Фактът, че зеленчуците са полезни за здравето е неоспорим. Всеки

...
Фактът, че зеленчуците са полезни за здравето е неоспорим. Всеки
Коментари Харесай

Варени или сурови зеленчуци - кои са по-полезни?

Фактът, че зеленчуците са потребни за здравето е безспорен. Всеки човек ги яде, единствено вкусовите желания могат да бъдат разнообразни: някои ги избират пресни на салата, някои са фенове на винегрета, други не могат да живеят без зеленчукови супи или туршии и т.н.

Зеленчуците са източник на витамини, минерали, органични киселини, пектини и груби диетични фибри. За да се усвоят добре всички тези потребни субстанции, би трябвало да знаете по какъв начин да ядете зеленчуци. Често чуваме съвета: " Яжте доста сурови зеленчуци. "

Това изказване е частично правилно. Отчасти, тъй като зеленчуците не постоянно са по-здравословни, когато са сурови. Прекомерната консумация на сурови зеленчуци може да провокира обостряне на болести на стомашно-чревния тракт, газове. Витамините също не постоянно се всмукват от организма, в случай че зеленчукът е недопечен.

Топлинна обработка на зеленчуците

Смята се, че в случай че се подложат на топлинна обработка, зеленчуците губят редица свои лечебни свойства. Но това мнение не е напълно правилно. Растителните кафези в зеленчуците са покрити с целулоза.

 варени моркови

Тази материя на практика не се усвоява от тялото, което значи, че забележителна част от биологично дейните субстанции под нейния пласт не могат да се отделят и всмукват от организма. Човекът няма ензими, които да унищожават целулозата. И тогава идва въпроса за топлинна обработка, при която има механично влияние върху целулозните кафези.

Така учените са потвърдили, че витамин А се всмуква по-добре от варени моркови, в сравнение с от сурови. В резултат на задушаване или варене на пара каротините в морковите стават дейни и антиоксидантите се освобождават по-лесно. Ако биологично дейните субстанции от суровите моркови се всмукват единствено от 5%, то от задушените моркови към този момент е 50%.

Също по този начин, би трябвало да знаете, че в суровите моркови повърхностните пластове са най-полезни. По-добре е морковите да се варят цели, с цел да се резервира потребното противораково вещество фалкаринол, което може да бъде изгубено при готвене в настъргана форма. За нездравословен способ за топлинна обработка може да се смята единствено пърженето. Но варени и парени, морковите резервират своите витамини, защото те са мастноразтворими.

Броколите и тиквичките също се оказват по-полезни в след топлинна обработка. Смилаемостта на каротините и антиоксидантите се усилва с 30%. Но това предписание е годно, единствено в случай че времето за подготвяне на зеленчуци не е дълго. Задушените зеленчуци са по-здравословни от варените и печени зеленчуци. И въобще не е потребно да се ядат зеленчуци, пържени в лой.

Картофите, патладжаните и доматите са потребни в печени и задушени форми. Мощното противораково вещество ликопен, съдържащо се в доматите, се освобождава по време на топлинна обработка. Ликопенът понижава риска от рак на гърдата при дамите и рак на простатата при мъжете. Ето за какво, задушаването на доматите, приготвянето на стерилизиран доматен сок и пюре от тях обогатяват нашата диета с потребни субстанции десетки пъти.

Високите температури могат да разрушат витамин С в зеленчуците, при изискване, че топлинната обработка е удължена. Ако обаче за малко време зеленчукът се обработва при високи температури, витамин С няма време за колапс, а по-скоро се окислява. За да се понижат нездравословните резултати за витамин С, водата би трябвало да бъде кипната, добавена сол и по-късно зеленчуците би трябвало да бъдат потопени в нея.

 сурови зеленчуци

Сварете зеленчуците със затворен похлупак, с цел да намалите окислението на витамин С. Ензимът аскорбиназа, който участва в плодовете, богати на витамин С, унищожава аскорбиновата киселина при температури до 100 градуса и мигновено се свива при температура на шупване, като не предизвиква увреждане на витамина. Във фармацевтичната индустрия растителните първични материали, богати на витамин С, се подлагат на къса топлинна обработка, само че при високи температури.

Сурови зеленчуци

Суровите зеленчуци също са доста значими за организма, единствено че те играят друга роля. Тя се състои във влизане в тялото на същото влакно, което въпреки и да не се всмуква от тялото, почистват стомашно-чревния тракт. Недостигът на фибри в диетата води до продължителен запек, както и до интоксикация на организма. Целулозата всмуква нездравословни радионуклиди и холестерол и ги отстранява от тялото. Адекватната консумация на пресни плодове и зеленчуци е добра отбрана против атеросклероза, хемороиди, холецистит и чревни неопластични болести.

Зеленчуците за салати е желателно да се режат по-едро, с цел да се понижи площта на окисляването им с въздух. Изключение вършат лукът, чесънът и зелето. При последните смилането и окисляването на въздуха спомага за най-активното освобождение на фитонциди с анти-склеротични и противоракови свойства.

Затова започнете да приготвяте салатите с кълцан лук и чесън. Чесънът може да бъде пресован посредством преса. Нарежете зелето фино и го намачкайте с ръце, с цел да се освободи сокът. Яжте салатата незабавно, с цел да получите най-вече витамини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР