ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Скандален сърбин и офицери от ЦРУ купуват Нова телевизия

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Сръбският предприемач Драган Шолак, създател на “Юнайтед Груп”, купува Нова телевизия. Това оповестиха за “Гласове” чудесно осведомени източници, съгласно които договорката е пред завършване, а дю дилиджънсът на Нова е почнал още през лятото.

Сделката е изненадваща, тъй като дълго време се предполагаше, че бТВ ще бъде препродадена на сърбина и американците, откакто чешкият мииардер Петр Келнер я купи. Шолак и “Юнайтед Груп” към този момент са притежатели на държавния ни телеком “Виваком”, който им бе продаден в края на юли.

Зад Драган Шолак, който няма лично финансиране, стои финансовият американски колос за дялови вложения “Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P.” (KKR), управителен от някогашния началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс.

През 2013 година, фондът прави първите си директни вложения в Източна и Централна Европа със закупуването на медийната компания “United Group” (SBB/Telemach) на Шолак. Цената на договорката не е обществено оповестена, само че съгласно някои оценки надвишава 1 милиарда “United Group” сплотява най-големите интернет-доставчици и оператори на кабелна и сателитна телевизия в някогашна Югославия с близо 2 млн. консуматори.

В Сърбия Драган Шолак е личност нон грата, а името му се свързва с многочислени корупционни кавги, в това число и с Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Той е описван в медиите като предприемач, на който не може да се има доверие, неточен и неспазващ поетите задължения.

След договорката за Нова телевизия сърбинът ще се снабди с голяма медийна власт в България, тъй като ще има най-голямата медийна група и най-големия телеком, а финансирането му е напълно външно и под контрола на американците, които градят мрежа за геополитически напън на Балканите.

Ето какво получават притежателите на " Виваком " Драган Шолак и Дейвид Петреъс, откакто купят Nova Broadcasting Group: Електронни медии - Нова телевизия, Канал 3, The Voice TV, Magic TV и радиата " Витоша ", " Веселина ", The Voice и Magic FM.

Онлайн медии - групата на " Нетинфо ", включително АБВ поща, Vbox7.com, Vesti.bg, DarikNews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg и други

Други - 51% от уеб страницата за групово извършване на покупки Grabo.bg, 51% от онлайн магазина Trendo.bg.

Симбиозата сред най-големия български телеком и най-голямата медийна група дава изключителна власт на Драган Шолак, още повече, че финансирането на неговия бизнес идва извън и е обвързвано с " дълбоката страна " на Съединени американски щати.

Досега българското държавно управление имаше лостове за въздействие, тъй като парите за Нова тв се осигуряваха от Делян Пеевски през братя Домусчиеви. Независимо от репутацията на тези предприемачи, те въпреки всичко са под контрола на българската страна, която може да отбрани ползите си когато и да е, стига да желае.

С продажбата на Нова и “Виваком” на Драган Шолак и Дейвид Петреъс, нито Борисов, нито който и да е идващ български министър-председател ще имат лостове за въздействие, тъй като финансирането идва от Съединени американски щати и е обвързвано с огромни играчи от американското разузнаване, което ще преследва своите ползи в района. Сделката за БТК ( " Виваком " ) бе финансирана съвсем напълно с облигационен заем. Чрез телекома Драган Шолак и Дейвид Петреъс към този момент управляват достъпа до наземната физическа инфраструктура, позволяваща на операторa да управлява достъпа до нея за всички останали играчи на пазара.

В края на предходната седмица България и Съединени американски щати подписаха рамкови съглашения за сигурността на 5G мрежите и в региона на нуклеарната енергетика, което стана в наличието на премиера Бойко Борисов и - посредством видео връзка - на държавния секретар Майк Помпео. Интересен факт от подписването за включването на България в програмата на американското държавно управление Clean Network бе, че заместник-държавният секретар Кийт Крак, който участва в София на церемонията, даже не загатна " Виваком " (за сметка на А1 и Теленор), когато приказва пред определени медии за телеком операторите, които ще би трябвало да се съобразят с възможната възбрана на потребление на китайски производители на телеком съоръжение. В същото време “Виваком” е компанията, която разгласи старта на 5G в своята мрежа, която в голяма степен се базира на съоръжение на Huawei.

Според източници на “Гласове” България е привлякла трайно вниманието на Съединени американски щати по тематиката, тъй като “Виваком” ръководи стратегическата инфраструктура, която минава през България, и свързва партньорските служби, употребявайки Huawei. Още през 2016 година Спас Русев съобщи, че ще се опита да притегли Huawei за спонсор на “Левски”, а през 2017 година " Виваком " и Huawei оповестиха стратегическо партньорство за развиване на облачните технологии в интерес на бизнеса и държавното управление. Китайският дипломат в България Джан Хайджо посъветва тогава локалния клон на Huawei да работи в тясно съдействие с български сътрудници за поощряване на дейното развиване на ИТ бранша. Спас Русев, тогавашен ръководител на Надзорния съвет на " Виваком, съобщи, че с Huawei си слагат амбициозната цел да развият районен заоблачен хъб. Това ще бъде първият сходен план, който ще започва от България и ще я утвърди като високотехнологичен център за региона”, съобщи тогава Русев.

Почти във всички материали, които излизат за Драган Шолак в непознатите медии, се следи една и съща линия - бруталния метод, по който прави бизнес във всички страни, в които трайно е стъпил: Сърбия, Хърватска, Босна, Словения. В Босна упрекват компанията, че употребява електрически стълбове и кабели за гратис подаване на интернет сигнали. В Хърватия някои медии обсъждаха къде, дали и какъв брой налози заплаща, а в Словения проверяваха собствеността на Telemach и сложната задача за разнищване мрежа от свързани компании. И малтийските медии (Шолак има компания в Малта) се занимават с неговите каузи.

Петреъс и Шолак не купуват медии, а въздействие

Дори бизнесакулите, за които няма нищо свято, съблюдават свещения закон за облагата. Въпреки това възвращаемостта на вложенията на KKR в балкански медии е под въпрос даже в далечна вероятност. Секторът претърпява такива компликации, че даже основни активи като SBB в Сърбия и “Nova TV” в Хърватия натрупат загуби. Обяснението е просто. Купувайки медии, Петреъс и Шолак купуват въздействие.

Показателно е по какъв начин медиите на Шолак се трансфораха в гневна съпротива на настоящия президент Вучич, макар че преди години работиха дружно, а Шолак и Петреъс съумяха да разпрострат медийния си бизнес там, с помощта на държавното управление. Преди да влезе в спор с страната в Сърбия, Драган Шолак има идентични спорове във всички страни от района, където оперират неговите компании и в които реализират бизнес триумфи по противоречив метод, с помощта на корупция, узурпиране на обществени запаси, измами, закани и рекет от медиите му, които тормозят всеки, който пречи на ползите им.

Най-циничното в тази история е, че генерали от НАТО, които участваха в бомбардировките над Сърбия, влязоха в бизнес връзки и политически връзки със сръбските политици-националисти, които защитаваха независимостта на Белгард.

Корупцията на Драган Шолак стига и до върховете на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Шолак взeма оттова заеми за милиони със съдействието на Драгица Филипович, която е шеф в ЕВБР, а по-късно я наема на работа в " Юнайтед Груп ", като в това време компанията остава клиент на банката. В сходна скица е забъркан и Драган Джилас (опозиционен водач в Сърбия) и бизнес сътрудник на Шолак. Разследванията на Kurir разкриват, че Шолак и " Юнайтед Груп " се радват на положително застъпничество от Европейска банка за възстановяване и развитие през всичките тези години, макар непрозрачните и съмнителни бизнес интервенции. Когато се проучват връзките сред съответни участници от Европейска банка за възстановяване и развитие и бизнес решенията на Джилас и Шолак, може да се направи благонадежден извод, че точно тези връзки са разрешили техните бизнеси да се разраснат и благосъстоянието им да се усили експоненциално. Днес ползите на " Юнайтед Груп " са предпазени от репутацията и доверието на основаната в Лондон банка, а нейният миноритарен дял в " Юнайтед Груп " на Драган Шолак дава основа за основаване на подправен облик на безспорна и заслужаваща доверие институция.

Покупката на Нова тв, останалите канали и интернет мрежи, дружно с притежавания към този момент от Шолак максимален телеком в страната го трансформират в един от най-силните състезател у нас освен в бизнеса, само че и в политиката. С ресурсите, които разполага, той ще има опция да трансформира салдото на политическите сили и да взе участие интензивно във образуването на управнически решения според от ползите на неговите спонсори оттатък океана, отпред с Дейвид Петреъс от Централно разузнавателно управление на САЩ.

Кой е Драган Шолак

През 2017 година самостоятелната френска Медийна обсерватория (OJIM) разгласява обстойно следствие за неочакваната и бурна медийна кариера на някогашния началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс. Под управлението на Петреъс, американският фонд KKR построява същинска медийна империя, освен това тихомълком, отвън публичното внимание.

През 2015 година Съветът за битка с корупцията в Сърбия излиза с Доклад за структурата на собствеността и контрола върху медиите в страната. В документа като първокачествен проблем се показва непрозрачността в собствеността на медиите. През идната година собствеността на “United Group” става обект на взаимно следствие на словенския вестник „ Дело “ и Проекта за следствие на проведената престъпност и корупцията (OCCRP). Статията им „ Тъмната страна на Telemach” осветява задкулисието на най-големия снабдител на информация. Оказва се, че зад компанията има цялостен лабиринт от фантомни офшорни компании, които се развъждат като гъби в данъчните убежища, с цел да прикрият същинските притежатели и техните финансови канали.

Основно място в следствието е отделено и на Драган Шолак. През 2000 година в Крагуевац (Сърбия) той основава компанията KDS – локален кабелен оператор. И остава негов шеф от самото начало, до момента в който стартъпът стремглаво набира скорост, като през 2002 година се трансформира в SBB, през 2012 година - в “SBB/ Telemach”, а през 2013 година в “United Group”. Но това е общопризнат факт. Новината в това следствие е, че Шолак има 20% от акциите на компанията, прикрит зад компанията „ Gerrard Enterprises”, записана на о. Ман през 2001 година Този „ крал на кабеларките “, по прицип „ недосегаем за медиите “, се трансформира в бизнес-акула посред икономическата съсипия, един самозабравил се парвеню измежду осиромашалите си сънародници, с частен аероплан, вила на Женевското езеро и голф игрище, принадлежало в миналото на югославския крал. Сърбин в район, раздиран от национални вражди, и магьосник, откриващ по три офшорни компании дневно, който вкарва, а след това вади от ръкава си милиони евро – освен това без да заплаща налози – дава съществени учредения на публицистите от „ Дело “ и продължителите на техния труд ( “Nacional”, “Jutarnji list”, “Ekspres”…) да насочат прожекторите към Шолак.

Опитът на „ Дело “ да разплете пипалата на структурите, притежаващи “United Group”, води в последна сметка до заключението, че същинските притежатели се крият зад голям брой паравани. Така и не излиза наяве дали Шолак е автентичен притежател или единствено прикритие.

Шолак не е независим състезател. Задокеанските му финансисти, включително и KKR, държат контролните пакети във всичките му предприятия. Именно те го слагат отпред на “United Group” и през цялото време обезпечават стремителния напредък на компанията. Това излиза наяве от грама на посолството на Съединени американски щати в Белград, оповестена на уеб страницата Wikileaks. За страдание никой до момента не ѝ е обърнал уместно внимание, макар че е елементарно налична в интернет.

Депешата от 2007 година е напълно отдадена на SBB, както е видно и от заглавието: “Serbia Broadband” работи във враждебна среда”. Вътре Шолак се загатва като главен осведомител на посолството, до степен, че поражда въпроси за характера на връзките му с американската дипломация. Авторът – посланикът на Съединени американски щати в Белград, Майкъл Полт, се застъпва за Шолак пред Вашингтон, като ползва към грамата собствен доклад по отношение на взаимните старания на американските дипломати и вложители за решение на казуса. Това се прави под благовидния претекст за битка с пазарната доминация на националния оператор „ Телеком “, „ употребяващ нападателни способи и политическо въздействие “ за отбрана на монополното си състояние. Към днешна дата обаче излиза наяве, че на процедура посланикът е вършел същото, в което упреква „ Телеком “, единствено че в интерес на SBB. Телеграмата е с дата 1 юни 2007 година, а на 27 юни се оповестява за историческото събитие – сключването на първата в историята ЛБО-сделка в Сърбия: поглъщането на SBB от компанията “Mid Europa Partners”.

Следващият американски дипломат - Камерън Мантер, след напускането на дипломатическия пост се трансферира, ето че, таман в “Mid Europa Partners” като консултант на “SBB-Telemach” при започването на договарянията с Петреъс през 2013 година Предшественикът на Полт, небезизвестният Уилям Монтгомъри (американски дипломат в София 1993-96 г.) - първият дипломат на Съединени американски щати в Белград след експанзията на НАТО през 1999 година и цветната гражданска война в Сърбия от 5 октомври 2000 година, който се разпорежда в страната като имперски консул, пък е някогашен бизнес сътрудник на Брент Садлър. Въпросният Садлър работи като сътрудник на CNN в Белград по време на бомбардировките, а след това става шеф на “N1 TV” – главният ефирен канал на “United Group” и извънреден сътрудник на CNN в Източна Европа.

Благодарение на мощните политически връзки с водачите на сръбската страна на власт до 2012 година като Борис Тадич, Шолак нарушава всички правила на бизнеса - прокарва безотговорно кабели в градските региони, прави голям брой измами, свързани с неотчитане на действителния брой консуматори като по този метод укрива налози и прикрива действителните си облаги. Шолак съумява да сътвори бизнес империя, която слага под собствен надзор съвсем 60% от телекомуникационния пазар в Сърбия и района на Западните Балкани.

Милионите на Сорос

Депешите на " Уикилийкс " съдържат сведения и за основния миг в развиването на “Юнайтед Груп”. През 2002 година дребната стартъп компания на Драган Шолак вади страховит шанс, като съумява да притегли вложения в размер на 10 млн. $ от Инвестиционния Фонд за Югоизточна Европа (SEEF). Разпоредител със средствата на фонда е компанията “Soros Investment Capital Management”, преименувана по-късно на “Bedminster Capital Management”, чийто създател е Джордж Сорос.

Социално интензивният милиардер има доста общо с Кравис (от фонда KKR) – по инцидентно съвпадане двамата са съседи по вила на брега на Атлантика и напълно неслучайно споделят една и съща пристрастеност към закупуването на балкански кабелни оператори.

Именно вложенията на Сорос са причина за стремителния напредък на SBB и главозамайващото му впускане в мътния въртоп на интернационалните финанси. Сорос води след себе си Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която влага през 2004 година още 15 милиона евро. Тази „ Европейска “ банка, чийто максимален акционер се явяват Съединени американски щати, продължава да е съсобственик и съинвеститор в “United Group” и сега (към края на 2017 г.).

По-късно фондът на Сорос се разделя на SEEF I и SEEF II, които се явяват по едно и също време покупател и продавач при поглъщането на SBB от компанията “Mid Europe” през 2007 година Тази частна капиталова компания, ръководена от някогашни високопоставени чиновници на Световната банка и МВФ по-късно ще се похвали, че си е върнала вложенията в троен размер, с помощта на астрономическата сума, изплетена ѝ от KKR.

Шолак е подставено лице на Петеръс

Под опеката на Дейвид Петреъс и KKR, Драган Шолак и “Юнайтед Груп” построяват същинска медийна империя. “Юнайтед Груп” сплотява най-големите интернет снабдители и оператори на кабелна и сателитна телевизия в някогашна Югославия с близо два милиона консуматори:

SBB (Serbia Broadband) – най-големият снабдител на кабелна телевизия и интернет в Сърбия със 700 хиляди абонати;

Telemach – водещият снабдител на кабелна телевизия и интернет в Словения и Босна и Херцеговина (БиГ);

Total TV – водещият снабдител на сателитна телевизия в Сърбия, обхващащ шестте страни от някогашна Югославия;

NetTV Plus – главният оператор на интернет телевизия;

United Media – включващ тв каналите Sport klub, Cinemania, Ultra, Mini Ultra, Lov i ribolov;

СASMedia – най-голямата организация за реклама в кабелна и сателитна телевизия.

През идната, 2014 година, КKR уголемява своето въздействие. Чрез “United Group” фондът купува колоса в развлекателната промишленост, профилиран в региона на турбо-фолка “Grand Production” и придобива контролния пакет в най-големия кабелен оператор на Черна гора BBM. Става съсобственик и в най-популярния информативен уебсайт в Сърбия – Blic.rs, изкупувайки 49% от акциите на домейна от швейцарската медийна група “Ringier”.

Накрая KKR пуска личен районен тв канал - “N1 TV”, който става извънреден сътрудник на CNN, със свои студиа в Белград, Загреб и Сараево. Чрез тази противоречива интервенция “Юнайтед Груп” сплотява производството на телевизионно наличие с разпространяването му.

През 2015 година компанията основава нов казус, придобивайки словенския мобилен оператор “Tušmobil”. Това е първият случай на закупуване на мобилен оператор от снабдител на кабелна телевизия. През 2017 година KKR поставя ръка и върху бизнеса на “Central European Media Enterprises” (CME) в Хърватия и Словения, в това число върху “TV Nova” – най-популярната хърватска телевизия, с най-голям рейтинг на новините в страната, както и върху “РОР-TV”, чиято стратегия “24ur” е най-гледаната в цяла Словения. Едновременно с това “Юнайтед Груп” продължава да уголемява сферата си на въздействие на пазара за стационарна и мобилна телефония, поглъщайки главните си съперници, включително “BHB Сable TV” (Босна и Херцеговина), “M-kabl” (Черна гора) и “Ikom” (Сърбия).

Скандал със сръбската телевизия на Шолич “N1”

Телевизия N1 крие наличието на отчет за ръководството, публицистичната политика и достоверността на медията, направен от специалиста от Би Би Си Джеймс Хардинг. В отчета си Хардинг, който е някогашен шеф на BBC News e показал отрицателни изводи по отношение на публицистичната политика на N1, квалифицирайки я като небалансирана, предубедена и непрофесионална.

Докладът е направен след голям брой проведени медийни акции, подправени вести и операции на N1 против съперници на Шолак и " Юнайтед Груп ". Вследствие на това известният публицист от CNN Брент Садлър напуща позицията на шеф на публицистичната гилдия на N1. Той обръща внимание на управлението на CNN, че N1, под въздействието на Шолак, нарушава етичните стандарти в публицистиката и намерено се слага в услуга на избрани сръбски опозиционни структури в Сърбия. Той цитира и други експертни мнения, които демонстрират, че редакцията на малкия екран организира необективна, небалансирана, преднамерено антиправителствена и антидържавна публицистична политика на новинарската стратегия.

В умозаключение може да се каже, че Драган Шолак не е независим състезател, а заслон зад ползите на американското разузнаване, което построява мрежи за въздействие в Централна и Източна Европа. Самият той е с извънредно неприятна известност, а към името му има многочислени кавги за корупция, неточно отношение и нерегламентирана интервенция в политическия живот на страните в които се разгръща бизнесът му.

Изглежда, че българското държавно управление е умерено поради американските капитали зад Шолак и заради тази причина дава зелена светлина на покупко-продажбите за " Виваком " и Нова, само че това е бомба със закъснител. Както за ръководството на Бойко Борисов, по този начин и за всички, които ще дойдат след него, тъй като ще би трябвало да се преценяват с доста мощен външен състезател, който има стратегически от позиция на националната сигурност запаси и медийна власт, способна да смъква и качва държавни управления.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР