ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Софтуер за милиони става безполезен за учениците

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Образователен програмен продукт за стотици хиляди левове става ненужен след окончателното прекъсване на един от най-популярните преди време приставки за възпроизвеждане на мултимедия - Adobe Flash player. От 31 декември, 2020 година Adobe към този момент не поддържа плъгина, а от 12 януари, 2021 година блокира и цялото наличие, разработвано по този стандарт. Компанията даде задоволително време на програмистите за " мигриране " на това наличие към нови отворени стандарти за основаване на уеб сайтове, като разгласи желанието си да спре да поддържа Adobe Flash player три години по-рано - през 2017 година У нас обаче има редица планове за основаване на учебен програмен продукт, осъществени преди тази дата с пари от еврофондовете, които в този момент се оказват неизползваеми, алармираха родители на деца със специфични просветителни потребности, написа " Сега ".

Блокирането на Flash наличието ще направи ненужен един от положителните планове за просветителна интеграция на деца с хиперактивност и дислексия - уеб сайтът http://www.elasnas.bg. Сайтът, създаден по план на Българско съдружие за личностна опция, предлага модули с интерактивни просветителни игри в няколко секции - математика, логичност и четене, като софтуерът се използваше интензивно от родителите, описаха майки на деца със специфични потребности. Това е един от наложителните он-лайн запаси, препоръчвани от центровете за поддръжка на процеса на приобщаващо обучение след началото на коронавирусната зараза. Проектът от дълго време е завършил - още преди оповестяването на плануваното прекъсване на Adobe Flash player. Проверка на " Сега " сподели, че този план е възлязъл на стойност 376 469 лева Разработването на софтуера е предоставено с социална поръчка и дружно със уеб страницата е излязло 198 000 лева, като договорите са изпълнени още в края на 2012 година Извън самият програмен продукт са провеждани и образования с учители, както и други действия.

По същия метод " увисва " и различен план на сдружението - също интензивно употребен от родителите - за деца с проблеми при усвояването на български език - " Заедно можем повече ". И тук създадените интерактивни просветителни игри, създадени за деца от 1-и до 4-ти клас, за деца, чийто майчин език не е български, и такива, които срещат компликации с него, не работи. Този план е на стойност 165 849 лева

Не е ясно какъв брой други планове за разработка на учебен програмен продукт ще станат безполезни поради прекъсването на плъгина. Справка в осведомителната система за старите оперативни стратегии демонстрира, че това е постоянно залагана активност при ограниченията за просветителна интеграция както на деца от малцинствата, по този начин и на деца със специфични просветителни потребности. Само по една скица през 2012 година - " Подпомагане на образованието на деца и възпитаници със специфични просветителни потребности”, от оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " са финансирани планове на обща стойност 8 327 066,91 лева Почти всичките включва създаване на профилиран учебен програмен продукт. Не е ясно и дали целият този програмен продукт, заплатен с пари от Европейски Съюз и националния бюджет, е разполагаем някъде вкупом, тъй че елементарно да може да бъде употребен и от градини и учебни заведения, неучаствали директно в създаването му.

Експерти разясняват, че цялото това наличие не е изцяло изгубено и могат да се ревизират опциите за потребление на емулатори като да вземем за пример Ruffle, който да разреши безвредното възпроизвеждане на разработвано по спрения стандарт наличие, без да основава опасности за сигурността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР