столичния регион „ Младост “ Биляна Петрова във Facebook.

„ Сигурно „ специалистите “ ще оспорят, че това е начална цена – само че през последните години при търговете на военните има единствено по 1 покупател и крайната цена е с няколко хиляди лв. по-висока ", продължава тя.

„ Тези земи са избрани за рекреационни земи и гори (лесопарк) и по закон би трябвало да се трансферират безплатно на Столична община. Но задачата на продажбата е застрояване! “, написа още Биляна Петрова.

Петрова твърди, че „ след продажбата ще могат да употребяват гратис още няколко декара гора от прилежащия парцел като прилежаща повърхност на здания “. „ След това ще могат да ги купят без търг “, споделя тя.

В обявата си Биляна Петрова прецизира, че публикуването на информацията не е поради парламентарните избори на 4 април. „ Не вземам участие в изборите и не върша акция. Искам да употребявам опцията, с цел да спрем следващата вреда за софиянци “, написа тя. Петрова прикача и връзка към петиция за прекъсване на продажбите на паркове, гори и други държавни парцели от МО и основаване на „ Зелен общински фонд “.

Вчера последва втора обява от страна на някогашния заместник-кмет на регион „ Младост “. В обявата си тя дефинира описаното като „ скандално “ и го назовава „ брутална безочливост “.

„ Каракачанов продава земя в Западен парк и други паркове, гори и улици в София “, твърди Петрова. „ Министърът на Вътрешна македонска революционна организация Каракачанов в последните часове на мандата си желае да продаде над 21% от всички военни парцели в България. Продават се и парцели, които по закон би трябвало да са обществена общинска благосъстоятелност “, споделя тя.

„ Каракачанов желае да продаде земя в 3 парка, една гора и няколко залесени имота “, споделя Петрова и прецизира, че става въпрос за над 400 декара паркове и гори в София.

Към обявата са прикачени фотоси, на които виждаме парцелите, за които се твърди, че са в продажба: 85,754 декара в Западен парк (снимка 1); 27,291 декара в Горна Баня (снимка 2); 34,047 декара гора до село Доброславци, нови Искър (снимка 3). „ 200 декара гора до с. Доброславци, ще се дават за гратис прилагане (като прилежаща повърхност на 53 здания, които се продават) “, написа Петрова и добавя: „ След това, купувачите ще могат да да я купят без търг на ниски цени “.
Снимка 1; Кадър: Фейсбук, Биляна Петрова /Biliana Petrova/  Продава ли Министерството на защитата извънредно доста парцели в края на мандата си

Снимка 2; Кадър: Фейсбук, Биляна Петрова /Biliana Petrova/  Продава ли Министерството на защитата извънредно доста парцели в края на мандата си

Снимка 3; Кадър: Фейсбук, Биляна Петрова /Biliana Petrova/  Продава ли Министерството на защитата извънредно доста парцели в края на мандата си

„ Продажните цени нормално са доста ниски. Вече е стартирала продажбата на третия парцел – гората се продава на цена от € 2,28 м2, по тази причина не е ясно каква част ще влязат в бюджета и каква в чекмеджета. През 2016 година в „ Младост” имаше опит за продажби на военни парцели на цени до 10 пъти под пазарните – имаше обществено неодобрение и ги спряхме. Можем и в този момент “, споделя Петрова.

„ Ако парцелите се продадат в този момент, рано или късно ще ги застроят. На тези, които ще кажат, че няма да стане – ще им кажа, че образци има бол – за „ верните вложители “ всичко може. Например схемата с гората при Виница във Варна – промяна на Общ устройствен план, нов Подробен устройствен план, сеч и хоп – всеобщо строителство. И парка " Кършияка " в Пловдив.

Докато бях заместник-кмет на „ Младост “ видях най-малко 5-6 метода „ по какъв начин се застроява зелена повърхност “ – осъществени по времето на ГЕРБ и спрени опити по наше време. Строителите и Столична община са изобретателни – разминавания в проектите и „ инцидентни неточности “, ИПРЗ-та с ъглови имоти, проектират покривни и отвесни градини, а по-късно не се вършат с благословията на общината тъй наречените “, споделя Биляна Петрова в обявата си.

„ Това са единствено част от парцелите за продажба в София. Общо са оповестени 114 парцела (земи, здания и помещения) в 13 региона. Най-много ще се продава в 25 МИР, където за влизане в Народното събрание се борят водачите на съвсем всички партии “, споделя още тя.

„ Интересно какво мислят кметът на София Й. Фандъкова, кандидат-депутатите и общинските съветници – ще поддържат ли прекъсването на продажбите и парцелите да се трансферират на Столична община, както е по закон (чл. 21, алинея 6 от ЗОС)? “, приключва обявата си Петрова.

Проверка на ФАКТИ в документите по обявите и състезанията, оповестени на уеб страницата на Министерството на защитата откри, че от началото на годината до момента МО е разгласило общо пет листата за търгове с скрито наддаване на парцели в секция „ Обяви и състезания “ на уеб страницата си, касаещи наем и продажба на частна държавна благосъстоятелност, ръководена от МО.

На 26 февруари 2021 година са оповестени два листата с парцели. Първият лист е за наем е за търг с скрито наддаване и се отнася до част от парцел – частна държавна благосъстоятелност, представляващ магазин и складово помещение с обща повърхност 43,61 кв.м. В документите е посочено, че търгът ще се организира на 1 април 2021 година в София.

Вторият документ е за продажба на недвижими парцели. Отнася се до три обекта – магазини, в София, един магазин в Търговище, аграрен парцел с повърхност 8,755 декара във Вършец и аграрен парцел с повърхност 20,382 декара в село Козловец, община Свищов. Търгове с скрито наддаване ще се проведат на 30 март 2021 година в София.

По-рано – на 4 февруари, е МО е оповестило търг за наем на четири обекта в град София. Според документите и четирите обекта всъщност съставляват магазини. Търгове с скрито наддаване за отдаването им чартърен ще се състоят през днешния ден – на 11 март.

На 29 януари МО е разгласило описанието на общо 25 недвижими парцела, които са оповестени за продажба още веднъж на търгове с скрито наддаване В документа попадат три парцела в област Добрич и два в самия град Добрич, има четири обекта, които се намират в град Самоков, един обект във Варна, два парцела в Хасковско, парцел в Пазарджишко, парцел в Благоевградско, четири парцела в област Сливен, обект в област Търговище, четири парцела в Ямболско, един парцел в област Кърджали и още един в град Кърджали. От оповестените за обмен парцели 22 са поземлени парцели. Обявени за обмен са още боен стол в град Нова Загора и дърводелски завод в Самоков. " Тайните " търгове съгласно документите е трябвало да се проведат на 5, 8 и 9 март 2021 година.

Преди това – на 1 март и 2 март, е трябвало да се проведат търгове с скрито наддаване за продажба на други 18 недвижими парцела в частна държавна благосъстоятелност, ръководени от Министерството на защитата. Сред тях пет парцела се намират в София, само че съгласно документите съставляват магазинни пространства. Останалите 13 парцела са поземлени. Документът за оповестяване на търговете е оповестен на 25 януари т.г.

На 22 януари пък са оповестени търгове с скрито наддаване за продажба на още 22 парцела в частна държавна благосъстоятелност. Търговете е посочено, че ще се проведат на 23, 24 и 25 февруари 2021 година.

От ФАКТИ проверихме и информацията, изнесена от Биляна Петрова за обмен на парцел № 21662.4754.22, който фактически е разгласен за продажба. Имотът е с повърхност 34,047 декара, застроен с 9 здания и се намира в село Доброславци, околност „ Ширината ", Столична община, регион Нови Искър. Той още веднъж ще бъде продаден на търг с скрито наддаване, като търгът ще се организира на 16 март 2021 година. Този документ открихме след свободно търсене, не измежду листата от документи в „ Обяви и състезания “ в уеб страницата на МО.

Малко по-рано през днешния ден от ФАКТИ изпратихме въпроси към министъра на защитата Красимир Каракачанов по имейл. Въпросите са с копие към пресцентъра на МО. По създание питаме дали Министерството на защитата прави всеобща продажба на парцели в края на мандата на сегашното ръководство и в случай че да, защо; дали цените на продажба са занижени; дали се прави продажба на зелени терени, на терени в паркове и гори, в случай че да, за какво се постанова тази продажба и в случай че не, можем ли да кажем, че изказванията в изявленията на Биляна Петрова са неверни; дали Министерството на защитата продава площи в Западен парк и какво постанова продажбата на ПИ № 21662.4754.22 в село Доброславци. Потърсихме още и коментар на изказванието за " брутална безочливост " на тези продажби. Очакваме отговорите от МО и министър Каракачанов, Когато ги получим, несъмнено, ще ви осведомяваме.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР